Від стабільної і прогнозованої роботи енергетичної галузі  залежить загальний розвиток економіки будь-якої країни. Для вітчизняної галузі минулий рік у плані прогресу був двояким: і здобутки, і певні прорахунки. Зрештою, 2013 рік — вже історія, нинішній — нові виклики і нові вимоги. Саме про перспективи і завдання на 2014-й «УК» попросив розповісти керівника енергетичного відомства України Едуарда СТАВИЦЬКОГО.

Міністр енергетики та вугільної  промисловості України Едуард СТАВИЦЬКИЙ— Едуарде Анатолійовичу, у світлі останніх енергетичних домовленостей з Російською Федерацією ви могли б дати оптимістичний і песимістичний прогнози щодо квартального перегляду ціни на газ?

— На сьогодні, згідно з останніми домовленостями, досягнутими з ВАТ «Газпром», ціна природного газу на українсько-російському кордоні становить 268,5 долара США за тисячу кубометрів.

Беручи до уваги, що присутність на українському ринку — одному з найбільших у Європі — має велике значення для ВАТ «Газпром», а також враховуючи наявність технічної спроможності української системи магістральних газопроводів до здійснення реверсних, тобто фактично конкурентних російським поставок газу, думаю, що песимістичного сценарію у відносинах з російською стороною не може бути принаймні до кінця цього року. Встановлена на 1 квартал 2014-го ціна на газ буде підтверджена і на наступні періоди.

— Скільки планується закупити газу в РФ цього року?

— Згідно з протокольним рішенням Кабінету Міністрів України від 09. 01. 2014 року, Міненерговугілля доручено забезпечити у першому кварталі цього  року безперебійне постачання природного газу всім категоріям споживачів у межах обсягів споживання, що відповідають показникам першого кварталу 2013-го.

У першому кварталі плануємо закупити приблизно 6,3 мільярда кубометрів, однак остаточний показник залежатиме від температурних показників зимових місяців.

Цим протокольним рішенням Міненерговугілля та НАК «Наф тогаз України» доручено разом з НКРЕ та іншими центральними органами виконавчої влади проаналізувати об∂рунтованість обсягів споживання природного газу за категоріями споживачів у розрізі областей та адміністративних центрів і подати до 1 березня 2014-го Кабінетові Міністрів узгоджені пропозиції стосовно їх збалансування разом з проектом рішення щодо затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні на 2014 рік.

Так, остаточні показники обсягу імпорту природного газу буде сформовано в кінці лютого цього року.

— Програма реверсного постачання газу з ЄС відійшла на другий план чи тимчасово призупинена?

— Протягом минулого року Україна здійснювала імпорт природного газу за допомогою реверсних поставок. За 2013-й імпортовано з країн ЄС газу майже 2,2 мільярда кубометрів.

Водночас необхідно зауважити, що можливості газотранспортної системи щодо імпорту природного газу значно перевищують той обсяг, який було імпортовано. Ця обставина зумовлена тим, що ціна природного газу, яка традиційно встановлюється на провідних торговельних майданчиках в Європі здебільшого відповідала цінам, за якими ми імпортували газ із Російської Федерації, за винятком тих незначних обсягів, які вдалося придбати на 10—15 доларів за тисячу тонн дешевше, ніж російські поставки в 2013 році.

На сьогодні вартість на провідних торговельних майданчиках Європи становить  370—375 доларів США за 1 тисячу кубометрів і через зниження температури в Європі має тенденцію до збільшення на рівні перетину психологічної планки в 400 доларів США за тисячу кубометрів. Так, нині імпортуємо газ із Російської Федерації за ціною, що більш ніж на 100 доларів США нижча за ту, яка встановилася в Європі.

Ціна імпорту має для нас непересічне значення, оскільки, як відомо, підприємства — виробники теплової енергії для населення споживають газ імпортного походження. Задля стримування цін на теплову енергію, в яких вартість самого енергоносія (тобто газу) становить приблизно 60% загальної ціни 1 калорії, з державного бюджету у 2013 році за різними видатковими програмами було сплачено НАК «Нафтогаз України» майже 15 мільярдів гривень у вигляді субсидій на здешевлення природного газу, що постачався для виробництва теплової енергії населенню.

З огляду на цю обставину, зниження ціни на природний газ, якого вдалося домогтися відповідно до останніх домовленостей з ВАТ «Газпром», дасть змогу заощадити 9,5 мільярда гривень.

Отже, відсутність у балансі газопостачання у першому кварталі 2014-го реверсних поставок природного газу з країн ЄС зумовлена виключно економічними чинниками і актуальна з огляду на  економічну доцільність. Пошук альтернативних джерел газопостачання спрямований на забезпечення енергетичної безпеки України, мінімізацію ризиків, пов’язаних із небезпекою перебоїв у поставках газу з одного джерела, лібералізацію газового ринку України та підвищення рівня його конкурентоспроможності триває і буде продовжений.

— Перспективи видобутку власних вуглеводнів у 2014-му: на що можемо очікувати?

— Згідно з проектними показниками виробничих програм видобувних підприємств, у 2014-му очікуємо загальний видобуток природного газу на рівні 22 мільярдів кубометрів. Крім того, у 2013 році було підписано 3 угоди про розподіл вуглеводнів:  угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки Юзівська, між Україною та компанією «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б. В.» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Юзівська»;   угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки Олеська, між Україною та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська»;  угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах площ Абіха і Кавказька, ділянки Маячна та структури Субботіна, між Україною та компаніями «Ені Юкрейн Шелло у Вотерс Б. В.», «ЕДФ Юкрейн Шеллоу Вотерс САС», товариством з обмеженою відповідальністю «Води України» та публічним акціонерним товариством «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз».

У 2014 році угодою про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки Юзівська, передбачаються роботи з початкового геологічного вивчення.

Видобуток вуглеводневої сировини  згідно  з укладеними торік угодами про розподіл вуглеводневої сировини у межах ділянок Юзівська, Олеська та у межах площ Абіха і Кавказька, ділянки Маячна та структури Субботіна у 2014-му не передбачається.

— Які прогнози для вугільної промисловості, скільки коштів у держбюджеті  закладено на її розвиток цього року?

 — Загальний обсяг видобутку вугілля вуглевидобувними підприємствами, що належать до сфери управління Міненерговугілля, цього року становить 25 680 тисяч тонн. Законом України від 16 січня 2014 р. №719-VII «Про Державний бюджет України на 2014 рік» передбачено видатки на розвиток галузі за програмою «Державна підтримка будівництва вугле- та торфодобувних  підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств» в обсязі 2 364 293,8 тисячі гривень.

— Нині актуальне питання добудови атомних енергоблоків. Як тут справи?

— Створення нових потужностей виробництва електроенергії в обсязі 2000 МВт заплановано в рамках реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2030 року. Постановою Кабінету Міністрів України від 18. 02. 2009 р. № 118 «Про першочергові заходи щодо будівництва енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС» визначено замовника будівництва — державне підприємство  «НАЕК «Енергоатом» і тип реакторної установки ВВЕР-1000/В-392.

Відповідно до угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про співпрацю в будівництві енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС (далі — угода), підписаної 9 червня 2010 року, спорудження енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС відбувається разом із Російською Федерацією.

Закон України від 06. 09. 2012 р. №5217-VІ «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції» встановлює правові засади розміщення, проектування та будівництва енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС.

У рамках угоди  9 лютого 2011 року підписано «Контрактну угоду на розробку технічного проекту реакторних установок типу ВВЕР — 1000 проекту В-392 та постачання обладнання реакторних установок для енергоблоків №3 та 4 ХАЕС» між ДП «НАЕК «Енергоатом» від української сторони та ЗАТ «Атомстройекспорт» від російської сторони    (далі — контрактна угода).

У рамках контрактної угоди ДП «НАЕК «Енергоатом» згідно з вимогами до нових блоків розробила й затвердила відповідні технічні вимоги.

Щодо умов отримання кредиту від Російської Федерації на будівництво згаданих енергоблоків відповідно до угоди, нині тривають переговори для вирішення цього питання.

—  Які перспективи експорту електроенергії цього року?

— У прогнозному балансі електроенергії Об’єднаної енергосистеми України на 2014 рік експорт електроенергії з урахуванням заявок експортерів та прогнозної цінової кон’юнктури передбачено в обсязі 10 343 мільйони кіловат-годин, що на 473 мільйони кіловат-годин (4,8%) більше, ніж у 2013-му, зокрема: до країн Східної Європи — 5381 мільйон кіловат-годин електричної енергії, що на 24 мільйони кіловат-годин, або на 0,4 % менше, ніж у 2013 році, до країн СНД — 4962 мільйони кіловат-годин електричної енергії, що на 497 мільйонів кіловат-годин, або на 11,0% більше, ніж торік.

— Коли запрацюють і перейдуть на євростандарти вітчизняні наф топереробні заводи?

— У 2013 році працювали: ПАТ «Укртатнафта», ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» та Шебелинський ГПЗ.

Також, за інформацією ПрАТ «ЛИНІК», акціонери ПрАТ   «ЛИНІК», ВАТ «НК «Роснефть» та ПП «РН-Україна» розпочали реалізацію комплексу заходів щодо відновлення виробництва нафто продуктів на Лисичанському НПЗ. Орієнтовний початок роботи підприємства планують на травень — червень 2014 року.

Крім того, ПАТ «Укртатнафта», ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» та ПрАТ «ЛИНІК» мають технічну можливість виробляти моторне пальне, яке відповідає  вимогам Євро-4 та Євро-5.

Розвиток вітчизняної нафтопереробної промисловості — один із пріоритетних напрямів економічного розвитку держави та посилення енергетичної безпеки України. Міненерговугілля докладає зусиль щодо створення сприятливих умов на законодавчому рівні для відновлення роботи вітчизняних підприємств нафтопереробної промисловості, реконструкції та модернізації їхніх виробничих потужностей, забезпечення рівних конкурентних умов на українському ринку нафтопродуктів, покращення торговельного балансу держави та збільшення кількості робочих місць у нафтопереробній галузі.

Віталій ЧЕПІЖКО,  
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Едуард СТАВИЦЬКИЙ. Народився в 1972 році в м. Лебедин Сумської області. Має дві вищі освіти. 2007—2010 рр. — голова правління НАК «Надра України», 2010 — по   24. 12. 2012 рік — міністр екології та природних ресурсів, з 24 грудня 2012 року призначений міністром енергетики та вугільної промисловості України.