Для участі у скорботних заходах, присвячених 75-й річниці трагедії Бабиного Яру, до України прибуло чимало іноземних політиків, очільників багатьох континентальних і заокеанських структур, громадських діячів. Найвідоміші й найвпливовіші гості зустрілися з вищим керівництвом нашої країни. Одним із таких гостей став Президент Європейської Ради Дональд Туск.

Розмови про безпосередню мету візиту і Президент Петро Порошенко, і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відтермінували до подальшої зустрічі на місці колишнього Сирецького концтабору. Натомість йшлося про нагальні проблеми, з якими стикається Старий Світ у контексті нових загроз і викликів.

Спершу Петро Порошенко висловив поважному гостеві неабияку вдячність за незмінну особисту підтримку України у боротьбі з російською агресією та у впровадженні реформ. Він докладно розповів про розвиток ситуації на Донбасі та зусилля України в реалізації мінських домовленостей, зокрема щодо обговорення майбутніх відносин між ЄС та Росією під час засідання Європейської Ради, запланованої на 20—21 жовтня.

«Ми розраховуємо на збереження солідарності ЄС та продовження санкційного тиску на Росію до повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України», — цитує слова глави держави департамент прес-служби АП.

Стосовно наших внутрішніх реформ Дональд Туск висловився однозначно, зауваживши, що свідченням їх ефективності є рішення Міжнародного валютного фонду про відновлення програми співпраці з Україною. Це він вважає позитивним сигналом підтримки реального прогресу перетворень включно з антикорупційними кроками.

«Я хочу підтвердити, що Європейський Союз готовий і надалі всебічно підтримувати Україну на шляху економічного зростання, реформ та протидії агресії», — запевнив Президент Європейської Ради.

Разом із Петром Порошенком вони скоординували підходи до завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також якнайшвидшого схвалення Європейським Парламентом та Радою ЄС рішення про запровадження безвізового режиму для наших громадян. Обговорено також графік політичного діалогу на найвищому рівні по лінії Україна — ЄС до кінця року включно з орієнтовними термінами проведення чергового саміту.

Аналогічні питання з ухилом на їх практичну реалізацію були в центрі уваги під час зустрічі з Дональдом Туском глави вітчизняного уряду. Так, наша країна небезпідставно очікує жовтневого рішення інституцій Європейського Союзу з лібералізації візового режиму, остаточного завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію із Європейським Союзом, посилення підтримки у боротьбі з російською агресією та поглиблення економічної співпраці з європейськими та міжнародними фінансовими організаціями.

Дональд Туск укотре відзначив зусилля уряду та досягнутий результат у проведенні внутрішніх реформ: «Ті результати, які ви показали у співпраці з МВФ та щодо рішення про надання макрофінансової допомоги, означають, що ваші зусилля є ефективними. Це не тільки моя думка, і мої колеги з Європейської Ради вражені та цінують ваші зусилля».

Він також запевнив, що ЄС і надалі підтримуватиме боротьбу українського народу за суверенітет і територіальну цілісність. «Ми в Європі продовжуємо обговорювати те, яким чином ми можемо надати Україні допомогу у повній реалізації мінських домовленостей, щоб досягнути справжнього припинення вогню і, сподіваюся, миру, — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Моя роль у Європі — щодня роз’яснювати: між Україною і Росією немає симетрії, тому що одна сторона — Росія — виступає агресором, а Україна — жертва в цій ситуації. Тут немає ніякої політичної рівності».

Крім того, Європейський Союз планує в жовтні обговорити загальну стратегію впливу на ситуацію, повідомляє УНІАН. А вже у грудні Європейська Рада передбачає ухвалити рішення щодо продовження політики дотримання й запровадження санкцій за агресивну політику Росії проти суверенної України.