ДОМОВЛЕНОСТІ

Основною темою переговорів Віктора Януковича і Володимира Путіна стало подальше збільшення двостороннього товарообігу

Президент Віктор Янукович здійснив робочий візит до Російської Федерації, аби обговорити з Президентом Росії Володимиром Путіним подальший курс двосторонніх відносин. У його резиденції в Ново-Огарьово найбільше уваги приділяли газовому питанню, та, окрім цього, йшлося про поглиблення співпраці в літакобудуванні (актуально для українських виробників), ефективну взаємодію в атомній енергетиці, впровадження сучасних технологій в космічній галузі. Щодо останнього Віктор Янукович сказав: «Це питання дуже важливе з точки зору впровадження сучасних технологій, які є рушієм зростання економіки».

Глави держав задоволені взаємною торгівлею, однак відзначають чималий потенціал співробітництва. Фото Андрія МОСІЄНКА

А Володимир Путін зазначив, що нині між Україною та Росією істотно розвивається співпраця в економіці та стратегічних сферах. «Ваш приїзд своєчасний. Приємно, що ми підтримуємо з вами регулярні контакти, зокрема на рівні урядів, міністерств і компаній», — сказав він.

Домовленості ж глав держав скріпили підписані в їхній присутності документи: міжурядова угода про реадмісію та виконавчий протокол про порядок її реалізації, протокол між урядами країн про поставки товарів за виробничою кооперацією у 2012 році.

Щоб зберегти динаміку діалогу

По завершенні зустрічі у заяві для представників засобів масової інформації Президент України сказав: «Переговори з актуального для України газового питання тривають, і ми розраховуємо вийти на економічно об∂рунтовану і справедливу формулу встановлення ціни на газ для нашої країни». Глава Української держави зазначив, що зі своїм російським колегою він також обговорив шляхи взаємодії в енергетичній сфері.

«Відзначу наше обопільне з паном Президентом прагнення до збереження високої динаміки політичного діалогу, передусім на найвищому рівні», — сказав Віктор Янукович, додавши, що у зв’язку з цим сторони предметно обговорили можливий графік двосторонніх контактів на найближчу перспективу.

У контексті розширення міжрегіонального співробітництва Віктор Янукович звернув увагу на важливе значення успішного проведення Українсько-російського міжрегіонального економічного форуму в Нижньому Новгороді. «Ми предметно обговорювали підготовку до цього заходу, що став традиційним і проводиться під патронатом президентів України і Росії», — сказав він. Окрім цього, глава держави високо оцінив підписання низки двосторонніх міжурядових документів. За його словами, їх реалізація сприятиме активізації українсько-російської взаємодії.

Торгівлю не обмежувати

«Загалом результати цієї зустрічі підтвердили налаштованість сторін на подальший динамічний розвиток двосторонніх відносин на основі стратегічного партнерства. У відносинах України та Росії існує величезний потенціал, і обом країнам необхідно сконцентрувати зусилля на його максимальному використанні», — розставив акценти Президент.

Глава Української держави висловився й за важливість для країн надалі розвивати співпрацю в тих сферах, які на цей момент дали добрі результати. «Маю на увазі атомну енергетику, авіабудування, ракетно-космічну сферу, енергетику та інші високотехнологічні й наукомісткі галузі», — передає слова Президента його прес-служба.

Окремо Віктор Янукович нагадав, що, за підсумками минулого року, Україна та Росія вже перевищили докризові показники у двосторонній торгівлі. «Але ми не маємо наміру зупинятися на досягнутому і єдині в думці, що треба й далі спільно вживати заходів з метою поступального нарощування обсягів двостороннього товарообігу», — наголосив він, додавши, що цьому сприятиме відмова обох сторін від застосування різних обмежувальних заходів у взаємній торгівлі.

У свою чергу Президент Росії зауважив, що проведені переговори засвідчили налаштованість сторін на подальший розвиток відносин. «Переговори підтвердили: розвиток взаємної співпраці й партнерства між Росією й Україною — це наш спільний стратегічний вибір. Він спирається на міцні зв’язки між двома народами», — сказав він.

Окрім цього, Володимир Путін нагадав, що Україна посідає четверте місце серед основних зовнішньоторговельних партнерів Росії, а серед країн СНД наша держава перша. «Торік взаємний товарообіг зріс на 36% і перевищив 50 млрд доларів. Нам потрібно підтримувати і зміцнювати таку динаміку», — наголосив глава Російської держави.

Він також повідомив, що під час переговорів сторони прийняли рішення активно просувати проекти в тих сферах економіки, де Україна та РФ займають провідні позиції: в атомній енергетиці, авіабудуванні, металургії та космічній сфері.

Іще одним значним спільним проектом має стати святкування у 2014 році 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. «Ми домовилися дати доручення урядам розпочати спільну всебічну підготовку до цього важливого для обох країн ювілею», — наголосив Президент Росії. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»