У вівторок в Україну з робочим візитом прибув Прем’єр-міністр Естонії Тааві Рийвас. Програма перебування високого гостя в Києві досить насичена. У день приїзду він зустрівся з главою українського уряду Арсенієм Яценюком. У програмі наступного дня значилися переговори з Президентом Петром Порошенком та Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом.

Під час прес-конференції за підсумками зустрічі Прем’єр-міністр України повідомив, що обговорив зі своїм естонським колегою низку питань, які стосуються двостороннього співробітництва. Зокрема йшлося про політичну і фінансову допомогу для України. Її вже надає нашій державі світова спільнота. Арсеній Яценюк нагадав, що Європейська комісія оприлюднила пакет допомоги розміром у 1,8 мільярда євро.

У прем’єрів України та Естонії однакові погляди на розв’язання актуальних проблем. Фото з сайту kmu.gov.ua

«Сподіваємось, — сказав він, — що наші європейські партнери разом із Міжнародним валютним фондом і Сполученими Штатами Америки і далі працюватимуть над наданням допомоги, розмір якої дасть змогу відновити фінансову стабільність в Україні і довіру ринків до України».

Під час переговорів глав урядів порушувалося питання реформ, які конче необхідні Україні і які у цей складний час намагається проводити наш уряд. Арсеній Яценюк подякував естонським партнерам за підтримку у впровадженні електронного урядування. Як відомо, в групі допомоги, яка нині перебуває в Україні, активну участь беруть естонські фахівці.

«Ми дуже цінуємо позицію уряду Естонії в допомозі Україні. Естонія в рамках Європейського Союзу робить дуже багато політично і економічно, щоб допомогти Україні вийти з цієї складної ситуації», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Обговорили прем’єри двох дружніх країн і ситуацію у східній Україні. Стурбованість, яку висловив глава нашого уряду, пов’язана з ескалацією збройного конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Росія й далі регулярно відправляє свої війська на територію сусідньої держави і озброює терористів.

Що ж до подальших економічних санкцій проти агресора, то Арсеній Яценюк переконаний, що «виключно повне виконання Мінського протоколу має бути передумовою для будь-яких розмов про подальшу долю санкцій». А допоки Росія не прибере своїх терористів і не гарантуватиме безпеку на кордоні, потрібно робити все можливе, щоб Мінську угоду виконували.

Важливою була зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Прем’єр-міністром Естонської Республіки Тааві Рийвасом. Спікер подякував уряду і народові дружньої країни за послідовну підтримку України у її євроінтеграційних прагненнях. Він наголосив, що ратифікація Естонією Угоди Україна — ЄС і підтримка нашої армії дуже важливі.

Однак для співпраці є широке поле в економічній галузі. Україна має політичну волю щодо здійснення внутрішніх реформ, передає слова Володимира Гройсмана прес-служба Верховної Ради. Серед першочергових завдань спікер назвав конституційну та судову реформи, запровадження ефективної антикорупційної політики та децентралізацію влади з метою «формування ефективної системи управління країною».

У відповідь Прем’єр-міністр Естонії висловив підтримку Україні в її намірах здійснити широкомасштабні реформи. При цьому він наголосив на важливості законодавчого забезпечення перетворень, запевнивши, що його країна поділитися з нами досвідом реформ.