Традиційний фестиваль педагогічної майстерності, який в Уманському державному педагогічному університеті проводиться вже у 24-те, цього року присвятили 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Майбутнім педагогам не відмовиш у вигадці — все фестивальне дійство було позначене високим креативом як студентів, так і їхніх наставників.

Майбутні педагоги меткі на вигадку — все фестивальне дійство було позначене високим креативом. Фото з сайту udpu.org.ua

Узяти, приміром, конкурс «Шевченкові твори очима дітей». За його умовами, команди по черзі відгадували твір, сюжет якого зображено на дитячих ілюстраціях, та декламували уривки з них. Але щоб так точно орієнтуватися у великій літературній спадщині, як продемонстрували уманчани, треба добре знати творчість Кобзаря. Вшановуючи його пам’ять, місцеві школярі, з якими у студентів тісні зв’язки, також яскраво проілюстрували твори поета, виявили глибокі знання і, головне, розуміння високих поривань митця.

Один із найцікавіших етапів фестивалю — домашнє завдання на тему «Шевченко і сучасність» — допомогло розкрити інтелектуальний потенціал, проявити сценічну культуру, вміння фантазувати через дійство, яке розкриває багатогранність творчості українського поета в сучасному вимірі.

Учитель має бути добре обізнаним у сучасних процесах, не зацикленим на тих чи тих постулатах видатних світил і водночас чутливим до суспільних змін — філософом і аналітиком, істориком і… поетом. Поетом у своїй галузі, де навіть формули чи рівняння мають високу гармонію. Відчути її, вміти передати це відчуття учням — великий талант, над вдосконаленням якого потрібно працювати щодня. Це й намагалися продемонструвати вихованці закладу. Чи вдалося їм це?

Як зауважила ректор університету Наталія Побірченко, вона задоволена високим рівнем професійних умінь студентів. Такий неформальний захід, як фестиваль педагогічної майстерності давно увійшов до арсеналу творчих стимулів колективу закладу. До нього наполегливо готуються, його чекають. І зовсім не марно — кожен продемонстрував свої здобутки, своє вчительське вміння, свій світогляд, талант. Усе це вкрай потрібне в щоденній практиці вчителя, якого й формують такі досвідчені майстри педагогіки, як професор Валентина Коваль, доценти Галина Безверхня та Олена Дудник, професор Олександр Коберник та багато інших.

Фестиваль став ще одним кроком до самовдосконалення, вміння ефективно працювати над собою. А це дуже швидко знадобиться при виконанні вчительського обов’язку. І як тут не згадати Шевченкове: «Учітеся, брати мої, думайте, читайте…»?