ПЕРСПЕКТИВА

 Реформу наповнюють реальним змістом 

Минулого місяця Держземагентство після  перерви, яка виникла з об’єктивних причин, продовжило видачу державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, які накопичилися в територіальних органах. Нині на місцях ще залишається понад чверть мільйона цих документів, щоденно територіальні органи видають до 12 тис. державних актів.

Починаючи з 1 січня 2011 року, зареєстровано та вже видано громадянам 422,4 тис. державних актів на право власності на земельну ділянку. З них 56 тис. — за останній тиждень. Зареєстровано 372,1 тис. договорів оренди землі. Проект «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» реалізується Держземагентством за кошти позики, наданої Світовим банком. Термін проекту завершується у червні 2012 року. Нині вже можна стверджувати, що до зазначеного терміну намічений обсяг робіт буде виконано. Першу і найголовнішу з них — суцільну аерофотозйомку території країни фактично завершено. Менше 0,5% аерофотозйомки території потребує доопрацювання через так звані повороти кордону, тобто зйомка прикордонних земель, що потребує перетину літаком кордону сусідніх держав.

Таким чином, країна вперше отримала картографічну основу для ведення Державного земельного кадастру та виконала одну з ключових вимог ЄС. 

За словами директора Проекту Світового банку «Видача державних актів на право власності на землю та розвиток системи кадастру» Сергія Кубаха, завдяки цьому створено найточніші карти українських земель за останні 30 років, оскільки інформація, відображена в матеріалах минулого сторіччя, давно застаріла. Повний облік земель є передусім базовим матеріалом для їхньої інвентаризації, зонування, встановлення меж населених пунктів. А головна мета кадастру – гарантувати права власності на землю, оскільки неточності можуть призвести до накладання ділянок одна на одну та конфліктів між їхніми власниками. Окрім того, картографічна основа для ведення Державного земельного кадастру, сприятиме розвитку іпотеки, оскільки банки будуть точно знати під що вони дають кредити. На думку фахівців, за результатами суцільної аерофотозйомки Україна може отримати нову площу своєї території.

 Представник Світового банку Малколм Чілдрес вважає, що процес створення Державного земельного кадастру в Україні вийшов на завершальний етап. Цей висновок підкріплений результатами оцінки реалізації Проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру», у рамках якого здійснюються роботи зі створення Автоматизованої системи Державного земельного кадастру (АС ДЗК). Відповідну експертизу банк проводить не менше двох разів на рік.

На нинішньому етапі розвитку кадастру міжнародні експерти вважають, що процес його створення вже незворотний. Бо якщо навіть уявити, що запровадження системи призупиниться, то процес наповнення бази даних все одно триватиме. Модуль АС ДЗК вже створено, і він існуватиме. Вже створено обов’язковий мінімум, що забезпечує життєздатність системи: програмне забезпечення, технічне обладнання, картографічну основа кадастру.