Побоювання, що Надія Савченко не зможе брати участь у судовому засіданні шостого дня сухого голодування,  не справдилося. Учора її  під посиленим конвоєм привезли до зали суду в провінційному Донецьку Ростовської області.  І хоч українка  помітно схудла,  голос її лунав рішуче. Надія заявила: припинить голодування, лише коли суд скаже, що вирок буде виголошено протягом тижня. Вона вкотре підтвердила,  що не подаватиме апеляцію, й наголосила: політичні наслідки для Росії в разі її засудження неодмінно будуть смертельними для імперії.

«Майдан у Росії буде, Путін не зможе тримати свою владу на крові людей. Усе, що я можу зробити, — це показати своїм прикладом, що Росію з її «государственностью» і тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламною».

Судове засідання тривало лише 20 хвилин. Суд оголосив, що винесе вирок у справі Савченко 21 березня об 11:00, і вирушив у дорадчу кімнату. А відтак нібито нікому дати дозвіл на побачення з бранкою її рідним, українським медикам та дипломатам. 

Прокурор  тим часом просив для українки 23 роки колонії загального режиму і штраф 100 тисяч рублів. Усі докази невинуватості Надії Савченко, надані її адвокатами в суді, відкидають.

Ставка  на життя

«Суд вкрав у мене частину життя, і я вимагаю, щоб вирок було оголошено протягом тижня. І тоді в мене буде шанс на життя. Ви можете зачитати вирок просто зараз, завтра чи максимум через тиждень. Якщо ви вирішите оголосити, що вирок буде через два тижні, у квітні, через півроку... Хочете показати свою силу — показуйте. Але пам’ятайте, що ми граємо на моє життя. Ставки високі», —  сказала Надія в середу.

Після того як  суддя оголосив, що вирок почнуть зачитувати 21 березня, Надія почала співати гімн України. Її підтримали ті, хто перебував у залі засідань. Доспівати не вдалося — пристави буквально виштовхували і виносили людей із зали.

За словами адвоката Савченко Миколи Полозова, у неї з’явилися нові симптоми погіршення стану здоров’я у зв’язку із сухим голодуванням: піднялася температура. ЗМІ повідомляють, що Надія встигла сказати мамі: «До 21-го я не доживу…» Утім,  найімовірніше, в СІЗО спробують примусово годувати незламну полонянку.

Ще один адвокат українки Марк Фейгін, до речі,  зазначив, що Савченко не припинить сухого голодування, доки не почує чіткої обіцянки від російської влади щодо повернення в Україну. «Доки Савченко не почує чіткої відповіді, що її відправлять до України, голодування вона не припинить, навряд чи ми зможемо переконати її зробити це», — сказав захисник, коментуючи події в суді.

Від одиночних пікетів  до глобальної акції

Учора російський активіст із Краснодара Олександр Сафронов вийшов під  донецький суд з одиночним пікетом і саморобним плакатом, на якому написано: «Свободу українській Жанні д’Арк Надії Савченко».

«Я глибоко солідарний із Надією Савченко і всією Україною, яка зазнає агресії Росії. І мені здається, зараз кожна розсудлива людина повинна протестувати проти путінського режиму, не боячись затримань і переслідувань», — заявив Олександр Сафронов журналістам.

Акції на підтримку Надії Савченко (#FreeSavchenko!) відбуваються цими днями в багатьох містах України і світу. Люди масово виходять до російських дипустанов у своїх містах, закликають незламну українку припинити  сухе голодування,  а російську владу — відпустити бранку.

«Вимагаємо негайного, без будь-яких умов, звільнення Надії й повернення її в Україну!» —  написав на своїй сторінці у Twitter Президент України  Петро Порошенко.

Список  очолив  Путін

Тим часом 57 євродепутатів направили Верховному представникові  Євросоюзу із зовнішньої політики та  безпеки Федеріці Могеріні лист із пропозицією ввести персональні санкції щодо осіб, відповідальних за викрадення та незаконне ув’язнення Надії Савченко в Росії. Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

Євродепутати пропонують запровадити санкції щодо 29 російських громадян, які поділені на підгрупи. До першої увійшли особи, відповідальні за політичне рішення про викрадення Савченко, до другої — ті, хто фабрикував докази її провини під час досудового слідства. Третя підгрупа — особи, які представляли ці сфабриковані докази в суді.

Усім у списку пропонують заборонити в’їзд у ЄС, заблокувати рахунки і накласти арешт на їхню власність, що перебуває в ЄС. Під першим номером у цьому списку — російський президент  Володимир Путін.

«Ми повинні бути впевнені, що тих, хто несе відповідальність за викрадення й утримання Надії Савченко під арештом, хто порушує міжнародне право, основні права людини, а також мінські угоди, позбавлять можливості користуватися перевагами, забезпеченими верховенством права в Європі», —  цитують ЗМІ одного з підписантів документа лідера Альянсу лібералів і демократів за Європу екс-прем’єр-міністра Бе ль  гії Гі Вергофстадта.

Терміново зайнятися справою Савченко закликала Раду Європи Європейська народна партія.  «Ми вражені драматичною ситуацією, — зазначено у заяві політичної групи ЄНП. —  Вона на сухому голодуванні  протягом кількох днів.  Її здоров’я  в небезпеці. У найближчі дні або години воно дедалі погіршуватиметься, і вона може померти», — йдеться в  заяві керівництва фракції ЄНП, де висловлено сподівання, що Рада Європи  використає свій авторитет і зробить внесок у забезпечення того, щоб Надію Савченко негайно звільнили разом з іншими політичними в’язнями в Росії.