ТОП-НОВИНА

Ліцеїстка Христина Ганзюк стала дипломанткою міжнародного конкурсу науково-технічної
творчості школярів

Непосвяченим назва роботи «Роль природних мінеральних сорбентів у процесах очистки води та в повсякденному використанні» мало що скаже. А йдеться про проблему, яка з кожним днем загострюється і вже становить величезну загрозу для людського життя на нашій планеті, — нестачу чистої води.

Десятикласниця Хмельницького технологічного багатопрофільного ліцею Христина Ганзюк  уже зробила свій внесок в її розв’язання. Тим паче, що безцінні природні мінерали, зокрема і для очищення води — сапоніти, як мовиться, лежать під нашими ногами. Точніше, ними багата рідна юнці подільська земля.

Нашій розумниці личить і вінок, і диплом. Фото надане автором

Для своїх дослідів дівчина скористалася сапонітовими глинами Ташківського родовища, що в Славутському районі. На їхній основі вона розробила сорбенти  для очищення води, нафтопродуктів, виготовила з них мило, скраби, пасти.

Свою науково-дослідну роботу Христинка спершу представила на Всеукраїнському конкурсі «Intel-Eko Україна 2012» — національному етапі міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів International Science and Engineering Fair, де стала дипломантом ІІ ступеня.

Ця перемога дала їй підстави взяти участь в міжнародному конкурсі, відомому як Олімпіада геніїв, який упродовж шести днів наприкінці цьогорічного червня проходив в американському місті Освего (штат Нью-Йорк).
 

В індивідуальному змаганні талановита хмельничанка (до речі, єдина представниця України) посіла почесне третє місце. Готова продукція, яку вона демонструвала, стала найвагомішим аргументом для прискіпливого міжнародного журі.

Талантом людину наділяє Господь. А вже від виховання в сім’ї залежать бійцівський характер, завзятість і наполегливість. Поталанило нашій переможниці і з вчителями: любов до хімії — це заслуга Наталії Зими, а досконала англійська — від Юлії Коршунової. Добрим словом варто згадати і міську владу, яка у всі часи, а надто нині визначила підтримку юних талантів одним із своїх пріоритетів. За словами матері Христини Алли Ганзюк, Хмельницький міський голова Сергій Мельник виділив 8 тисяч гривень на поїздку конкурсантки до США.

Юна прихильниця вчення великого Менделєєва збирається вдосконалювати свою роботу, планує відвідати ще один популярний міжнародний конкурс у техаському місті Х’юстоні, куди її вже запросили. Мріє вибороти там перше місце і отримати вищу освіту в США.

Добре було б, щоб один з престижних вітчизняних вишів запропонував дипломантці міжнародного конкурсу кращі, більш престижні умови, а світлі голови в керівництві держави надали гідну її таланту і працелюбності стипендію. Тоді б майбутні генії не лише народжувалися, а й жили і працювали в Україні — для її слави й світового визнання.

ДОВІДКА «УК»

Хмельниччина — єдиний регіон в Україні та на пострадянському просторі, де розвідані родовища сапонітових руд — надзвичайних природних утворень, які становлять цілу провінцію бентонітової сировини з особливими властивостями. Їхні запаси оцінюються в 100 млн т. Потужність продуктивного шару — 10—40 м, потужність розкривних порід — 5—20 м. Найбільше вивчені Варварівське і Ташківське родовища (понад 60 млн т). Як унікальний адсорбент сапоніти не мають аналогів у нашій країні. Можуть застосовуватися в промисловості, сільському господарстві і побуті.