ДУХ СВОБОДИ

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відкрито книжкові виставки "Соборна Україна: від ідеї до життя" і "Крути як відродження українства" до Дня соборності України та Дня пам'яті Героїв Крут. Це перший з низки заходів, котрі в ці дні відбуваються в області з метою вшанування борців, які прагнули зробити нашу державу вільною, незалежною та самостійною.

Невід'ємною сторінкою історії соборності нашої держави стали трагічні події на невеликій віддаленій чернігівській станції у Крутах. Тут 29 січня 1918 року у нерівній боротьбі з ворожою навалою загинули перші лицарі України - студенти Січового Студентського куреня. На цю тему також підібрано багато дослідницьких і публіцистичних матеріалів. А заслужений діяч мистецтв України, художник Борис Дєдов розповів про цікаву й творчу роботу разом з народним художником України Анатолієм Гайдамакою над створенням Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут".

 

***

Читальня Народного Дому Хмельницького міського Товариства української мови імені Тараса Шевченка "Просвіта" містить багато видань української діаспори різних років. Книжковий фонд дозволяє робити тематичні виставки друкованих за кордоном видань, з яких до нас ще у часи тоталітарного режиму почала надходити правда про історію рідної країни. Саме з них на пошанування пам'яті Героїв Крут створено унікальну експозицію "Нема любові понад ту, що окропила кров'ю Крути". Часописи "Авангард" (Бельгія), "Крилаті" (Канада), "Самостійна Україна" (США) та інші розкривають невідомі сторінки величного подвигу молодих українських героїв, серед яких був також подолянин Микола Бублик.

- За унікальними матеріалами з часописів діаспори ми навіть свого часу створили сценарій заходу на вшанування пам'яті Героїв Крут, який увійшов до виданої Товариством української мови імені Тараса Шевченка "Просвіта" збірки "Свого не цурайся", - зазначає голова організації Зоя Діденко і додає, що щоденно тематичні лекції про подвиг крутянців у Народний Дім приходять послухати десятки людей - від військовослужбовців до студентів.

Крім ознайомлення з виставкою унікальних друкованих видань, вони також переглядають фільм про юних українських патріотів "Лист без конверта".