СПІВПРАЦЯ

В Донецьку лідери України і Росії шукали нові форми захисту від світових викликів

Підписані під час другого Українсько-Російського міжрегіонального економічного форуму двосторонні угоди й документи є черговим кроком у зміцненні стратегічного партнерства України та Росії. Вони сприятимуть посиленню міжрегіонального співробітництва наших країн. Про це заявив Президент Віктор Янукович, спілкуючись з журналістами, акредитованими на зібранні.

Втілення їх у життя позитивно вплине на розвиток торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, а також сприятиме активізації міжлюдських контактів.

 

Розв'язувати деякі проблеми у рамках державних кордонів неможливо. Фото Андрія МОСІЄНКА

І потягом, і літаком

Віктор Янукович переконаний, що важливим напрямком співпраці є, зокрема, розвиток і налагодження авіасполучення. Останнім часом збільшується кількість авіарейсів між Україною та Росією, особливо між столицями. «З кожним роком ми перевозитимемо пасажирів дедалі більше. А відкриття нових авіамаршрутів має перспективу в плані розвитку міжрегіонального співробітництва», — вважає Президент.

У цьому контексті він також наголосив на важливості спрощення процедур прикордонно-митного контролю. «Успішно себе зарекомендував експеримент зі спрощення процедури прикордонно-митного огляду пасажирів поїзда Київ—Москва, — продовжив Віктор Янукович. — Але ми не повинні зупинятися на досягнутому». Він запропонував прискорити роботу з поширення аналогічної практики контролю на всі поїзди, що курсують між Україною та Росією. Крім того, цей крок оцінять тисячі російських уболівальників, які відвідають Україну під час Євро-2012.

Цікавою виявилася і експозиція виставки «Міжрегіональне та транскордонне співробітництво» у  СВЦ «Експодонбас», присвячена саме цьому форуму. Її метою є розвиток міжрегіонального та транскордонного співробітництва, визначення його стратегічних пріоритетів, розширення міжнародних зв’язків, пошук нових партнерів, залучення інвестицій. На виставці представлено, зокрема, експозиції Донецької, Полтавської, Миколаївської та Курської областей, Єврорегіону «Донбас», повідомляє прес-служба Президента.

Лише в інтересах держави

Коментуючи актуальну нині тему співпраці України з Митним союзом, Віктор Янукович повідомив, що її форма залежатиме від багатьох чинників: «Ми багато разів з Дмитром Анатолійовичем обговорювали цю тему. Ми продовжуємо її обговорювати, шукаємо форми співробітництва з Митним союзом. До цього питання ми ставимося дуже відповідально».

Президент зазначив, що українська сторона має проаналізувати відносини учасників Митного союзу, а також побачити результати його роботи. «Ми чудово розуміємо, що світ змінюється. Сьогодні економічна криза, яка триває у світі, змушує багато держав шукати різноманітні форми захисту і використання наявних можливостей. Водночас ми робитимемо все, що відповідатиме нашим національним інтересам», — наголосив глава держави.

До них належить і так зване газове питання. Віктор Янукович вважає, що Україна і Росія близькі до його позитивного вирішення: «Хочеться вірити, що найближчим часом ми розставимо всі крапки над «і».

«Мета наша проста: вийти на такий рівень співпраці, який би давав перспективи і для України, і для Росії та створював мотивації в розвитку цих відносин на довгі роки наперед. І, звичайно, зняти питання наших європейських партнерів, які весь час турбуються, що раптом ми порушимо стабільність постачання газу», — додав Президент.

Україна гарантує стабільний транзит газу до країн Європи. «Абсолютно ніякого занепокоєння тут не було, немає і бути не може. Тому що ми стабільно платили за газ і будемо платити. Стабільно його прокачували і будемо прокачувати», — конкретизував глава держави.

Загалом поточну динаміку торговельно-економічних відносин України та Росії Віктор Янукович оцінює позитивно. Ефективна співпраця набуває особливого значення в умовах активізації глобальних інтеграційних процесів і посилення конкуренції на світових ринках. «Ми закликаємо керівників наших регіонів активніше працювати на місцях. Їхня позиція, їхнє ставлення є рушійною силою нашого успіху», — зазначив Президент.

При цьому Україна завжди готова вести партнерський діалог з Європейським Союзом — так відповів Віктор Янукович на запитання щодо перенесення свого візиту до Брюсселя: «Ми завжди зустрічатимемося як партнери з Євросоюзом, з представниками Європейської комісії тоді, коли в цьому буде потреба, і на двосторонній основі. І цей випадок не є винятком. Він належить до тієї системи, яка в нас є у відносинах».