Те, що у віце-президента Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича завершилися літні канікули, стало відомо у Києві під час його зустрічі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. У малій залі засідань уряду вони означили головні питання розвитку й реформування енергетичного сектору України, а в кулуарах Будинку уряду розповіли про деталі переговорів представникам ЗМІ.

Володимир Гройсман повідомив, що Україна розраховує до кінця вересня одержати кредит 500 мільйонів доларів від Світового банку, щоб закупити природний газ для проходження опалювального сезону. Перешкод не виникатиме, якщо вдасться виконати всі юридичні умови та процедури.

Марош Шефчович: ЄК готова сприяти в наповненні Фонду енергоефективності. Фото з сайту kmu.gov.ua

Він запевнив Мароша Шефчовича, що Україна була і залишається надійним транзитером палива. Доказ цього — транзит російського газу в країни Європейського Союзу територією України в 2015 році зріс порівняно з 2014-м на 8% — до 67,1 мільярда кубометрів.

Уряд вважає правильним рішення підвищити запаси газу. Володимир Гройсман пояснив це так: «Вважаємо, що підвищення стратегічних запасів газу — правильний крок. Хочемо знайти оптимальну цифру між 14,5 і 17 мільярдами кубометрів, щоб спокійно пройти опалювальний сезон. Наше завдання — не помилитися в розрахунках», — пояснив Прем’єр.

Удар по корупції та спекуляції

Володимир Гройсман говорив про те, що Україна вже за 3—4 роки може досягти достатнього рівня енергонезалежності та раціонального споживання ресурсів. За його очікуваннями, вітчизняні надра і газ працюватимуть на українську економіку. «Можемо стати державою високої енергоефективності. Це означає, що будемо конкурентними, із сильною економікою», — наголосив Прем’єр, додавши, що Україна в найближчому майбутньому має всі можливості перетворитися з імпортера енергоресурсів на їх експортера. Під час брифінгу стало відомо про готовність Європейської комісії брати участь у модернізації української ГТС.

До речі, Марош Шефчович вважає підвищення цін в Україні на природний газ до ринкового рівня найкращим способом боротьби з корупцією і спекуляціями у цій сфері. Ринкова ціна на газ сприяє залученню нових інвесторів і відновленню конкуренції та поліпшенню роботи газового ринку. Підтримують у ЄК й позицію уряду щодо надання допомоги малозабезпеченим верствам населення, які не можуть платити ринкову ціну за газ, і намір створити до кінця року Фонд енерго?ефективності.

Продовжуючи тему, Марош Шефчович відзначив великий потенціал України у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики. Головне — підвищити енергоефективність до середнього рівня ЄС. «Заощадження будуть більшими, ніж споживання енергії в Іспанії протягом усього року. В такий спосіб Україна зможе навіть стати експортером енергії. Європейська комісія готова підтримати створення до кінця року відповідного Фонду  енергоефективності», — наголосив поважний гість.

Єврокоміся готова на зимовий пакет

Прем’єр-міністр та віце-президент Єврокомісії заявили, що Київ і Брюссель готові найближчим часом підписати двосторонній меморандум про співпрацю в енергетичній сфері. Однак перед тим як поставити підписи під документом, слід розуміти чіткі напрями розвитку енергетичного ринку України. Коли порушували цю тему, Марош Шефчович звернувся до Володимира Гройсмана: «Ми дуже близькі до узгодження позицій меморандуму. Зробимо все можливе, щоб швидко підписати документ. У цьому контексті хочу відзначити вже зроблені кроки уряду в частині розподілу функцій НАК «Нафтогаз України» і встановлення ринкових цін на газ».

Глава уряду вважає за потрібне до кінця вересня презентувати розроблену спільно з європейськими партнерами Енергетичну стратегію України і вже до кінця року підписати меморандум про співпрацю в енергетичній сфері.

Європейська комісія готова сприяти Україні у справі наповнення бюджету Фонду енергоефективності, створеного урядом як інструмент залучення енергоефективних технологій та фінансування проектів з їх використання, проаналізувати зниження російськими постачальниками тиску газу, що йде до Європи українською ГТС.

До речі, в цій структурі припускають, що в осінньо-зимовий період Україна і Євросоюз знову вдадуться до практики використання так званого зимового пакета або тристороннього протоколу організації поставок газу в Україну за участю російської сторони. «Ми вже підтвердили корисність тристороннього протоколу, в якому визначено всі чутливі питання й гарантії фінансового боку. Сподіваємося, що підписати такий протокол можна буде знову. Я вже звернувся до російської сторони, щоб провести переговори, готовий поїхати до Москви. Ми не визначилися з датою  і працюємо над програмою візиту. Але я готовий забезпечити посередництво, щоб ми могли гарантувати безпечні поставки газу для громадян України і забезпечити транзит», — означив позицію Марош Шефчович.