З ініціативи Запорізького обласного центру допомоги учасникам АТО у Веселівському і Приазовському районах відбулися навчально-методичні семінари, присвячені зустрічі воїнів, які повертаються з п’ятою хвилею демобілізації. Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Запорізької ОДА Олександр Зубченко наголосив, що основне завдання зараз — приділити більше уваги кожному з них, розповісти про права, державні соцгарантії, переконати їх оперативно стати на облік до управлінь соцзахисту й пройти комплексний медичний огляд.

На жаль, багато з них легковажно ставляться до свого здоров’я, яке з об’єктивних причин погіршилося під час перебування в зоні АТО, що може призвести до важких ускладнень і прогресування хвороб. Чимало проблем виникає і з їхньою професійною адаптацією. Останнім часом збільшується кількість бажаючих отримати водійські права не лише категорій «А» і «В» (легкові авто), але й «С», що дасть змогу бійцям у мирному житті працювати на вантажному автотранспорті в сільському господарстві. Однак є проблема — оперативний перерозподіл коштів між територіями гальмується через бюрократичні формальності.

Керівник обласного центру допомоги учасникам АТО Олексій Сквордяков зауважив, що необхідно організовано консолідувати демобілізованих, створити на кожній території громадські організації. Дієвість такого підходу демонструють бійці АТО Мелітопольщини на чолі з керівником Центру соціально-психологічної реабілітації «Побратим» Світланою Алексєєвою. Завдяки активному тиску на обласне управління Держ?геокадастру вони отримали понад 430 дозволів на розробку землевпорядної документації. У Приазовському районі ветеранський рух розвиває місцевий фермер Валерій Стоянов, який організував перший в Україні футбольний турнір за участі команд інвалідів АТО, подарував їм можливість дружньо поспілкуватися і тиждень чудово відпочити на Азовському морі.

Проблеми наших захисників поступово розв’язують і у Веселівському районі. В управлінні соціального захисту, на базі якого працює місцевий центр допомоги учасникам АТО, для відвідувачів створено справжню оазу з мальовничим фонтаном, ставочком і золотими рибками. За особистого сприяння голови райдержадміністрації Івана Мігулі вдалося домогтися виплати компенсацій за втрату годувальника родинам Володимира Дубініна та Леоніда Папіровника, які трагічно загинули під час АТО.

Олександр Зубченко побував на прикордонній заставі «Приазовськ» Бердянського прикордонного загону, в зоні відповідальності якої 48 кілометрів узбережжя та 27 миль морської акваторії. Постійне чергування несуть бойові катери, працюють спостережні пункти. Оборонці кордону співпрацюють з місцевими жителями, затримують контрабандистів і браконьєрів. Посадовець передав прикордонникам овочі та фрукти, поспілкувався з молодим поповненням — військовослужбовцями строкової служби, які цього року стали на захист України. Хлопці старанно опановують військову науку, призвичаюються до нелегкого солдатського побуту й готові дати гідну відсіч будь-якій загрозі на суші та на морі.

У Запоріжжі надання психологічної допомоги учасникам бойових дій та воякам, які повертаються із зони проведення АТО, — пріоритетне завдання міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У межах науково-дослідницького проекту з червня 2016 року триває планове супервізійне навчання співробітників за програмою СЕТА. Його реалізує Центр психічного здоров’я та психо-соціального супроводу НаУКМА й факультет прикладних досліджень у сфері психічного здоров’я університету Джонса Хопкінса. Ця програма — унікальний інструмент, вона розроблена для роботи з людьми, які потрапили у вир травмуючих подій, дає фахівцям змогу працювати з симптомами післятравматичного стресового ускладнення, депресивних негараздів, допомогає нормалізувати спосіб життя.

При цьому фахівці Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які пройшли навчання за даним проектом як супервізори, на систематичних консультативних зустрічах допомагають оволодіти необхідними навичками відповідним спеціалістам Якимівського та Веселівського центрів соціальних служб, які реалізують цю програму безпосередньо в своїх районах.