ПЕРЕМОГА

Всі українські видання, представлені на ІХ конкурсі країн СНД «Мистецтво книги»,
стали його лауреатами

За словами першого заступника голови Держкомтелерадіо Анатолія Мураховського, Україна не вперше бере участь у цьому конкурсі й останніми роками не поверталася з «Мистецтва книги» без нагород.

«Цей книжковий форум дуже престижний і водночас  корисний для вітчизняних видавців, — підкреслив член конкурсного журі директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко. — Книжки-переможниці конкурсу будуть представлені на спільному стенді країн-учасниць СНД, який постійно бере участь у різноманітних світових книжкових виставках, зокрема і в тих, де Україна окремо не презентує своєї видавничої продукції, наприклад у Санкт-Петербурзі, Парижі, Лондоні тощо».

Нагадаємо, що журі ІХ міжнародного конкурсу країн-учасниць СНД «Мистецтво книги» на своєму засіданні 25 травня в Астані (Казахстан) відзначило спеціальним дипломом у номінації «Гран-прі» книжку Олеся Пошивайла «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ — початку ХХ століття» видавництва «Українське народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
 

Кращою арт-книжкою визнано видання видавництва «Грані-Т» «Корабель дурнів» Себастіана Бранта. В номінації «Співдружність» дипломом другого ступеня нагороджена книжка видавництва «Балтія-Друк» «Національний заповідник «Софія Київська».

Дипломами третього ступеня в категорії «Моя країна» нагороджена книжка видавництва «Мистецтво» «Василь Лопата. Життя і творчість», а в номінації «Книжка для дітей та юнацтва» знову перемогли «Грані-Т», представивши видання «Солька та кухар Тара-пата» Оксани Лущевської та Лани Світанкової.

Як розповіла головний редактор цього видавництва Олена Мовчан, книжка Себастіана Бранта «Корабель дурнів» — це унікальний культурологічний проект. Його презентували навіть у Верховній Раді. Адже, за словами видавця, головна його мета — спонукати кожну людину зазирнути у свій внутрішній світ. «Корабель дурнів» — сатирична поема, написана у XV столітті. Це не забута книжка, а цілий проект, — наголосила Олена Мовчан. — Читачі зможуть побачити і вражаючу графіку Юрія Чаришнікова, котра здобула визнання у професіоналів цієї сфери за кордоном».

У книжці «Василь Лопата. Життя і творчість» ідеться про талановитого українського художника-графіка, відомого оформленням української гривні. «Це видання популяризує у світі українське мистецтво», — впевнена директор видавництва «Мистецтво» Ніна Прибєга.

А ось книжку «Національний заповідник «Софія Київська», що вийшла у видавництві «Балтія-Друк», обов’язково придбають іноземні  вболівальники футбольного чемпіонату Євро-2012. У цьому не сумнівається головний редактор видавництва Віргініюс Строля.

«Цього року ми представили на конкурсі «Мистецтво книги» видання, яким дуже пишаємося. Воно підготоване спільно із колективом Національного заповідника «Софія Київська». Кожна сторінка книжки ознайомлює із тисячолітньою історією пам’яток архітектури, мозаїк, фресок, якими багата Софія Київська, і сучасним її виглядом — всього більше тисячі ілюстрацій», — каже він.Загалом на конкурс надійшло 121 видання з десяти країн СНД, зокрема Росії, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Молдови тощо. Міжнародне журі розглядало подані книжки в семи номінаціях: «Співдружність», «Моя країна», «Книжка для дітей та юнацтва», «Культура. Наука. Мистецтво», «Арт-книга», «Надруковано в Співдружності», «Гран-прі».

Церемонія нагородження лауреатів конкурсу відбудеться 7 вересня цього року в рамках ХХV Московської міжнародної книжкової виставки-ярмарку. «Надалі, я сподіваюся, будемо презентувати книжки в усіх номінаціях. Українські видання — конкуренто?спроможні і цікаві для зарубіжного читача», — резюмує Олексій Кононенко.