Робочу поїздку  на Харківщину  глава держави  розпочав з відвідин  Військово-медичного клінічного центру Північного регіону. Там він зустрівся з військовослужбовцями із зони АТО, які проходять лікування і реабілітацію. Спілкуючись із бійцями, побажав їм швидкого одужання і наголосив: «Ви потрібні Україні. Ми пишаємось вами. Українська армія і весь український народ дивляться на вас із великою вдячністю».

Президент вручив державні нагороди  шістьом воїнам, які виявили особисту мужність і героїзм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності під час боїв під Дебальцевим та Вуглегірськом.   Президент також  доручив міністрові оборони Степанові Полтораку, який  разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та Главою Адміністрації Президента  Борисом Ложкіним супроводжував його, забезпечити виплату грошових премій нагородженим у розмірі десяти тисяч гривень.

Петро Порошенко вручив нагороди пораненим захисникам Вітчизни. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Після цього Президент України  зустрівся з активом Харківської області, якому представив нового голову  обласної державної адміністрації харків’янина  Ігоря Райніна.  Як зазначив Петро Порошенко, Харківщина — стратегічно важлива область, буферна зона між зоною АТО і мирною частиною України, тому особливо важливо, щоб її очолив сильний управлінець.

«Ігор Райнін — надзвичайно професійний чиновник та економіст, відповідальна й порядна людина. Харківська область — його батьківщина. За останні місяці він набув досвіду роботи в центральних органах влади, обіймаючи посаду заступника Глави Адміністрації Президента», — сказав Петро Порошенко і додав, що вражений здатністю Ігоря так швидко вникати у справи в масштабі всієї держави. Він відзначив його працездатність, організованість і патріотизм.

Окреслюючи головні завдання нового керівника області, Президент акцентував на тому, що ці завдання на сьогодні вкрай складні, «адже Харківщина — прифронтовий регіон, буферна зона між охопленим війною Донбасом та мирною частиною України. Ігор Райнін — саме та людина, яка зможе забезпечити функціонування державного апарату в непростій ситуації та утримати мир і спокій в області», — підкреслив глава держави.

Він висловив подяку  за роботу екс-голові ХОДА Ігореві Балуті й харків’янам, за збереження миру в краї. При цьому Петро Порошенко наголосив, що розслаблятися рано — російських терористів та диверсантів і далі  потрібно випалювати розпеченим залізом.

Цього самого дня Президент поспілкувався з активістами  на майдані Свободи, де ініціативна група передала йому кілька пропозицій щодо проведення реформ і зміцнення обороноздатності регіону. Серед них — організація на території Харкова виробництва безпілотників нового типу. Активісти висловили Президентові побажання щодо ліквідації російського консульства у Харкові, яке, на їхню думку, є «розсадником тероризму і сепаратизму». Вони озвучили ідею відкриття радіостанції «Вільна Росія», яка б вела мовлення з Харкова на територію РФ. Глава держави поінформував активістів, що готують проект запуску російськомовного каналу, який транслюватимуть на всю Європу.

Під час зустрічі з журналістами Президент відповів на всі злободенні запитання. Зокрема  повідомив, що дотримання мінських домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі обов’язкове, і про це він чітко наголосив у спілкуванні з президентом Франції Франсуа Олландом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Росії Володимиром Путіним.

«У цих домовленостях є чіткі вимоги негайного припинення вогню, звільнення всіх заручників, в тому числі Надії Савченко, перекриття кордонів, виведення всіх іноземних військ та найманців, необхідності політичного врегулювання конфлікту, зокрема через місцеві вибори за українським законодавством. Безумовно, ці переговори можемо проводити тоді, коли маємо сильне військо, здатне захистити державу», — зазначив Петро Порошенко.

Президент прокоментував постанову Кабінету Міністрів «Про зупинення дії окремих положень Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації», за якою громадяни Російської Федерації з 1 березня 2015 року будуть позбавлені змоги в’їжджати на територію України за внутрішніми паспортами.

«Це моє доручення МЗС, його виконано. Це повне право суверенної держави в умовах, коли значна кількість розвідників, диверсантів потрапляє на нашу територію з Російської Федерації. Посилення режиму викликано виключно турботою про безпеку українців», — сказав глава держави.