РОБОЧА ПОЇЗДКА 

На Полтавщині Прем’єр-міністр переконався: нинішні ціни на зерно
влаштовують і селян, і пекарів

Відвідання  Полтавської області Микола Азаров розпочав з хлібопекарського комплексу «Кулиничівський». Під час його урочистого відкриття глава уряду розповів про свої враження: у собівартості тутешнього хліба лише 2% вартості газу, тоді як на інших підприємствах України  15-17.

Як економити на витратах

«Для нас це надзвичайно важливо тепер, оскільки в умовах, коли такі високі ціни на газ, запровадження новітніх технологій сприятиме зменшенню впливу вартості газу на вартість продуктів харчування», — підкреслив глава уряду.

Потрібно, щоб таких комплексів з’являлося в нашій країні дедалі більше. Саме такий підхід до справи допоможе забезпечити цінову стабільність на найважливіші продукти харчування і хлібобулочні вироби, передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Прем’єр-міністр підкреслив, що уряд широко використовуватиме досвід приватного та державного партнерства. За його словами, приклад «Кулиничівського» свідчить про те, що приватний бізнес вміє на ринкових умовах домовлятися з владою задля реалізації таких проектів та підтримувати цінову стабільність на соціальні сорти хліба.

У свою чергу, голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко зазначив, що в будівництво комплексу вкладено 15 мільйонів євро, а з 12 основними гравцями на хлібному ринку Полтавщини підписано меморандуми щодо забезпечення регіонального ресурсу на наступний маркетинговий рік з умовою, що пекарі не підвищуватимуть ціни на масові сорти хліба.

Однак і жодних підстав для підвищення ціни на хлібобулочні вироби в Україні немає. Це Микола Азаров пояснював журналістам вже на полях ТОВ «Агрофірма «Маяк», де ознайомився з ходом збирання ранніх зернових.

«Існуючі витрати у хлібопекарській і сільськогосподарській галузях повністю покриваються відпускними цінами», — зазначив Прем’єр-міністр. При цьому він підкреслив, що тільки-но розпочався новий маркетинговий рік, і в разі необхідності уряд ухвалить усі кроки для недопущення зростання цін на хліб.

Водночас Прем’єр підкреслив, що середня ціна за тонну зернових повністю покриває витрати виробників. «Та ціна, яка нині склалася на зернові, а це приблизно 1600 гривень за тонну, на цьому етапі повністю покриває собівартість виробництва зерна і дає певну рентабельність. Тому зараз немає жодних підстав для підвищення цін на хліб», — наголосив глава уряду.

Розрахунок  на врожай

Кабмін розраховує, що врожай зернових у Полтавській області перевищить три мільйони тонн. «Ми звернули увагу на те, що на полях, повз які ми проїжджали, посіви зернових та кукурудзи у хорошому стані, отож сподіватимемося на хороший врожай зернових у цій області», — зазначив Микола Азаров на брифінгу для журналістів.

Крім того, Прем’єр підкреслив, що цього року вся Україна розраховує на добрий урожай, і «в нас достатньо зерносховищ, аби зберегти його».

Глава уряду поінформував, що під час його робочої поїздки до Полтавської області обговорювалися питання збирання ранніх зернових культур, активізації розвитку тваринництва. Він укотре нагадав, що для збільшення поголів’я великої рогатої худоби розроблена спеціальна програма.

На переконання Миколи Азарова, залучити реальні кошти в село дасть змогу ухвалення закону «Про ринок землі». Стимулами для розвитку стануть і механізми, які уряд розробив для підтримки великих і малих сільських господарств. Потужного ефекту варто очікувати і від Закону «Про земельний кадастр», який набуде чинності з 1 січня 2012 року.