Уже майже місяць на капітанському містку Північноатлантичного альянсу перебуває новий керманич — колишній прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг, який 1 жовтня змінив данця Андерса Фог Расмуссена.

Він очолив НАТО в момент, коли ця організація серед іншого переживає напруженість у відносинах із Росією, пов’язану з кризою в Україні. Новий генсек під час одного з перших візитів у своєму статусі чітко наголосив: не бачить можливостей для поглиблення відносин альянсу з Російською Федерацією через її агресію проти України.

В інтерв’ю польському виданню Gazeta Wyborcza він зокрема запевнив, що альянс працює над втіленням у життя досягнутих на останньому саміті у вересні домовленостей, спрямованих на посилення безпеки східних держав — членів НАТО, зокрема у питанні створення сил швидкого реагування на випадок «гібридної війни», яку Росія веде проти України.

«Сподіваюсь, що до грудня почнуть працювати чотири фонди НАТО, які мають допомогти Києву в реформуванні логістики, управління армією, зміцненні захисту перед кібератаками, а також у перепідготовці та соціальній адаптації військовослужбовців», — заявив він.

Днями у Брюсселі Єнс Столтенберг знову закликав Росію припинити дестабілізацію України і відвести війська. Виступаючи на форумі, організованому американським Фондом Маршала, генсек наголосив: «НАТО повністю підтримує український суверенітет, незалежність і територіальну цілісність у рамках міжнародно визнаних кордонів. Ми закликаємо Росію припинити дестабілізуючу діяльність в Україні і відвести свої війська».

За його словами, країни Північноатлантичного договору і надалі підтримуватимуть Україну та інших партнерів у східному сусідстві. «Ми захищатимемо принципи стосовно того, що кожна країна має право вибирати свій шлях. Це — фундаментально, і ми всі під цим підписалися, у тому числі Росія», — зазначив Єнс Столтенберг.

Генсек альянсу також вважає, що саме через Росію багато українців не змогли проголосувати на парламентських виборах, що відбулися 26 жовтня.

«Я вітаю народ України з проведенням парламентських виборів. Водночас жалкую, що багато українців не змогли проголосувати — в Криму, який Росія незаконно анексувала, і в частинах східної України, де триває залякування з боку підтримуваних Росією сепаратистів», — цитує Єнса Столтенберга УНІАН.

На жаль, через безкомпромісну позицію Росії Україна на сьогодні не має рішень для розв’язання військового конфлікту на сході. На цій думці зійшлися українські політичні оглядачі, виступаючи у Вашингтоні на прес-конференції в Університеті Джорджа Вашингтона. Вони рекомендують українській стороні тягнути час, щоб реформувати армію та наростити військові сили, допоки не прийде допомога з Заходу.

Україна опинилася у патовій ситуації в конфлікті з Росією, і шляху виходу з неї поки не видно, переконаний учасник конференції, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. «Не можна розв’язати цей конфлікт без участі Росії. Але і з Росією цього вирішення не існує», — іронізує експерт. Він називає ситуацію в Україні «гарячою стадією «холодної війни», яка з часом охолоне, утім триватиме ще довго.

На думку експертів, різниця між «холодною війною» з СРСР і сучасною ситуацією передовсім у тому, що у попередній війні були правила, яких додержувались основні сторони конфлікту. У сьогоднішній же ситуації, хоч би як її називали, немає правил, погоджених усіма гравцями.

Утім, українці — народ не надто забобонний, і від тринадцятого генерального секретаря НАТО, а саме такий за ліком на цьому посту Єнс Столтенберг, таки очікують сприяння у своїй праведній боротьбі.