МАНДРІВКА

В історико-культурному заповіднику "Меджибіж" реконструюють минувшину

На старий Новий рік у Меджибізькій фортеці, що на Хмельниччині, можна потрапити на середньовічне одруження, взяти участь у лицарських застіллях, побувати на турнірах: з 14 по 16 січня тут проходитиме зимовий фестиваль військово-історичної реконструкції "Зимова Вежа-2011".

...На весілля дочки князя Сенявського запрошено чимало гостей. Але не тільки радісними подіями будуть позначені ці дні. Доведеться середньовічним лицарям також вступити у бій за право володіння земельними наділами. Як відбувалися і сумні, й радісні події у XV-XVІ століттях, зможе побачити кожен охочий.

Розгортатиметься дійство за певним сценарієм і проходитиме як на території замку, так і за його межами. За словами організатора заходу, керівника Хмельницького клубу військово-історичної реконструкції "Воїн" Костянтина Пархоменка, цього разу на фестиваль планує приїхати вдвічі більше учасників - понад 8 десятків середньовічних лицарів. Цьогоріч фестиваль "Зимова Вежа" проходитиме вдруге, проте набирає дедалі більшої популярності серед любителів поринути у сиву давнину. Протягом перебування у Меджибожі учасники постійно ходитимуть у латах, харчуватимуться тільки стравами за старовинними рецептами та ночуватимуть у вежі замку -без опалення й інших переваг сучасної цивілізації.

"Минулого разу ми вже випробували себе на предмет проживання в екстремальних умовах, і все було добре - ніхто не захворів", - говорить Костянтин Пархоменко. Проте глядачі можуть обрати для себе комфортніші умови. Неподалік розташовано туристичний комплекс "Меджибізький замок". Що стосується вартості, то, за словами директора державного історико-культурного заповідника "Меджибіж" Олега Погорільця, проведення видовищного заходу на території фортеці не впливає на вартість вхідного квитка до заповідника - 14 гривень для дорослого та 7 гривень за вхід дитини.

ДОВІДКА "УК"

Меджибізький замок - пам'ятка фортифікаційної архітектури XVІ століття, виконана у стилі ренесанс. Подвір'я замку має довжину 130 м, найбільшу ширину - 85 м, його площа - 0,75 га. Товщина мурів - до 4 м, висота у найвищих місцях - до 17 м. Початок будівництва величної споруди датується 1362 роком.