БЕЗПЕКА

Якщо в серпні не буде необхідних препаратів,
дітям дозволять відвідувати школи та дитсадки без обов'язкових щеплень

У селі Лище Луцького району зафіксовано 10 випадків захворювання дітей на кір - гостру інфекційну хворобу. Зазвичай вона з'являється там, де порушені календарі імунізації населення. Ця звістка викликала гучний резонанс. Бо до багатьох інших проблем, з якими нині стикаються батьки при підготовці малюків до дитсадків і шкіл, додався ще й брак вакцин для обов'язкових щеплень. "Півтора року тому, перш ніж віддати дитину до садочка, треба було зробити їй щеплення. Медики сказали: "Можете ставати в чергу, але коли саме у нас з'явиться вакцина, не знаємо", - розповідає молода мама Людмила. - Але одразу порадили, де саме її можна придбати. Довелося за флакончик викласти 260 гривень". 

- Кір, краснуха, епідемічний паротит, туберкульоз - проти цих хвороб згідно із Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та календарем щеплень має проводитися вакцинація, - розповідає заступник головного санітарного лікаря області Микола Яцина. - Препарати для неї повинне централізовано постачати в регіон державне підприємство "Укрвакцина". Але нині на Волині, як і в усій Україні, відчувається гостра нестача препаратів для профілактичних щеплень. Як нам пояснюють, виникли проблеми з тендерними процедурами. А кір - недуга, сплеск якої відбувається аж через 4-5 років. 

 

Наприклад, 2006-го її на Волинь завезли студенти з Києва — тоді на лікарняних ліжках опинилося понад 800 волинян... Нині шукаємо залишки вакцин по районах, але запасів їх практично немає.

Микола Яцина, який у санітарно-епідеміологічній службі працює майже 40 років, наголошує, що в 2009-му Волинь була повністю готова до масової вакцинації населення проти кору. Але після трагічного випадку в одному з міст східного регіону країни, коли смерть юнака збіглася з вакцинацією, ця робота через масову відмову людей від щеплень так і залишилася благим наміром. Запаси невикористаної вакцини довелося повернути постачальнику на утилізацію.

Також він повідомив: якщо в серпні у регіон не надійдуть необхідні препарати для імунізації, санепідемслужба області змушена буде піти на компроміс і дозволити відвідування шкіл та дитячих садків дітям, які не пройшли імунізації. Бо в цьому вини їхніх батьків немає. А коли з’являться препарати, ця категорія імунізовуватиметься в першу чергу.

Змова чи перерозподіл?

Нині ситуація, що склалася з проведенням вакцинації, через сам факт відсутності необхідних препаратів серед громадськості набуває дедалі більшого резонансу. Не залишаються осторонь цієї теми і засоби масової інформації регіону, які усе різкіше говорять про різні підходи держави до оздоровлення тих чи інших категорій населення.

«Дітям та їхнім педагогам можновладці зменшують фінансування на найнеобхідніше, тоді як витрати на себе влада скорочувати не збирається. Один народний депутат України отримав як матеріальну допомогу на оздоровлення приблизно стільки, скільки виділили Старовижівському району Волині в першому півріччі 2011-го для реалізації двох державних медичних програм: «Розвиток донорства» і «Комплексні заходи з боротьби з туберкульозом», — написав в одному з обласних тижневиків заслужений журналіст України Ігор Чуб.

Газетяр вирахував, що на оздоровлення одного члена парламенту державна казна (зібрана, до речі, зі спільних, наших з вами податків!) пожертвувала стільки, скільки 30 тисячам жителів цього типового аграрного району на «реалізацію» в ньому програми «Здоров`я нації». Він запитує: як може бути, що на «Програму імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб» у районі в першому півріччі 2011-го виділили аж… тисячу гривень, а нардепові держава дає на оздоровлення таку саму суму на щодень його відпустки? Хворому жителеві цього типового аграрного району бюджет, до речі, щодня виділяє на медикаменти… 4 грн 55 коп, а на харчування одного школяра — аж (!) 1 грн 26 коп.

«Міністерство охорони здоров’я виправдовується тим, що компанії, які постачають ліки, завищують ціни на препарати і зривають тендери з їх закупівлі, — пише газета «Волинь-нова». — Нещодавно заступник міністра охорони здоров’я Галина Калишенко заявила про змову основних постачальників лікарських препаратів. За її словами, міністерство не може купувати ліки за завищеними цінами і змушене по кілька разів проводити тендери. Але тут напрошується питання: чому змовниками досі не займаються правоохоронці і чому міністерство взагалі не купує ліки просто у виробника? Деякі експерти пояснюють цей ганебний стан речей банальним і цинічним перерозподілом ринку закупівель ліків, який становить понад три мільярди доларів. Але це виходить кривавий заробіток, ∂ешефт на людському житті...»

Тим часом соціальна реклама з красивою дитиною на сіті-лайтах в обласному центрі, ніби нічого не трапилось, закликає: «Мамо, я подумала… вакцинація захищає мене». Які коментарі викликає вона у молодих батьків, здогадатися неважко. Але чи не час, запитують деякі волиняни, вжити заходів, щоб навести порядок з вакцинацією дітей і фактично на порожньому місці не збурювати людей?

КОМПЕТЕНТНО

Олександр АНІЩЕНКО,
міністр охорони здоров’я:

— З початку більш активного проведення вакцинації в Україні буде основний спектр вакцин, а до кінця жовтня країна буде забезпечена всім спектром. До кінця серпня Міністерство охорони здоров’я планує закупити вакцину від кору, краснухи і паротиту. На сьогодні МОЗ починає закуповувати вакцини від поліомієліту. В процесі торгів ми змінили номенклатуру і відійшли від дуже дорогих вакцин: закуповуємо не менш ефективні, але дешевші. У рамках реалізації програми «Імунопрофілактики» попередня економія становитиме майже 20 млн грн. Заощаджені таким чином кошти і виділені Кабінетом Міністрів 35 млн грн дадуть змогу при наступних закупівлях повністю забезпечити вакцинальний комплекс, на відміну від двох попередніх років.