ПАМ’ЯТЬ

І самотність буває кольоровою

У дитячих руках приглушено миготять 16 свічок: вони нагадують усім, хто прийшов і приїхав на відкриття нового стаціонарного відділення Дубровицького територіального центру соціального обслуговування населення, про 16 життів, які 10 липня цього року забрала жахлива трагедія. Тоді вся Україна почула про поліську Дубровицю, де вогонь накоїв непоправного…

В уряді не гаяли ні хвилини: 7 мільйонів гривень державних коштів було виділено на створення належних умов для людей, яким судилося доживати віку в державних закладах.

І такі умови в поліській глибинці створили за неповних три місяці. В новому приміщенні, що міститься в ландшафтній зоні села Висоцьк, для 25 пацієнтів територіального центру тепер створені надсучасні умови: в затишних двомісних кімнатах є зручні ліжка, шафи, плазмові телевізори з великими екранами, а ще — санвузли, пральні, — тобто, все, що потрібно для нормального щоденного життя. Підопічний Дмитро Угнівий, на очах якого сталася та трагедія, задоволений: порівняно з попередніми умовами це, каже, — земля і небо. До того ж нове приміщення оснащене протипожежною сигналізацією та управлінням евакуації людей, тут є спеціальна «курилка» з потужною вентиляцією. Адже, за висновками спеціальної комісії, причиною трагедії стало саме куріння в кімнаті одного з підопічних. І якщо в старому центрі на кожного пацієнта припадало лише 4 квадратних метри, то тут — цілих 10: затишок і комфорт. Сюди б ще людського тепла та взаєморозуміння…

Ніна Карпачова намагається почути кожну літню людину. Фото прес-служби омбудсмана

— Влітку в маленькій церкві Святого Пантелеймона Цілителя ми проводжали в останню путь тих, хто розплатився за трагічний збіг обставин найвищою людською цінністю — своїм життям. Серед цих людей були й багатодітні матері, і жінки, які відбудовували колгоспи, — звернулася до людей на імпровізованому мітингу з нагоди відкриття нового приміщення територіального центру омбудсман Ніна Карпачова. — Минуло неповних три місяці після трагедії, і рівненське Полісся довело всій Україні: коли біда — ми разом, бо ми — велика родина, в якій поважають старість. Гадаю, сьогодні кожен усвідомлює: настав час віддавати батькам те, що вони вклали у нас, дітей. А про тих, у кого немає дітей, має піклуватися держава.

Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова, заступник міністра соціальної політики Лідія Дроздова та голова облдержадміністрації Василь Берташ урочисто перерізали символічну стрічку й роздали її маленькі шматочки старшим людям, яких тут зібралося чимало: задля того, щоб жодна трагедія чи катастрофа більше не зазіхали на людські життя.

За кошти уряду на Рівненщині, в тому ж таки Дубровицькому районі, вдалося реалізувати ще один вельми потрібний людям проект: у селі Милячі того ж дня відкрили нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Це теж заклад завтрашнього дня: стомат- і фізкабінети, денний стаціонар, сучасне обладнання. Жителів шести сіл (а це майже 4 тисячі осіб) тут обслуговуватимуть 15 медпрацівників, серед яких чотири — лікарі.