До Львова удвадцяте приходить свято духовності, хоч багато хто пророкував цій імпрезі недовгий вік. Тим часом форум щороку дедалі вище піднімає планку, даючи фору навіть столиці за кількістю учасників, відвідувачів, гостей, насиченістю програми. Побувати на ярмарку та запастися книжковими новинками стало ознакою доброго тону і для рядових читачів, і для поважних державних мужів.

Нині з початком роботи ювілейного форуму всіх привітав віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко, побажавши хороших вражень, корисних надбань, творчого процвітання. Посадовець також зачитав вітання від Президента Віктора Януковича. «Напевне, для кожного з нас книга була важливим чинником професійного і духовного зростання. Для мене, людини, яка майже все життя провела в дипломатії, книга стала тим дороговказом, який допоміг не просто дізнатися, хто ти є, але й те, чим ми відрізняємося від інших людей і що нас об’єднує», — зазначив він.

Суспільство не втратило потреби у книгах. Фото УНIAН

Цього року до міста Лева приїхало 420 гостей, 362 автори, 220 видавців, 41 книготорговельна організація, 20 громадських організацій, 10 бібліотек, кілька сотень журналістів зі 100 українських та іноземних ЗМІ, 150 волонтерів. Загалом представники з 20 країн світу побувають на ярмарку.

Вперше одній з країн надали статус почесного гостя. Його отримала Польща, запропонувавши програму з 49 заходів. У складі польської делегації буде 48 авторів.

Загалом у програмі ярмарку понад 700 заходів, 250 автограф-сесій. Право удостоїтись премії «Найкраща книга Форуму-2013» виборюватиме теж рекордна кількість претендентів — 340 книжкових новинок від 80 видавництв. Цьогоріч уперше львівський Форум видавців виїде за межі обласного центру — низка заходів відбудеться у Дрогобичі, там проведуть поетичні читання за участі літературних зірок світового рівня.

Втім, свято розпочалося ще з понеділка низкою цікавих зустрічей та презентацій. Зокрема, вже відбулася зустріч із польсько-англійським соціологом, філософом, есеїстом, одним із творців концепції постмодернізму, професором Університету Лідса Зигмунтом Бауманом. Поважний гість прочитав публічну лекцію для студентів Львівського національного університету імені Івана Франка. Державне підприємство «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ» презентувало унікальний проект — чергові томи «Михайло Грушевський» з 50-томника, що виходить на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга», та книжку вибраних творів відомого письменника, громадського діяча, поета-пісняра Ростислава Братуня — «Глибини часу не міліють».

Та перший день традиційно має корпоративний характер — його організатори відводять, так би мовити, для внутрішнього користування, аби його могли оглянути самі видавці. Адже, зізнався керівник одного з потужних видавництв, треба насамперед продукцію колег подивитися і себе, як мовиться, показати! Бо де ще буде така нагода побачити та оцінити стан сучасного книжкового ринку й прискіпливо власну інтелектуальну продукцію оцінити. У книговиданні, окрім того, що ця специфічна продукція підпорядкована законам економіки та мистецтва оформлення книги, теж є своя мода, відставати від якої нікому не хочеться.

До речі, окремі видавці зізнаються: за кілька днів у Львові реалізують таку кількість продукції, що у звичному режимі й за кілька місяців не виторгують. Окрім останніх книжкових новинок, з яких ще не вивітрився запах поліграфічної фарби, звісно, буде чимало видань, які витримали випробування часом і не втратили інтерес читачів. За такими ось перлинами, які творять барвисту палітру українського книговидання, завжди полюють шанувальники книги. Такі мисливці за інтелектуальним продуктом, зрештою й рядові читачі, розраховують і на те, що на форумі зможуть придбати книжки за ціною виробника.

Але не лише цим зумовлений ажіотаж. Львів’яни на форум ходять зазвичай сім’ями, школярі приходять цілими класами, студентськими групами, вчителі й викладачі намотують кілометри у пошуках найновіших видань. Не оминають книжкової імпрези й батьки з дітьми, а такий інтерес — найпереконливіше свідчення того, що суспільство не втратило потреби у книзі й читанні загалом.

Упродовж кількох днів львів’яни та гості міста зможуть долучитися до грандіозного літературно-мистецького дійства. Так, увосьме тут проведуть Міжнародний літературний фестиваль, який очолює п’ятірку найкращих осінніх книжкових заходів світу за версією Forbes. У 263 подіях фестивалю візьмуть участь понад 360 авторів з України та 20 країн.

Подбали організатори форуму й про пенсіонерів, які звикли читати, та не завжди можуть собі дозволити виділити певну суму на придбання новинок: для них діятимуть 40-відсоткові знижки.

Дискутуватимуть учасники про стан українського книговидання та про проблеми літературних перекладів: для більшості співвітчизників перекладна література — двері у світ.