Про це повідомив директор департаменту тваринництва Мінагрополітики Андрій Гетя під час прес-конференції, присвяченої підсумкам роботи галузі свинарства у 2014 році та планам на 2015-й.

Бар’єри і перспективи

За даними Андрія Геті, нині в Україну імпортовано 110—115 тисяч тонн свинини переважно з Бразилії, Німеччини та Польщі. Це вдвічі менше, ніж у 2013-му. Причина тому — девальвація гривні, яка стала своєрідним бар’єром для імпортерів.

Ще одна особливість року — зміна структури імпорту. Замість якісної свинини, свіжого м’яса, тушок та напівтушок імпортери почали ввозити більше дешевих субпродуктів. З них м’ясокомбінати виготовляють дешевшу продукцію, таким чином виходячи із ситуації, що склалася через низьку споживчу спроможність населення. Субпродукти на український ринок постачають нові гравці ринку. Це Данія, Австрія, Франція, Швеція, Фінляндія, уточнив експерт. Натомість вітчизняні виробники зайняли вивільнену імпортерами нішу якісного м’яса.

Щодо експорту, то він становить лише 4 тисячі тонн. Це зовсім мало, однак це в 1,5 раза більше, ніж у 2013-му, наголосив Андрій Гетя, спрогнозувавши активізацію виходу на міжнародні ринки у 2015-му. Адже про експорт потрібно думати своєчасно, а не тоді, коли внутрішній ринок буде переповнений, наголосив він, уточнивши, що це може статись уже за п’ять років.

А поки що українським виробникам не надто вигідно виходити на міжнародні ринки, вважає президент Асоціації свинарів України (АСУ) Артур Лоза. «Адже в Європі кілограм свинини в живій вазі коштує 1 євро, це близько 20 гривень, а в Україні — 26—27 гривень, — уточнив він. — Адже внутрішній ринок дефіцитний, тому й більш привабливий для збуту продукції і за ціною, і за конкуренцією. Щодо квоти на безмитну поставку 40 тисяч тонн свинини в ЄС, то вона занадто велика, і ми її одразу не осилимо, — переконаний він. — Проте євроринок нам цікавий, адже це своєрідний іспит на відповідність високим стандартам виробництва задля отримання квитка на загальносвітовий ринок».

На думку експерта, цікавими для експорту свинини можуть стати ринки Китаю, Південної Кореї, Гонконгу, Японії, країн Африки. Туди продукція зі свинини почне активно заходити, щойно вийде на ринок ЄС, а також по мірі зростання власного виробництва і заповнення дефіцитного внутрішнього ринку. Понад те — в перспективі Україна може зайняти лідерські позиції в експорті свинини, переконаний Артур Лоза. Адже нині загальносвітовий ринок щороку збільшується на 1,5—2% і продовжуватиме це робити аж до 2030 року. За умови виробництва в світі на рівні 109 мільйонів тонн це плюс 1,5—2 мільйони тонн свинини щорічно, або вдвічі більше, ніж виробляє Україна, окреслив можливості розвитку вітчизняного свинарства президент АСУ.

 У сучасних комплексах тваринам створюють сприятливий мікроклімат. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Ціни зростають — попит падає

Щодо перспектив розвитку галузі у 2015 році, то, за словами пана Лози, попри збільшення промислових потужностей, виробництво свинини зростатиме помірно. «До нинішніх 790—800 тисяч тонн додамо 20—30 тисяч тонн, — спрогнозував він. — Адже попит на свинину через високі ціни (з квітня вони зросли на 20%) і низьку купівельну спроможність населення падає. Якщо в 2013 році українці спожили 980 тисяч тонн свинини, то вже в 2014-му — 900 тисяч. У 2015 році споживання залишиться на тому самому рівні або впаде до 850—870 тисяч тонн», — розповів про оптимістичний та песимістичний сценарії розвитку ситуації Артур Лоза.

За його словами, подібне падіння попиту на свинину вже було в 2009 році. Але щойно економічна криза минула і ситуація стабілізувалася, попит знову зріс. «Залишається сподіватися, що криза не буде тривалою, щоб бізнес міг розвиватися», — констатував експерт. Тимчасову втрату попиту на свинину всередині країни можна компенсувати за допомогою виходу на зовнішні ринки. Щодо імпорту, то, на думку експерта, він буде певною мірою заблокований через девальвацію гривні.

Щодо підсумків по галузі у 2014 році, то, попри складну ситуацію в державі та економіці, свинарі почувають себе відносно комфортно, констатував Артур Лоза: уже відкрито п’ять великих комплексів. Наступного року галузь також розвиватиметься — є чимало іноземних та вітчизняних інвесторів, які бажають інвестувати в свинарство. Завадити цьому можуть хіба що суттєва зміна податкових правил гри та африканська чума, осередки якої оточили Україну з кількох боків. Зокрема — у Росії, Польщі, країнах Балтії та Білорусі, хоча остання це заперечує. Саме спалахи африканської чуми унеможливлюють поставки свинини за кордон, тому цей напрям перебуває під посиленою увагою Держветфітослужби та виробників.