Психолог
Тетяна ДУГЕЛЬНА

Зазвичай ніхто особливо не замислюється, як зберегти здоров’я, а коли хвороба ламає всі плани й наміри, ми починаємо шпигувати організм хімією. При цьому часто усвідомлюємо, що подібне лікування — лише боротьба з вітряками, бо так ми намагаємося боротися з наслідками тих негативних процесів, котрі відбуваються в організмі, й аж ніяк — із їхніми справжніми причинами.

Біда в тому, що у вищих медичних закладах сучасних лікарів ніхто не вчить боротися саме з причинами хвороб — досить часто на них зовсім не зважають. Тим часом керівник Центру сімейної медицини «Лелека», провідний фахівець з психотерапії Тетяна Дугельна каже, що здоров’я кожного з нас — у наших власних руках. Та щоб не хворіти, треба знати, які саме причини викликають те чи інше захворювання. Саме про це — наша сьогоднішня з нею розмова.

— Існує точка зору, що всі без винятку хвороби родом з нашої психіки. Наскільки це справедливо?

— На 100%. Будь-яке захворювання — звичайний наслідок проблем на психічному рівні, причому конкретна хвороба — результат конкретних негараздів на тонкому плані. Це дуже легко оформити в схему, котра допоможе навіть далекій від подібних знань людині усвідомити, які її погляди, емоції чи поведінка спровокували, скажімо, серцевий напад чи головний біль. А щоб повернути втрачене здоров’я, потрібно усувати причини, а не боротися з наслідками. До речі, це було відомо ще в давнину, і вже тоді людей лікували зовсім не так, як зараз, а послуговуючись цими знаннями. У цій системі все дуже логічно: приміром, якщо болить права рука, чому вона болить? Зазвичай ми правою рукою більше даємо, а людина, яка має проблеми з правою рукою, не вміє цього робити. Біль у лівій, котра ближче до серця, — невміння, навпаки, приймати, брати щось від інших.

 

Проблеми як життеві задачі

— Пані Тетяно, останнім часом медики говорять про те, що збільшується кількість інсультів навіть серед молоді. Що за цим приховує?  

— Інсульти — це гіперконтроль, намагання все тримати в голові, невміння елементарно знімати з голови напругу. До речі, дуже тісно з цим пов’язаний і головний біль. Люди вважають, що чим більше вони думатимуть над проблемами, тим швидше їх розв’яжуть. А потрібно вміти це робити. «Проблема» — в перекладі з грецької — це завдання першочергової важливості, котре треба терміново розв’язати. І якщо люди ставитимуться до проблем як до завдань, їхнє життя зміниться.

— Ще одна серйозна група хвороб, котра забирає багато життів, — серцево-судинні. Чому в людей, приміром, трапляються інфаркти?

— Серце пов’язане з чутливістю й почуттями. Захворювань там дуже багато, але якщо спростити, то все виглядає приблизно так: людина, у котрої часто болить серце, на рівні підсвідомості чекає від інших любові. Мовляв, я стільки даю цьому світові любові, та він мені її не повертає. Чому? Значить, не даєш. Не так дає! А якщо даєш, очікуючи, що тобі це повернуть, то це не давання, а маніпуляція. Якщо говорити конкретно про інфаркт, то він стається в людей, котрі постійно очікують від інших вдячності. Тобто люди з інфарктами — це люди, котрі вимагають, аби їм дякували, вони вважають, що зробили й віддали іншим дуже багато. Зазвичай це сильні, авторитарні особистості, котрі зважають тільки на власну думку. Запам’ятайте, інфаркт — це хвороба керівників, директорів: вони завжди чекають від інших вдячності. 

— Що б ми не говорили, але після Чорнобиля зріс відсоток людей, що мають проблеми з імунітетом. Невже це теж пов’язане з проблемами на рівні психіки?

— Слабкий імунітет — це невміння контактувати з батьками, неповага до роду, брак відчуття захищеності. Адже основна функція імунної системи — захисна. Хто за нас відповідав, коли ми росли й набирались упевненості в собі? Батьки. Тож якщо ми розриваємо зв’язок із батьками, на рівні тіла у нас послаблюється імунітет. А найсильніший він у тих людей, котрі поважають і шанують свій рід. У нас же багато молодих людей навіть не знають дат народження своїх батьків, не те що дідусів і бабусь.

Україна — жіноча країна

— В очолюваний вами центр сімейної психології «Лелека» люди звертаються з комплексом проблем, і частіше приходять, мабуть, таки жінки…  

— Зараз і чоловіки, й жінки більш активно почали займатися власним здоров’ям, тому й приходять частіше саме з проблемами, пов’язаними зі збоями в діяльності організму, тож я намагаюся донести до них інформацію, що їхнє здоров’я справді в їхніх власних руках. Що таке здоров’я? Це, за визначенням фахівців ВООЗ, повна відсутність проблем на фізичному, психічному, соціальному й духовному рівнях. Тому я намагаюсь пояснити це людям, дати їм інструмент, котрий допоможе позбутися причин, що провокують різноманітні захворювання. Хоч якщо узагальнити, то, мабуть, основний запит — пошук сенсу життя.

— А хто — чоловіки чи жінки — краще сприймає інформацію, яку ви їм надаєте?

— Зверніть увагу, що ми живемо в Україні, а Україна за ментальністю — жіноча країна. Так-так, жіноча, повністю матріархальна. Адже трипільська культура, на основі котрої у нас усе побудоване, вірить хтось цьому чи ні, — це жіноче начало. Тож на наші семінари й тренінги більше приходять жінки — чоловіки в цей час нібито заробляють гроші. Тому й сприймають краще жінки. Я б навіть сказала: не краще — якісніше. Але насправді це добре, бо жінка, якщо вона правильно сприйме інформацію, дуже добре знає, як подати її своєму чоловікові. Та й ми на своїх заняттях завжди розповідаємо, як подати інформацію чоловікові, щоб він її почув. Приміром, як правильно покласти йому книжку, щоб він її прочитав. І можете не сумніватися — читають усі без винятку, навіть ті, хто букви ще в школі забув.  

— Давайте повернемося до хвороб і їх істинних причин. Пані Тетяно, мабуть, немає людини, котра б періодично не скаржилась на біль у спині…

— Спина — це основний енергетичний канал, та основа, на якій тримається решта. Уздовж хребта розташована чакральна система, про що знали ще древні слов’яни. І кожний відділ за щось відповідає: приміром, поперековий — це гроші. Якщо болить поперек, людина не лише не задоволена тим, що отримує, з точки зору фінансової, а й не знає, як це змінити. Можливо, вона раніше багато потратила й мало отримала — й зараз має дисбаланс між «давати» й «брати». Можливо, вона на себе дуже багато взяла, щоб отримати гроші, і це завдання їй не під силу. Але почнімо з копчика: біля основи хребта розташовані нервові закінчення, що живлять весь організм. Тож якщо людина ударяється копчиком, у момент таких ударів блокується зв’язок з батьками, вибивається основа з-під ніг, зв’язок з корінням, тобто ці удари напряму знищують імунну систему. Тому на Сході, знаючи це, дітей не б’ють.

Далі йде зона крижів: біль у них — проблеми у взаєминах чоловіка й жінки. Коли болять крижі, багато негараздів у сечостатевій системі. Там же локалізуються страхи — страхи втрат стосунків з емоційно-близькими й важливими людьми. Зазвичай ідеться про подружні стосунки, це приховані емоції й страждання. Вище — поперековий відділ, ми про це вже говорили. Потім — грудний, він пов’язаний з любов’ю, відповідно — із серцевою чакрою. Якщо там біль, люди собі чи не дозволяють проявити любов, чи проявляють не так, як їм хочеться. І нарешті шия — дивовижний відділ хребта — це гнучкість. Якщо людина дуже гордо несе голову, знає собі ціну, у неї виникають проблеми з шийним відділом хребта. Цей відділ — проекція роботи щитовидної залози і горлової чакри, а щитовидна залоза — основа основ життєвих втіх. Радості, коли вистачає світла, любові, вдячності. Тож аби позбутися проблем у шийному відділі хребта, потрібно більш гнучко, смиренно, з почуттями, натхненням ставитися до світу. 

У кого болять суглоби

— Ще одна група досить розповсюджених хвороб — очні. 

— Очі починають страждати тоді, коли людина щось не хоче бачити так, як воно відбувається насправді. Причому короткозорість зазвичай провокується тим, що людина бачить ситуацію аж надто по-своєму, а далекозорість буває тоді, коли хочеться бачити тільки хороше, в той час, як у житті трапляється різне.

— Мабуть, слід згадати і про застуди…

— Застуди — це велика тема, їй можна посвятити окрему розмову. Коли починається розмова про застуди, я зазвичай кажу, особливо якщо йдеться про грип, що це Бог, або Природа, як кому подобається більше, рекомендує змінити правила поведінки. Респіраторні захворювання завжди виникають тоді, коли у людини, найчастіше у дитини, зникає довіра до того, що батьки, тобто родина про неї потурбуються. Насправді застуджуючись, ми всього-на-всього вимагаємо, щоб інші нами опікувалися. І чим сильніша застуда, тим сильніша ця вимога. Зазвичай що відбувається? Хвороба починається з носової порожнини й опускається нижче — в бронхіальне дерево. А бронхіальне дерево — це родове дерево. Тож коли хворіють діти, вони хочуть уваги батьків. А коли хворіють дорослі, їхнє підсвідоме бажання — аби чоловік чи жінка давали більше турботи й підтримки, проявляли свою любов.  

— Ще одна досить серйозна больова точка в організмі багатьох людей — суглоби. Невже й за цим болем стоять певні непорозуміння на підсвідомому рівні?

— Повторюся: незбалансованість на тонкому плані криється за всіма без винятку захворюваннями. Артрити, артрози й решта проблем із суглобами — це брак у людини гнучкості, прямолінійний підхід до життя. В нашому організмі завжди є контакт різних станів, причому все дуже гармонійно збалансоване. Тож коли починає боліти суглоб, там зазвичай немає рідини. А якщо раптом зникає рідина, це значить, що людина виявляє твердість намірів, бажання досягти чогось тільки власним способом там, де можна було б скористатись альтернативою. Та ця людина не зважає на думку інших і не хоче слухати жодної альтернативної точки зору. Тобто можна позбутися будь-якого захворювання, якщо знати, чим саме, якими думками, емоціями, вчинками і позиціями ти формуєш ту чи іншу хворобу, й мати при цьому бажання працювати над собою, змінюватися внутрішньо. Саме про це я розповідаю на своїх семінарах, причому зараз вони відбуваються практично по всій Україні.    

Лариса УСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Тетяна ДУГЕЛЬНА — сімейний психолог-психотерапевт, фахівець із позитивної трансформації свідомості. Засновник і провідний експерт Центру психології сім’ї «Лелека», а також Просвітницького фестивалю родинних цінностей «Сім’я»,  голова правління Інституту інтеграційної психології (м. Київ), головний редактор психологічного журналу-помічника «Почни з себе», майстер холодинаміки, майстер і вчитель REIKI, автор запатентованої системи психологічного відновлення «Світлоносне дихання», автор програми духовної трансформації свідомості «Почни з себе!», переможниця психологічного конкурсу в номінації «Психолог-експерт 2009 р.», переможниця рейтингу «Жінка III тисячоліття» (2010 р.).