КОМПЕТЕНТНО

Причина сплеску респіраторних захворювань  у вересні  адаптація організму після відпусток

Закінчується період відпусток. Сонце, море, гарячий пісок, свіже повітря — здавалося б, можливостей для оздоровлення безліч. Але чомуcь "урожай", який іноді доводиться збирати відпускникам, виявляється зовсім не таким, на який  очікували. Для деяких із них вересень ознаменувався низкою захворювань. Кашель, нежить, температура, слабкість — і все це замість очікуваного припливу сил та покращення здоров'я. Що це, грип чи нова інфекція?

 

Щоб з'ясувати ситуацію, ми звернулися до Центру грипу Центральної санітарно — епідеміологічної станції МОЗ України. 

Після відпочинку на морі хворіють не лише дорослі, а й діти. Фото Володимира Заїки

— На сьогоднішній день причин для хвилювань немає, — повідомив "УК" завідувач Центру грипу Андрій Олександрин. — Епідемічна ситуація постійно на контролі. В 10 контрольних містах України підйому захворюваності на грип немає. Не зафіксовано жодного летального випадку. 

Андрій Олександрин запевнив також, що чутки про якісь нові інфекції чи віруси не відповідають дійсності. За його словами, цьогорічна епідситуація  нічим не відрізняється від минулих сезонів.

 — У вересні температура дещо знизилася, тож люди переохолоджуються, — зазначив він. — Крім того, причина сплеску захворювань полягає радше в тому, що перехід від літнього відпочинку до інтенсивної роботи потребує адаптації. У зв'язку з цим медики радять після відпустки виходити на роботу не з понеділка, як це зазвичай відбувається, а в п'ятницю. За два вихідних  людина зможе відпочити та,  якщо потрібно, підлікуватися. В перші дні після відпустки слід дотримуватися менш напруженого режиму, краще раніше лягати спати, намагатися не перевтомлюватися, регулярно харчуватися. В офісах рекомендується менше користуватися кондиціонерами, частіше провітрювати приміщення.