ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Глава уряду вимагає активізувати роботу з маркетингу України на світових фінансових ринках

На тлі світової економічної рецесії загострюється конкуренція держав за інвестиції, й перемагають у цьому змаганні лише ті країни, які переконають інвесторів, що у їх економіку можна надійно вкладати гроші. У цьому питанні інвестори передусім орієнтуються на оцінки та прогнози міжнародних рейтингових агентств та аналітичних центрів.     

«Тому робота з міжнародними рейтинговими агентствами, аналітичними центрами і авторитетними експертами світового рівня повинна бути окремим і постійним напрямом. Наше завдання — оперативно та в повному обсязі інформувати їх про ті перетворення, які відбуваються в країні, й домагатися об’єктивних оцінок інвестиційного клімату в Україні», — окреслив перспективні завдання Прем’єр-міністр Микола Азаров. За його словами, така робота триває і дає результати. Так, наприкінці травня швейцарський центр вивчення конкурентоспроможності IMD опублікував рейтинг, де Україна поліпшила свої результати на сім пунктів, випередивши такі країни, як Угорщина, Бразилія, Словенія, Хорватія.

Водночас, згідно з інформацією Державної служби статистики, в першому кварталі цього року в Україну надійшло майже 1,6 мільярда доларів США іноземних інвестицій, що на 76% більше, ніж за аналогічний період 2012-го. «Але при цьому загальна сума іноземних інвестицій на 1 квітня 2013 року становила близько 56 мільярдів доларів, або 1227 доларів на душу населення.

За сприятливих умов і справи вести приємно. Фото з сайту visualphotos.com

Незначне, але зростання

Це, очевидно, мало для такої великої країни, як наша. І це, очевидно, недостатньо для масштабної модернізації нашої економіки. Тому вимагаю від Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства закордонних справ активізувати системну роботу з маркетингу України на світових фінансових ринках», — доручив глава уряду.

У цьому контексті він нагадав, що Україна три роки поспіль у дуже складних умовах демонструє невелике, але стабільне економічне зростання і розвиток внутрішнього ринку. «Зростання обороту роздрібної торгівлі на 50% за три роки немає фактично ні в кого. А у нас є — це факт», — додав Микола Азаров.

Він також звернув увагу, що інвестори роблять висновки з рекомендацій компаній, які працюють зокрема і в Україні. Тому урядові необхідно безперервно вдосконалювати практику ведення бізнесу в нашій державі, дотримуватися принципу відкритості для діалогу, критики та пропозицій. Саме тому Кабінет Міністрів ініціював проведення в Києві 13-14 червня Міжнародної бізнес-конференції «Україна і партнери».

Підтримка в обмін на зобов’язання

«Фактично це перша за роки незалежності масштабна ділова конференція, де ми хочемо прагматично розповісти нашим партнерам, як вигідно вкласти гроші в Україну. Про участь у заході заявили півтори тисячі компаній, понад три тисячі бізнесменів із шістдесяти двох країн», — зазначив Прем’єр, додавши, що у зібранні також візьмуть участь високопосадовці деяких європейських країн, відомі політики, експерти, економісти та, звичайно, українські урядовці. 

«Ми передбачаємо, що конференція «Україна і партнери» стане щорічною платформою визначення найуспішніших для інвестування секторів економіки і своєрідним практикумом удосконалення умов ведення бізнесу в Україні. Тобто ми створюємо для інвесторів новий постійний системний діалог. Думаю, акцентом першої конференції буде співпраця в IT-галузі й агропромисловій сфері», — сказав Микола Азаров.

За його словами, саме у цих секторах відбувається значний поступ у створенні сприятливих умов ведення бізнесу. При цьому глава уряду додав, що нині в парламенті перебуває черговий пакет пропозицій щодо нових стимулів, особливо для розвитку ІТ-галузі. Тож Прем’єр закликав народних депутатів, зокрема й присутніх у залі засідань Кабміну, припинити бойкотувати роботу Верховної Ради та не заважати працювати на розвиток економіки. 

Говорячи про інвестиційні перспективи аграрного комплексу, Микола Азаров повідомив, що профільним міністерствам, а також Фонду держмайна доручено зробити на форумі «Україна і партнери» спеціальну презентацію підприємств галузі, підготовлених цього року до приватизації. «Держава гарантує захист інвестицій і бере на себе зобов’язання зберігати інвестиційні стимули протягом часу, необхідного для виходу на сталу прибутковість проектів», — заявив глава уряду, наголосивши, що найкращі конкурентні умови надаватимуться в обмін на чіткі інвестиційні та соціальні зобов’язання.

Кілька особистих доручень

Окрему увагу Микола Азаров приділив соціально важливим питанням. Зокрема він доручив Міністерству освіти і науки та профільним службам провести поглиблену перевірку технічного та санітарного стану шкіл. «До нового навчального року в нас не повинно залишитися жодної проблемної, а тим більше аварійної школи. Вимагаю вкрай відповідально виконати це завдання. Коли у школі валиться стіна або дах, замикає проводку чи протікає водогін і немає тепла — це руїна не технічних споруд. Це руїна в головах відповідних керівників. Тому особисто віце-прем’єр-міністру Костянтинові Грищенку разом з міністром освіти і науки Дмитром Табачником доручаю організувати постійний загальнодержавний моніторинг ходу ремонту, реконструкції й будівництва навчальних закладів», — поставив завдання Прем’єр.

А наприкінці серпня Кабінет Міністрів традиційно заслухає підсумкову інформацію про готовність до навчального року і дасть відповідну оцінку.

Також глава уряду відреагував на скарги користувачів Фейсбуку про неможливість придбати залізничні квитки у південному напрямку. Хоча, за словами людей, потяги ходять напівпорожніми.

«Якщо це так, то є очевидні зловживання або службова недбалість відповідальних керівників у Міністерстві інфраструктури. Попереджаю міністра Володимира Козака про персональну відповідальність за наведення порядку в цій сфері. Люди повинні отримати можливість відпочити без перешкод», — заявив Микола Азаров. Для розв’язання цієї проблеми він доручив організувати жорстку контрольно-ревізійну роботу за участю правоохоронних органів та Секретаріату Кабінету Міністрів.

Крім того, глава уряду торкнувся питання приходу великої води в частині басейну Дунаю, що очікується 20—25 червня. У цьому зв’язку Микола Азаров доручив  віце-прем’єр-міністрові Олександрові Вілкулу, голові Держслужби з надзвичайних ситуації Михайлові Болотських і голові Держагентства водних ресурсів Василеві Сташуку особисто, виїжджаючи на місця, контролювати ситуацію.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування (проект Закону);

♦ Про затвердження Державної цільової програми будівництва та розвитку мережі метрополітенів на період до 2020 року (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткового відшкодування суб’єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів  (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2013/14 рр. (розпорядження уряду).