Місто Ірпінь 31 березня першим у Київській області отримало нові повноваження в межах децентралізації системи державного архітектурно-будівельного контролю. Про це «УК» повідомили у прес-службі Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ). Акт приймання-передавання справ від Держархбудінспекції до виконкому місцевої ради підписали голова ДАБІ Олексій Кудрявцев та Ірпінський міський голова Володимир Карплюк. Станом на початок квітня ще 9 громад отримали нові повноваження в межах децентралізації сфери держархбудконтролю. Це великі міста Луцьк, Тернопіль і Маріуполь, а також Чорноморськ на Одещині, Славута на Хмельниччині, міста Дружківка, Лиман, Дзержинськ та Селидове в Донецькій області.

За словами Олексія Кудрявцева, нові повноваження дадуть змогу міській владі контролювати весь містобудівний цикл — від видачі будівельних паспортів та містобудівних умов і обмежень до введення об’єкта в експлуатацію.

Фото Володимира ЗАЇКИ

«Тепер Ірпінь самостійно здійснюватиме функції реєстрації декларативних дозвільних документів на будівництва І—ІІІ категорій складності (будинки, не вищі за п’ять поверхів. — Авт.), їхньої перевірки, надавати приписи та виписувати штрафи у разі порушень містобудівного законодавства», — наголосив голова ДАБІ.

«Здатність контролювати забудови та нести за це відповідальність перед людьми — великий подарунок для громади міста Ірпінь, — зазначив Володимир Карплюк. — Переконаний, що жителі міста вже найближчим часом відчують ефективність роботи нової інспекції. Вона працюватиме для того, щоб будівництво в Ірпені вели прозоро, відкрито, а громадяни могли вільно ознайомитись із дозвільною документацією щодо тих чи інших будівельних робіт».

У ДАБІ очікують, що децентралізація держархбудконтролю сприятиме зменшенню кількості незаконних забудов в Ірпені та в інших містах, які переберуть на себе нові функції. Планують, що міські ради Львова, Херсона, Харкова отримають повноваження для здійснення функцій державного архітектурно-будівельного контролю до кінця квітня цього року. За даними ДАБІ, на початок березня майже 50 міських рад звернулися до Держ?архбудінспекції для отримання нових повноважень у сфері будівельного контролю. Однак сповільнює децентралізацію таких повноважень дефіцит професійних кадрів у міських радах та недостатня активність органів місцевої влади в отриманні повноважень в цій сфері, які не готові брати на себе відповідальність за ситуацію з будівництвом на їхній території.