РАРИТЕТ

В Чернігові презентовано нове видання про героїв Крут

Чернігівська обласна організація Всеукраїнського товариства "Просвіта" та Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. М. Коцюбинського презентували друге, доповнене видання книги "Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження, кіносценарій".

Бій під Крутами - одна з найгероїчніших сторінок незалежної України, яка викликає велику зацікавленість сучасників. При такій увазі до події, природно, з'являються нові факти, постаті, дослідження. Так сталося і цього разу: виданий у 2009 році збірник нині доповнено новими архівними матеріалами, спогадами, документами, відгуками та рецензіями на перше видання.

Ця, найповніша, за словами відомого українського історика, доктора історичних наук Владислава Верстюка, з об'єктивних історичних праць останнього часу, побачила світ завдяки Історико-культурологічному товариству "Герої Крут" у видавничому центрі "Просвіта" (директор Василь Клічак) за підтримки голови Всеукраїнського товариства "Просвіта" Павла Мовчана. Автором ідеї та упорядником є народний артист України Ярослав Гаврилюк, а головою редколегії - доктор історичних наук, лауреат Шевченківської премії Сергій Білокінь.

У другому виданні, так як і в першому, розкупленому, до речі, блискавично, свідомо залишено кіносценарій про бій під Крутами: це, за словами Василя Клічака, нагадування про необхідність екранізації знакової події в історії боротьби за Українську