УШАНУВАННЯ

Президент напередодні дня народження Тараса Шевченка у Каневі вручив Національні премії його імені 
 

Наріжним каменем робочої поїздки Президента Віктора Януковича на Черкащину стало вшанування пам’яті Тараса Шевченка, 199-ту річницю від дня народження якого відзначають 9 березня.

Глава держави поклав квіти до пам’ятника Великому Кобзареві на його могилі на Чернечій горі. Після покладання квітів Віктор Янукович оглянув експозицію Музею Тараса Шевченка, зокрема представлені  роботи лауреата цьогорічної Шевченківської премії Петра Печорного — керамічні тарелі за мотивами творів нашого славетного земляка. 

Вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2013 рік стало логічним продовженням, навіть кульмінацією святкування. З рук Президента найпочесніші відзнаки нашої країни отримали Дмитро Богомазов, режисер-постановник, — за вистави «Гамлет» В. Шекспіра Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В. Василька, «Гості прийдуть опівночі» А. Міллера Київського академічного театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра та «Щуролов» О. Гріна Київського театру «Вільна сцена»; поет Леонід Коваленко (Леонід Горлач) за книгу поезій «Знак розбитого ярма»; художник Петро Печорний — за серію керамічних тарелей за мотивами творів Тараса Шевченка. «Завдяки вашим творам не міліють джерела нашої культури і загальносвітової духовної скарбниці», — наголосив глава держави на урочистій церемонії, зазначивши, що твори цьогорічних лауреатів збагатили сучасну культуру.

В Музеї Тараса Шевченка Президент провів засідання Громадської гуманітарної ради, присвячене підготовці до відзначення 200-річчя від дня народження Кобзаря. «Від того, наскільки ми якісно і змістовно наситимо програму святкування, наскільки організовано підійдемо до святкування ювілею, залежатиме не лише моральний та інтелектуальний клімат нашого суспільства, а й зміцнюватиметься імідж Української держави в усьому світі», — сказав Віктор Янукович.

Віктор Янукович не міг приховати захоплення від експозиції тарелей Петра Печорного.
Фото Михайла МAРКIВA

На його думку, відзначення 200-річчя Тараса Шевченка має стати не разовою акцією, а напруженою роботою з ушанування та осмислення великого спадку митця. «Вважаю, що фундаментальним принципом у відзначенні 200-річчя Кобзаря має бути консолідація суспільства навколо вшанування постаті національного генія», — зазначив глава держави.

У рамках робочої поїздки на Черкащину Віктор Янукович взяв також участь у церемонії відкриття обласного діагностично-консультативного центру комунального закладу «Черкаська обласна лікарня», підпорядкованого обласній раді. Вітаючи присутніх із подією, він зазначив, що кроки, які здійснює влада в рамках реалізації реформи медичної сфери, спрямовано на підвищення якості медичних послуг для населення й поліпшення умов праці медиків.

«Це питання, яке ми ніколи не забуваємо, і ми його поступово вирішуємо. Рік у рік ми збільшуємо заробітну плату, рік у рік ми поліпшуємо умови для роботи працівників медичної галузі», — розповів присутнім на церемонії Президент. Влада й надалі працюватиме над розбудовою Черкаської обласної лікарні, і в найближчих її планах — відкриття обласного перинатального центру, яке має статися до кінця року.

Як повідомляє прес-служба глави держави, він вручив персоналу Черкаського обласного діагностично-консультативного центру ключі від двох новеньких реанімобілів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»