ДАЙ НА ЛАПУ

Приручивши тварин, люди навчилися на них заробляти

Чи міг прадавній собака уявити, що згодом господар, якому вирішив віддано служити, побачить у ньому не лише охоронця домівки, а й призначить відповідальним за добробут. Нині породисте цуценя коштує чимало грошей, а розводити тварин, і передовсім псів, давно стало прибутковою справою. Що й казати про супутню індустрію: перукарні для чотирилапих престижніші за найдорожчі жіночі й чоловічі салони, дизайнерський одяг друзям нашим меншим шиють дружини впливових політиків, а іграшки для собак часом якісніші за ті, якими граються наші діти. Звісно, критерії оцінки можуть бути різні, та один з рейтингів найдорожчих порід, хай і суб’єктивний, сьогодні перед вами.

1. Тибетський мастиф. Офіційно вважається найдорожчою породою собак у світі на сьогодні. Середня вартість цуценяти цієї породи на ринку коливається в діапазоні від 2,2 до 7 тисяч доларів. Вага однієї тварини може сягати 100 кг.

2. Французький мастиф. Цей європейський побратим тибетця впевнено почувається на другому місці. Середня ціна породистого цуценяти майже 3 тисячі доларів

3. Пемброк-вельш-коргі. Воістину королівська порода замикає трійку призерів. Цуценята можуть дістатися любителям цієї породи за символічну тисячу доларів, проте породисті собаки з родоводом обійдуться значно дорожче. Майже століття вельш-коргі вважається улюбленою породою британської королівської родини.

4. Салукі, чия середня вартість вимірюється в 2,5 тисячі доларів, також відомий як «собака-газель», вважається однією з найстаріших порід в історії, адже сягає корінням у цивілізацію Стародавнього Єгипту.

5. Чау-чау. Його середня вартість на ринку починається з позначки в 1 тис. дол., закінчуючись на рівні 8,5 тис. дол., хоча окремі цуценята можуть коштувати значно дорожче. Оригінальне ім’я на одному з китайських діалектів звучить як Songshi Quan, що означає «собака — волохатий лев».

6. Єгипетський фараоновий собака також представник древньої цивілізації. Середня вартість цуценяти від 2,5 тис. до 6,5 тис. доларів. Виводилися для полювання і мали великий попит у єгипетських правителів.

7. Англійський бульдог. Купити цуценя «старого англійського бульдога» можна за 2,5 тис. дол., хоча в окремих випадках викласти доведеться і 9 тис. дол.

8. Канадські ескімоські собаки розташувалися ближче до кінця рейтингу. Ціна на їхніх цуценят може доходити до 7 тис. дол. Ці собаки виводилися спеціально для полювання в умовах Крайньої Півночі, а також для роботи в упряжках.

9. Лоучени, або «маленькі леви», надзвичайно популярні в Європі, особливо в Німеччині. На них високий попит за рахунок того, що знайти чистокровних цуценят з родоводом сьогодні вкрай складно.

10. Кавалер Кінг Чарльз спаніель, чиї цуценята продаються на ринку від 1 тис. до 14 тисяч доларів, названий на честь англійського короля Чарльза II. Саме з цими тваринами полюбляли позувати художникам британські аристократи.

Матеріал підготувала 
Ганна РОМАШКО

для «Урядового кур’єра»