ГРАНІТ НАУКИ

У Луганську презентовано новий підручник з української мови для школярів.

Підручник особливий, нового типу, нової структури. Він розрахований насамперед на дітей, які вчаться в спеціалізованих класах загальноосвітньої школи, тобто адресований майбутнім математикам, фізикам, економістам. Основою підручника є комунікативний підхід до навчання мови, що відбито в системі вправ і завдань. Так про нього говорять автори.

"Ми намагалися, щоб завдяки підручнику діти опановували українську як мову спілкування. Причому не тільки в повсякденному житті, а й професійному, - розповідає один з авторів, доктор педагогічних наук Марія Пентилюк з Херсонського державного університету. - Намагалися втілити в підручниках нові ідеї, які закладені в програмах, у стандарті мовної освіти. Тому зібрали в них такий матеріал, який буде цікавий, сприятиме вихованню учня та розвиватиме його мовну систему та світосприйняття".

За словами професора-мовознавця, завідувачки кафедри української мови Луганського національного університету Олени Горошкіної, "сьогодні завдання і середньої школи, і вищої полягає в тому, щоб сформувати мовну особистість, тобто людину, яка не просто знає мову, а здатна застосувати ці знання в будь-якій життєвій ситуації". Тому в новому підручнику для учнів 10-х класів - добірка текстів, пов'язаних з орієнтацією на майбутню професію, термінологічна лексика. Наприклад, є розділ "Твоє професійне портфоліо".

"У цьому - новизна. Так склалося традиційно, що мову оцінювали через написання диктантів чи переказ творів. Ситуація змінилася, потрібні комунікативні вміння. Тож ми шукаємо нові підходи", - підкреслює Олена Горошкіна.