ЗДОРОВ'Я

 У Дніпропетровську пройшов місячник з раннього виявлення захворювань молочних залоз

Де можна пройти обстеження і скільки це коштує? Такі запитання найчастіше звучали у дніпропетровській мерії під час проведення "гарячої" телефонної лінії, присвяченої раку молочної залози. Заступник директора департаменту охорони здоров'я міськради Олена Лугова відповідала, що мамографічне обстеження можна зробити в багатьох лікарнях міста, а не тільки в міському онкологічному центрі.

Передовсім варто прийти до свого дільничного гінеколога, який і направить куди треба. Складніше із плівкою, що потрібна для мамографії. Бо зараз ані місто, ані держава не можуть надавати її безкоштовно для всіх пацієнтів - тільки для пільговиків.

- Була в реєстратурі 4-ї лікарні, і там мені сказали, що треба 100 гривень на мамографію, - чути стурбований голос у телефонній трубці, - чи можна десь пройти обстеження безкоштовно?

- Мамографія і є безкоштовна, але на вашій плівці, - пояснює головний позаштатний мамолог департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Сергій Азотян. - Вона коштує від 30 до 70 грн. Звертайтеся до адміністрації медичного закладу, в реєстратурі можуть наплутати. Ми візьмемо це на замітку і зателефонуємо головному лікарю.

Поза сумнівом, значно дорожче за вартість плівки обійдеться наступне лікування, якщо вчасно не виявити онкологічну хворобу. Мамографія - одне з обов'язкових щорічних обстежень, яке має пройти жінка після 40 років.

Адже рак молочної залози - найпоширеніша онкопатологія в жінок усього світу, а в Україні посідає перше місце. Зокрема, в Дніпропетровську щорічно зростає захворюваність на рак молочної залози на 1-2%. Місто входить до п'ятірки лідерів щодо захворюваності на РМЗ в Україні. Якщо на 100 тис. населення хворобу виявлено в понад 50 осіб (як у жінок, так і чоловіків), то в Дніпропетровську - в понад 80. За останні 10 років цей показник збільшився вдвічі!

Однак якщо страшну хворобу виявити на ранній стадії, вилікуватися можна. Тільки в Дніпропетровську, за даними на кінець минулого року, після лікування раку молочної залози повернулися до нормального життя 4 321 жінка, з них 60% на обліку понад 5 років.

Місячник боротьби з раком молочної залози оголошено в місті вже втретє. Медики планують оглянути майже 90 тис. жінок. Скажімо, в 2008 році у цей період обстеження пройшли 87 тис. жінок. Лікарі кажуть, що це приблизно вдвічі більше, ніж звертаються до лікаря зазвичай. І після місячника ще деякий час процес активізується.

- Ми закликаємо жінок звернути увагу на цю проблему, - каже головний хірург Дніпропетровська Олександр Новіков. - Завдання місячника - провести пропагандистську кампанію. Випускаємо листівки, пам'ятки тощо. В лікувальних закладах посилюємо санітарно-просвітницьку роботу, організаційну -серед медпрацівників, які незалежно від спеціальності, мають звертати увагу жінок на це питання. Маємо сконцентруватися на проведенні скринінгу, тобто діагностичних обстеженнях.

За словами Олександра Новикова, в Дніпропетровську діє міська програма щодо поліпшення якості онкологічної допомоги. Завдяки цьому місто вже придбало два мамографи.

КОМПЕТЕНТНО

Іван СМОЛAНКА,
завідувач відділенням пухлин грудної залози і
її реконструктивної хірургії Національного інституту раку, професор:

- Важливо знати, що при ранній діагностиці РМЗ є виліковним захворюванням. Тим більше, що за останній час її рівень значно покращився. Якщо ще 10 років тому серед вперше захворілих кількість занедбаних стадій перевищувала 50%, то починаючи з 2006 р. пацієнти з І-ІІ стадіями становлять 75%, з ІІІ ст. - до 16%, з ІV ст. - близько 8%.

Сучасні методи лікування дозволяють значно продовжити життя пацієнткам і поліпшити її якість, але все це за умови раннього звернення. Дуже важливо вчасно звернутися до фахівця. При запущених формах захворювання витрати на його лікування зростають у 25 разів, але терапія не завжди буває успішною. Концепцією Національного інституту раку на сучасному етапі лікування РМЗ є спрямованість на збереження або відновлення хворого органу.