СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади
 

Незважаючи на існування державних програм щодо підтримки  людей, хворих  на цукровий діабет, гемофілію тощо, на урядову телефонну «гарячу лінію» не припиняють надходити звернення громадян з проханням вирішити питання про надання  безкоштовної медичної допомоги та допомоги медичними препаратами.

На сьогодні поступово загострюється проблема забезпечення медичних закладів вакцинами для проведення планових щеплень дітям. Починаючи з березня, коли проблема постала гостро, вона залишається не розв’язаною й досі. Про це свідчить постійне зростання кількості скарг: з 22 — у березні до 50 у червні, повідомив «УК» Урядовий контактний центр.

Для громадян, хворих на цукровий діабет, проблема більше пов’язана з безкоштовним забезпеченням цукрознижуючими препаратами, а також перебоями із завезенням інсуліну в лікарні та аптеки.

Не втрачають актуальності  питання, пов’язані з роботою медико-соціальних експертних комісій, які, на думку  багатьох заявників, необ∂рунтовано знімають групу інвалідності або відмовляють  у розгляді заяв про надання інвалідності.  Протягом півріччя щодо цієї проблеми надійшло 209 скарг. У більшості випадків вони вирішуються направленням громадян на  повторний огляд медико-соціальними експертними комісіями.    

Викликало занепокоєння громадян щодо оптимізації ліжкового фонду закладів охорони здоров’я. Вони скаржилися на закриття лікарень, скорочення ліжко-місць та штату працівників.  Але у червні подібних скарг значно поменшало.

Яскравим прикладом взаємодії громадськості з владою за допомогою урядової телефонної «гарячої лінії»  є  позитивне розв’язання  проблеми    294 хворих з усіх регіонів країни, які потребують лікування та реабілітації, що надавав державний заклад «Спеціалізований (спеціальний) санаторій «Ірпінь» МОЗ. Хворі з серцево-судинною патологією після оперативного або інтервенційного втручання на серці та магістральних судинах опинилися під загрозою бути позбавленими допомоги.  Тож заявники добилися свого — було створено Державний заклад «Центр реабілітації кардіохірургічних хворих Міністерства охорони здоров’я»  на території старого санаторію «Ірпінь». Фінансування Центру здійснюватиметься за бюджетною програмою «Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров’я» за рахунок коштів державного бюджету.

ДОВІДКА «УК»

Урядова «гаряча лінія» працює, крім святкових днів та неділі, за наступним графіком: понеділок — п’ятниця з 8 до 21 години, субота — з 8 до 19 години.

До уваги підприємців: на базі Урядового контактного центру з метою оперативного розгляду пропозицій, заяв, а також скарг на протиправні дії посадових осіб органів виконавчої влади спеціально запроваджено «Гарячу лінію» — «Діалог з малим бізнесом». Звернення приймають фахівці за номером телефону урядової «гарячої лінії»:  0-800-507-309.

Телефон урядової «гарячої лінії» 0-800-507-309.

Дзвінки із стаціонарних телефонів у межах України – безкоштовні.