В Україні святкування Нового року за старим календарем — не просто чергове застілля, а наповнене чарівним змістом дійство, яке поєднало і язичницькі, і християнські традиції. На 13 січня припадає день преподобної Меланії, а 14-го — уславлюють святого Василя Великого. Напередодні Старого Нового року за давньою традицією відбувається народне свято Маланка із перевдяганням у фольклорних персонажів та тварин. Головні герої — Маланка, роль якої (як і всі ролі цього карнавального дійства) виконує хлопець, перевдягнутий у жіноче вбрання, та дід Василь. Традиційними образами цього свята є маски тварин — Кози, Ведмедя, Журавля, Бика, Коня та інших.

Щедрий вечір — добрим людям! Фото Володимира ЗAЇКИ

Маланка — це сільський карнавал, народна забава, який охоплює усіх від малого до великого. Саме на Маланку виплескується народний гумор, виявляються акторські таланти та схильність до імпровізації. Перевдягнуті герої карнавальної ходи розігрують кумедні сценки. Маланка зображує господиню, але все робить незграбно — то б’є посуд, то миє піч, то підмітає сміття від порога на середину хати. Іноді запалюють загальне вогнище та влаштовують колективний танок за участю ряджених, боротьбу героїв у масках та колективну трапезу. І обов’язково щедрують — бажають добра, щедрого врожаю, здоров’я.

Ох, і міцні обійми у цієї Маланки!

Усе це минулими вихідними можна було побачити — і взяти учать за бажанням! — у Національному музеї народної архітектури та побуту у Пирогові. Тут біля старовинних садиб фольклорні колективи Київщини «Веселі українці», «Малиновий дзвін», «Дубрава», «Калина» відтворювали народні обряди колядування та щедрування. Українські сільські танці показав етнографічний танцювальний колектив музею «Дам лиха закаблукам». А гості свята могли заспівати колядку чи щедрівку, навчитися народним танцям чи взяти участь у конкурсі на кращу танцювальну пару. І навіть погадати!