Звертається до вас ліквідатор аварії на ЧАЕС 1 категорії, інвалід ІІ групи. Переніс важку онкологічну операцію, проте до 2010 року ще працював. Нині вийшов на  пенсію.

Багато років проживаю в малосімейному гуртожитку та перебуваю у черзі на поліпшення житлових умов. Після Чорнобильської трагедії минуло вже 25 років, а про власне житло я й досі тільки мрію. Хоч за ці роки отримав купу обіцянок з різних інстанцій. Та далі діло не йде. Розумію, що нас — ліквідаторів — по всій Україні чимало. Але ж ми не шкодували здоров’я, коли держава сказала «Треба!»То чому ж нині ця сама держава про нас зовсім забула? Невже так і доживатиму віку у маленькій кімнатці? Та й ту не можу приватизувати. На мої запити місцеві чиновники відповідають лише  формальними відписками.

Де шукати правди?

Володимир ПОРЕМЧУК,
м. Кузнецовськ Рівненської обл.

Віталій БУТ,
заступник міністра з надзвичайних ситуацій:

— На сьогодні склалася вкрай напружена ситуація із забезпеченням житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи як в Україні в цілому, так і в Рівненській області. Через недостатні обсяги фінансування з державного бюджету програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у Рівненській області вирішення житлового питання потребують 3092 сім’ї. З них 846 інвалідів-чорнобильців (126 сімей, у складі яких є діти, що стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та потребують особливого догляду; 78 сімей, які проживають у гуртожитках, комунальних квартирах, 20 осіб з хронічними захворюваннями), які відповідно до пункту 10 ст. 20 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», повинні забезпечуватися житлом протягом року з дня подання заяви, 1977 сімей, які самостійно за направленням обласних держадміністрацій переселяються (переселилися) з радіоактивно забруднених територій, мають право на позачергове забезпечення житлом. Та 269 сімей постраждалих, віднесених до категорії 2, які також мають забезпечуватися житлом позачергово.

Законами про Державний бюджет України у 2009-2010 роках бюджетної програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не передбачено.

На виконання Указу Президента від 11 жовтня 2010 року № 937 «Про заходи, пов’язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» постановою Кабінету Міністрів від 28 березня 2011 року № 334 «Деякі питання використання у 2011 році державних капітальних видатків»передбачено направити Міністерству з надзвичайних ситуацій  35 млн грн для будівництва (придбання) житла для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і потребують поліпшення житлових умов, насамперед сімей з дітьми, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та потребують особливого догляду, інвалідів І групи, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Міністерством при підготовці проекту Порядку використання зазначених бюджетних коштів передбачено їх розподіл між регіонами України з урахуванням кількості зазначених у цій постанові Кабміну категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які перебувають на квартирному обліку, за даними Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.  Відповідний обсяг буде виділено для будівництва (придбання) житла в Рівненській області. Розподіл житла, придбаного за рахунок виділених області бюджетних коштів, буде здійснювати Рівненська обласна державна адміністрація в установленому чинним законодавством порядку.

Щодо приватизації житла інформую, що п. 12 ст. 20 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», особам, віднесеним до категорії І, передбачено пільги щодо передачі безоплатно в приватну власність займаних ними та їхніми сім’ями квартир (будинків) державного та громадського житлового фонду незалежно від того, чи є зазначена особа наймачем чи членом сім’ї наймача. Ця пільга може бути використана один раз.