Звертається до вас інвалід загального захворювання ІІ групи. З 2001 року перебуваю на черзі для отримання путівки санаторно-курортного лікування. У 2005 році як вдова військовослужбовця перейшла на пенсію чоловіка, яка на 100 гривень більша від моєї, а для мене це суттєво.

У 2011 році звернулася до департаменту соціального захисту громадян в  Івано-Франківську щодо надання мені путівки. Та отримала відповідь, що я вже «не їхня». Та й узагалі начебто такі як я не мають права на путівку й на багато інших пільг. Але хіба це справедливо? І взагалі, наскільки я знаю, усіма цими питаннями займається Міністерство соціальної політики. Чи  помиляюся? Чому ж тоді комусь пільги належать, а комусь — ні?

 Хочу отримати роз’яснення та чітку відповідь: чи маю я право на санаторно-курортну путівку, і якщо ні, то чому?

О. МОЙСЕЙ,
м. Івано-Франківськ

Ірина ТАРАБУКІНА,
директор департаменту
соціальних послуг
Мінсоцполітики: 

— Забезпечення осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», санаторно-курортним лікуванням регулюється постановою Кабінету Міністрів від 27 квітня 2011 року № 446 «Про затвердження порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей» та належить до компетенції Міністерства оборони.

Органи праці та соціального захисту населення відповідно до законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 22.02.2006 року № 187 (далі — Порядок), забезпечують путівками до санаторіїв інвалідів, ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону «Про статус  ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» згідно з встановленою чергою в  органах праці та соціального захисту населення в міру надходження путівок, відповідно до медичних рекомендацій  з урахуванням пільг, встановлених для конкретної категорії осіб.

Дія цього Порядку не поширюється на осіб, яких визначено ветеранами відповідно до Закону «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», та військовослужбовців, які отримують пенсію відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім військовослужбовців строкової служби з числа осіб, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

За повідомленням Головного управління праці та соціального захисту населення Івано-Франківської обласної державної адміністрації ви, відповідно до даних Головного управління Пенсійного фонду в Івано-Франківській області, отримуєте пенсію в разі втрати годувальника згідно  із Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Тому забезпечувати вас санаторно-курортною путівкою органи праці та соціального захисту населення не мають законодавчих підстав.