КОНТРАБАНДА

Через наш кордон в обидва боки везуть культурні й історичні цінності, вартість яких – сотні тисяч доларів

Київські митники передали до музейного фонду держави на постійне зберігання 248 старовинних предметів, виявлених і за- триманих при спробі громадян незаконно вивезти їх з України. Як повідомила прес-служба Міністерства доходів та зборів, мистецтвознавча експертиза підтвердила їхню культурну й історичну цінність. Та це лише незначна частина старовинних предметів, які митники затримують на кордоні. Бажаючих заробити на контрабанді культурних цінностей щодень стає більше. Так, протягом минулого року митними органами вилучено майже 2 тисячі предметів старовини загальною вартістю понад 1,3 мільйона  гривень. У тому, що саме везуть громадяни та які схованки облаштовують, щоб приховати «добро», намагалася розібратись кореспондент «Урядового кур’єра».

Найбільшу популярність у таких «шанувальників» старовини мають, за словами керівника департаменту бо- ротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Державної митної служби України Олександра Попівняка, предмети нумізматики й боністики, фалеристики, ікони та друковані видання.

«Не секрет, що придбані на стихійних ринках України предмети антикваріату, нумізматики й інші речі, що мають культурну цінність, за межами України можуть коштувати у десятки разів більше, — розповідає митник. — Аналізуючи напрямки переміщення, слід констатувати, що любителі старовини з країн колишнього Радянського Союзу, особливо з Російської Федерації, цінують культурні цінності не менше за громадян країн ЄС. Майже у 90% випадків предмети старовини намагаються вивезти саме в Росію, тож майже у половині випадків правопорушниками виявилися громадяни РФ. Ще четвертина правопорушень — на совісті наших співвітчизників».

Згубна  пристрасть  до прекрасного

Митники зазначають, що подібні злочини скоюють як одинаки, так і організовані групи, які спеціально створюються для контрабандної діяльності на основі розподілу ролей з використанням так званої конвеєрної схеми. Одна людина на території держави знаходить і купує предмети старовини, потім за попередньою домовленістю віддає їх іншій. Та транспортує через митний кордон, а потім — звісно, за винагороду — передає далі по ланцюжку.

Що стосується шляхів переміщення, серед них зустрічаються майже всі можливі варіанти: з митної території України культурні цінності везуть залізничним, автомобільним, авіаційним транспортом і навіть поромами. «Якщо правопорушники вибирають літак чи автобус, предмети старовини вони намагаються сховати серед особистих речей у багажі, — розповідає Олександр Попівняк. — Так, на митному посту «Сімферополь—аеропорт» під час проведення митного контролю літака сполученням Сімферополь—Москва у громадянина Фінляндії після проходження зони спрощеного митного контролю було виявлено 19 монет з жовтого металу та 13 монет з білого металу загальною вагою 206,67 грама, які мають ознаки культурних цінностей.

В цьому ж аеропорту під час проведення митного контролю літака сполученням Сімферополь—Стамбул у дорожній сумці громадянки України знайшли ложку з білого металу, на якій стояло клеймо проби царської Росії. Ця ложка загальною вагою 67,15 грама теж має ознаки культурної цінності.

Не меншою популярністю серед контрабандистів, каже Олександр Попівняк, користується і залізниця. А як кур’єри досить часто задіяні провідники. Наприклад, у вересні 2012 року під час митно-прикордонного контролю потяга сполученням Львів—Москва в купе провідників виявлено прихований від митного контролю футляр для музичного інструмента, в якому була скрипка з написом: «Анатолій Леманъ ВЪ С.-Петербургъ. Сделано въ 1908 году». Згідно з висновком експерта ця скрипка належить до культурних цінностей, що мають історичне, наукове й художнє значення, її вартість становить 600 000 гривень.

Трапляються незвичні «дорожні набори» й у пасажирів. Олександр Попівняк пригадує випадок, що стався на митному посту «Харків-Пасажирський». Під час проведення митного контролю потяга сполученням Євпаторія—Сімферополь—Москва у громадянина Росії було виявлено предмети старовини — два ядра з металу чорного кольору, 51 кулю з сірого металу, медальйон з жовтого металу з надписом «14 on ne passй pas! 1918»,  грамота від 1923 року. Вони були в сумці під особистими речами, а сумка, прикрита подушкою, лежала на трубах опалення.

Протягом минулого року митними органами вилучено майже 2 тисячі предметів старовини загальною вартістю понад 1,3 мільйона гривень. Фото надані державною митною службою

 Найчастіше везуть монети

Цікаво, що митникам доводиться боротися не лише з нелегальним вивозом культурних цінностей, а й з тим, як вони потрапляють у нашу країну. Майже 28% від загальної кількості незаконного переміщення культурних цінностей — це спроби незаконного ввезення на митну територію України предметів старовини, серед яких частіше за інші зустрічаються монети.

«На міжнародному посту «Ягодин» під час митного контролю рейсового автобуса сполученням Кельн—Київ—Чернігів у пасажира, громадянина Німеччини, знайшли в дорожніх сумках не задекларовані за встановленою формою товари: ордени, медалі, 811 монет на загальну суму 38 545 гривень. Згідно з висновком експерта всі ці речі – предмети старовини, які мають культурну цінність, — продовжує Олександр Попівняк. — У той же час за кордон (до Російської Федерації та країн ЄС) з України намагаються вивезти більш дорогі екземпляри культурних цінностей. Наприклад, на цьому ж митному посту, оглядаючи автівку громадянина України, митники знайшли картину «Портрет Ангальта Йоганна IV» (XV—XVI ст.), приблизна вартість, за даними Інтернет-мережі, — близько 500 тис. євро. Її сховали в ящику для продуктів, замаскувавши під днище. Чоловік намагався вивезти цю картину в Польщу».

За словами експертів-мистецтвознавців, у ролі контрабандистів мимоволі можуть опинитися і цілком законослухняні громадяни, які надумають вивозити з країни предмети, вік котрих понад 50 років. Наприклад, людина захотіла забрати старі книги чи альбоми з марками, які їй дісталися в спадок від прадіда. Навіть у цьому разі потрібно отримати спеціальний дозвіл на переміщення предметів через кордон.

«Торік восени був випадок, коли ми проводили митний огляд реквізиту, який везла група росіян, що прямували з Болгарії до Росії, повертаючись зі зйомок серіалу про Вангу, — розповідає заступник начальника служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Чернівецької обласної митниці Володимир Жижий. — Серед речей інспектор митниці виявив дуже багато предметів, які містили ознаки старовини. Це були дві ікони, чеснослов та швейна машинка початку двадцятого століття.  Експерт, якого ми запросили, дійшов висновку, що вони не є культурними цінностями, але однаково підпадають під дію закону, що регулює переміщення таких предметів. Тобто їх обов’язково треба було задекларувати».

Митниця  повертає «добро»

Предмети старовини, які вилучають на кордоні митники, після рішення суду конфісковуються в дохід держави та за рішенням Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення й повернення культурних цінностей передаються до музеїв. Як розповіла прес-секретар Київської регіональної митниці Ольга Неділя, нещодавно київськими митниками було передано 215 золотих, срібних та мідних монет Національному музею історії України та Фастівському краєзнавчому музею. Крім того, Національному музею історії України митники передали ще й номерну французьку однозарядну гвинтівку калібру патронів 11 мм, яка була виготовлена у 1874 році промисловим способом на заводі Національної армії у французькому містечку Туль. Гвинтівку визнано культурною цінністю та предметом, який має історичне значення. На жаль, провести серію експериментальних пострілів, аби встановити належність гвинтівки до вогнепальної зброї, фахівцям-криміналістам не вдалося через брак такого типу патронів.

Ще низка вилучених митниками експонатів прикрасять скарбниці Музею історичних коштовностей України, На?ціонального Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Меморіального комплексу «Національний музей історії ВВВ 1941—1945 рр.», Національної історичної бібліотеки України та Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

МОВОЮ ЦИФР

Цінності на вивіз

Протягом минулого року митними органами припинено 186 спроб незаконного переміщення через митний кордон України культурних цінностей. Вилучено 1687 предметів старовини загальною вартістю понад 1,3 млн грн.

Найчастіше митними органами зафіксовано факти незаконного переміщення таких культурних цінностей: предмети нумізматики та боністики — 43% від загальної кількості виявлених випадків, предметів фалеристики — 12%, старовинних ікон — 10%, друкованих видань — 8%.

Крім того, митними органами порушено 11 кримінальних справ про контрабанду культурних цінностей загальною вартістю понад 676 тис. грн.

Предметами контрабанди в кримінальних справах були: предмети нумізматики (51 од.), ордени та медалі (10 шт.), три ікони, дві картини, дві старовинні книги і скрипка.