ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Держава обіцяє взяти під суворий контроль ціноутворення  у сфері виробництва й розповсюдження медикаментів

Медицина перетворилася мало не на бізнес: населення втрачає віру в людей у білих халатах зокрема і в саму систему охорони здоров’я загалом. Ці тези знайомі більшості з нас, надто тим, кому доводилося впритул стикатися зі сферою медичного обслуговування в поліклініці, лікарні, аптеці.

Розібратися у проблемах, визначити шляхи виходу з кризи і напрямки реформування галузі мали на меті учасники наради, присвяченої розвитку системи охорони здоров’я, проведеної вчора під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Під час наради. Фото Олега МАРКЕВИЧА

За період незалежності, зазначив глава уряду, галузь стала найвразливішою як до економічних негараздів, так і з точки зору доступу людей до якісної медичної допомоги. Це підтверджують і соціологічні дослідження, наведені у малій залі урядових засідань. На думку опитаних, і Микола Азаров з болем констатував це, підірвано довіру громадян до медицини, дедалі більше їх сумнівається у можливості отримати якісне обслуговування.

Це, на жаль, підтверджує й постійне спілкування Миколи Азарова на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук. Скільки запитів про допомогу там зібралося — не перелічити. Часто вони йдуть урозріз із задекларованою у Конституції безкоштовною і доступною медичною допомогою, що, власне, й непокоїть Прем’єр-міністра.

Держава повинна гарантувати обгрунтовані ціни на медпрепарати. Фото з сайту eveningkiev.com

Окремим пунктом тут стоїть питання ціноутворення. Вартість ліків в аптеках зростає швидше, ніж платня чи пенсії. У разі хвороби люди змушені витрачати «на аптеку» чималу частку власного доходу. А багато ліків і медичних процедур взагалі стали не доступними для деяких категорій населення.

Скажімо, за словами глави уряду, програма забезпечення інсулінозалежних фінансується у повному обсязі, постійно вводяться в дію нові лікарні, амбулаторії тощо. А люди чомусь не відчувають поліпшення. Прем’єр висловив невдоволення надто тривалим початком реального введення в експлуатацію деяких лікувально-діагностичних центрів. І це тоді, коли червоні стрічки на урочистостях було перерізано вже давно. Досі в медичних закладах простоює приблизно 740 одиниць високотехнологічного обладнання, за яке сплачено чималі кошти з державного бюджету.

Так само невиправдано довго тривають тендерні процедури щодо закупівлі препаратів. «Мене дуже непокоїть, що досі не розпочато процедуру проведення необхідних торгів і затягується реорганізація тендерного комітету, не сформовано технічні завдання на закупівлю ліків, зокрема вакцини для дітей першого року життя», — звернувся Микола Азаров до керівництва профільного міністерства.  

Власним коштом люди змушені купувати то імпортний інсулін для щоденного користування, то бинти, вату, марлю, системи і рукавички при направленні до стаціонару. Таку ситуацію Микола Азаров вважає ганьбою для держави, яка не в змозі забезпечити дотримання елементарних конституційних прав своїх громадян.

Сьогодні особливої актуальності набуває забезпечення хворих доступними ліками від гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб, які спричиняють левову пайку смертельних випадків у країні. Самими лише перевірками аптек на предмет наявності й вартості препаратів тут не зарадиш, переконаний Микола Азаров. Треба змінювати систему, яка б гарантувала людям обгрунтовані ціни, а не продовжувати реагувати на окремі випадки порушень.

Серцеві ліки вживають щодня. Тож забезпечення ними визнано пілотним напрямком у зміні політики ціноутворення. На одне з найближчих засідань уряду Міністерство охорони здоров’я зобов’язане подати проект відрегульованого та узгодженого механізму вирішення цього питання, алгоритм взаємодії між органами влади і операторами фармацевтичного ринку.

«Держава повинна раз і назавжди взяти під жорсткий контроль вартість ліків, — однозначно і категорично заявив Микола Азаров. — Слід у стислі терміни сформувати єдину комплексну систему державного регулювання цін на медпрепарати».