АКТУАЛЬНО

 У Кабміні не бачать економічних підстав для нового підвищення цін

Зі свого боку уряд контролюватиме прогнозований річний рівень інфляції. "Прогнози інфляції у нас оптимістичні, я думаю, ми цілком вкладемося в розрахункові показники. Зараз піде період сезонного її зниження", - повідомив Прем'єр-міністр Микола Азаров. За чотири місяці інфляція зростала за рахунок підвищення комунальних тарифів і подорожчання продуктів харчування, зокрема овочів.

Дефолт не передбачається

Цінові чинники вже не спрацюють найближчим часом, бо з точки зору сезонності ціни на овочі знижуватимуться. Це стосується і тарифів, зміни яких не буде до кінця поточного року. Про це Микола Азаров розповів у інтерв╘ю інформагенції Reuters. Крім того, уряд забезпечить заплановані річні показники зростання ВВП на 4,5%, що на сьогодні є оптимальним.

Це дає підстави главі уряду стверджувати, що фінансова ситуація в державі стабільна і дефолт їй не загрожує. Про це він розповів уже в інтерв'ю "5 каналу", відповідаючи на запитання про те, що американське видання "Бізнес інсайдер" включило Україну до списку 18 країн, яким загрожує дефолт.

"Є серйозніші міжнародні рейтингові агентства, наприклад "Фітч", "Стандарт енд Пур" та інші, які дають дані об'єктивні, засновані на вивченні цілого комплексу показників, зокрема характеристик стану економіки, фінансів країн тощо. Вони не лише не бачать загрози, а підтверджують стабільний рейтинг України. Тому говорити про дефолт все одно, що прогнозувати виверження Говерли",- зіронізував Микола Азаров.

Цьогоріч дещо змінено й режим закупівлі російського природного газу, левову пайку якого придбано у першому кварталі. Це зроблено тому, що в другому кварталі відповідно до газових контрактів, підписаних екс-прем'єром Юлією Тимошенко, вартість палива має значно зрости. У цей період закупівлі газу будуть мінімальними.

Переговори ж про перегляд згаданої формули буде продовжено цього тижня. "Було досягнуто домовленості, що робоча група у складі голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка приступить до узгодження наших позицій", - сказав Прем'єр, додавши, що найближчими днями пан Міллер прибуде до Києва.

"Наші аргументи були почуті, і ми запропонували свій підхід, який включає заміну базової ціни, яка нині не відповідає жодним умовам ціноутворення, а по-друге, заміну складових цієї формули. Ми запропонували замість газойлю включити вугілля", - цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Миколи Азарова.

Прем'єр також переконаний, що в результаті переговорів сторони домовляться про перегляд формули ціни на газ. Додатковим аргументом повинно стати те, що Україна є одним із найбільших покупців російського газу і найбільшим його транзитером до Європи.

Полегшення для бізнесу

Під час розширеного засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів уряду вдалося знайти спільну мову з підприємцями і домовитися з більшості питань. Прем'єр додав, що, зокрема, сторони домовились про скасування стягнення соціального внеску з пенсіонерів та інвалідів, котрі працюють приватними підприємцями.

"Також ми домовилися про те, що вивчимо питання про зниження соціального внеску для осіб, які працюють на спрощеному оподаткуванні, - поінформував Микола Азаров. - Буде значно розширено й перелік робіт, за якими вони можуть бути платниками ПДВ. Тобто їхні витрати зможуть включатися до податкового кредиту".

А найближчим часом урядова делегація на чолі з міністром фінансів Федором Ярошенком відвідає Вашингтон, де проведе переговори з керівництвом МВФ щодо продовження програми співпраці з Україною.