РОБОЧА ПОЇЗДКА

Прем’єр-міністр взяв участьу відкритті  другої черги дотискуючої компресорної станції на Харківщині

Відбулася подія на Юліївському нафтогазоконденсатному промислі у Валківському районі. На урочистій церемонії були присутні також міністр палива та енергетики Юрій Бойко, директор «Укргазвидобування» Юрій Борисов, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, посол Норвегії в Україні Йон Ельведал Фредріксен, заступник голови місії Посольства Швеції в Україні Мортон Енберг, генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, а також представники компаній зі Швеції, США, Німеччини, Бельгії.

Вітаючи присутніх зі знаменною подією, Микола Азаров наголосив, що цього року вже другий такий об’єкт вводиться в дію на Харківщині. Прем’єр зокрема підкреслив, що «такі станції дають змогу розв’язати проблему збільшення видобутку газу, що для нас дуже важливо, а найголовніше — проблему забезпечення енергетичної незалежності України. Ми багато робимо в цьому напрямку і робитимемо ще більше. Відкриття таких станцій надає можливість не тільки створювати нові робочі місця, а й підвищити ефективність експлуатації наших старих газових родовищ, яким уже понад 50 років, і збільшити обсяг видобутку газу». Глава уряду висловив вдячність іноземним компаніям за участь у реалізації проекту і запропонував їм продовжити реалізацію подібних проектів у нафтогазовій галузі країни.

Нові газовидобувні об'єкти — це ще й нові робочі місця. Фото Михайла МАРКІВА

За словами Прем’єра, будівництво другої черги дотискуючого компресорного цеху дасть змогу стабілізувати видобуток газу Юліївського нафтогазоконденсатного родовища об’ємом 100 млн кубометрів на рік, а це сприятиме зростанню виробництва пропан-бутану до 10 тис. тонн.

Усього в період з 2012 року по 2030-й на Юліївському родовищі буде додатково видобуто приблизно 3,5 млрд кубометрів газу.  Його унікальність полягає в тому, що воно є одним із небагатьох, де виробляється пропан-бутан. Нова установка, яка стала до ладу, оснащена  двома сучасними агрегатами виробництва компанії Solar (США). Це високоефективне обладнання, яке використовують провідні компанії нафтогазової промисловості у всьому світі.

Загалом проект реалізує підприємство «Карпатигаз», яке входить в  «Укргазвидобування» і в структуру шведської компанії Svenska Capital Oil. Остання заявила про плани інвестувати в 2012 році  в українські проекти 230 млн дол., що дасть можливість у найближчі три роки додатково видобути понад 1 млрд кубометрів газу. Зі свого боку Микола Азаров запевнив, що уряд і надалі велику увагу приділятиме розвитку проектів щодо збільшення видобутку вуглеводнів та реалізації проектів з енергоефективності. Водночас Прем’єр-міністр висловив побажання, щоб під час освоєння нових родовищ максимально використовувати нові вітчизняні технології та обладнання.

Цього ж дня Микола Азаров ознайомився з діяльністю ПАТ «Харківський тракторний завод імені Серго Орджонікідзе», зустрівся і поспілкувався з  трудовим колективом. Тракторобудівників цікавили питання, що стосуються підвищення заробітної плати, підтримки машинобудування в цілому по країні, розв’язання проблеми кадрів і працевлаштування молодих спеціалістів. Прем’єр-міністр зазначив, що харківське підприємство може стати локомотивом розвитку машинобудування, де будуть поєднані розвиток нових технологій, їхнє промислове впровадження та випуск сучасної продукції. Він пообіцяв державне стимулювання модернізації підприємства шляхом розміщення державних замовлень, надання амортизаційних пільг та залучення інвестицій. Також Микола Азаров запевнив, що Кабінет Міністрів допоможе тракторобудівникам у переговорах з іноземними споживачами їхньої продукції. Він наголосив: «Замовлення будуть. Це найголовніше, що я хотів вам сказати».

Під час робочої поїздки  глава уряду повідомив, що Кабінет Міністрів бере на себе витрати з відновлення житлового будинку на Слинька, 2б. «У вас трапилася аварія в житловому будинку. Я хочу сказати, що керівництво Харкова і Харківської області зробило і робить все можливе, щоб якомога швидше жителі повернулися у відремонтовану будівлю. Роботи планується завершити до кінця року. Усі витрати ми беремо на себе», — зазначив він.