КОНФЛІКТ 

Історія з перебоями в постачанні хлібом шахтарських міст на Луганщині одержала своє продовження 

Прокуратура Луганської області передала до суду кримінальну справу щодо ситуації у ВАТ "Коровай", про яку "Урядовий кур'єр" писав 12 березня ц. р. Обвинувачення пред'явлене керівникові підприємства Василю Рудому за частиною першою статті 364 КК України (зловживання службовим становищем) і частиною першою статті 175 (невиплата заробітної плати). За інформацією прокуратури, заборгованість із зарплати працівникам "Короваю" становила на початку березня понад 3,5 млн грн. На цей час запобіжний захід для керівника ВАТ "Коровай" змінено - тепер він перебуває на підписці про невиїзд. Прокурор Луганської області Микола Бескишкий повідомив на брифінгу для ЗМІ, що свого часу Василя Рудого затримали, оскільки він прописаний у Києві і є "найманим директором". Рішення про його затримання було прийнято, аби "забезпечити оперативне реагування прокуратури" на перебої в забезпеченні хлібом з боку ВАТ "Коровай". Після того як правоохоронці виконали всі необхідні слідчі дії, Василя Рудого звільнили. Тим більше, що в керівника підприємства виникли проблеми зі здоров'ям.

"Ми його звільнили не лише через погіршення стану здоров'я, а й у зв'язку з тим, що все-таки підприємство почало нормально працювати й виплачувати зарплату", - уточнив Микола Бескишкий.

Водночас в області широкого резонансу набуло звернення трудового колективу ВАТ "Коровай", адресоване Президентові України, Генеральному прокуророві України, голові Комітету Верховної Ради з питань боротьби з корупцією, Уповноваженому з прав людини в Україні. У цьому листі, зокрема, йдеться про те, що "підприємство ВАТ "Коровай" перебуває в дуже важкому становищі, у ситуації, коли стосовно нього ведеться рейдерське захоплення за участю силових структур".

Підписанти стверджують, що у досить складній кризовій ситуації, спричиненій різким зростанням цін на сировину, енергоносії, трудовий колектив і його керівник докладають усіх зусиль задля безперебійного забезпечення хлібом Луганської області. Всіляко підтримуючи соціальні потреби регіону, підприємство із квітня 2009 року не підвищувало ціни на життєво важливі сорти хліба, які становлять понад 80 % виробництва в загальному обсязі на хлібокомбінатах підприємства. При цьому вказаний сегмент продукції є для підприємства збитковим на виході.

Керівництво підприємства неодноразово зверталося до органів влади із проханням допомогти в розв'язанні цієї проблеми за допомогою поставок борошна з Аграрного фонду. Коли підприємство дійшло до межі збитковості й уже втратило можливість вийти із ситуації самостійно, почалися дії силових органів і тиск на керівників і працівників ВАТ.

Коментуючи цей документ, прокурор Луганської області Микола Бескишкий заявив: "Виконуючий обов'язки директора підприємства Скрипник мені офіційно заявив, що ніяких рейдерських захоплень та ніяких даних про те, що хтось намагається захопити підприємство, немає. Підприємство працює стабільно, є борошно, із прибутку виплачують зарплату".

За словами прокурора, протягом тижня правоохоронці виконали величезний обсяг роботи, у справі були опитані близько 2 тисяч осіб. Після втручання прокуратури співробітникам "Короваю" протягом тижня погасили заборгованість із зарплати в сумі 1 млн грн.

За допомогою голови облдержадміністрації, який своєчасно втрутився в ситуацію, ВАТ "Коровай" отримало позичку 50 тонн борошна. Зараз проблем у забезпеченні борошном і хлібом жителів Луганщини немає. Керівництво області запропонувало приватним міні-пекарням долучитися до випікання хліба соціальних сортів.