Урядове зібрання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкрив, озвучивши рішення виділити з Резервного фонду уряду кошти на першочергові відновлювальні роботи у потерпілому від атаки терористів місті, на допомогу сім’ям загиблих та постраждалим. Потреби на Авдіївку та Дебальцеве визначить пізніше Державна комісія з надзвичайних ситуацій та влада на місцях. Засідання оперативного штабу комісії починаються щодня о 16.30. Позавчора —  у Дніпропетровську, вчора — у Полтаві.

У Києві захід відбудеться в розширеному форматі вже наступного тижня у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

«Зараз уряд отримує не тільки оперативну інформацію, а й оперативно вирішує питання інвентаризації всіх об’єктів цивільного захисту, лікарень, всіх можливих засобів для переміщених осіб у разі необхідної евакуації. Міністерство охорони здоров’я проводить інвентаризацію лікарських засобів та медичних препаратів і оцінює додаткову необхідність у придбанні», — розповів Арсеній Яценюк.

Відновлювальних робіт чекають сотні помешкань маріупольців.Фото з сайту kor.ill.in.ua

Вугільна реформа за планом

Прем’єр доручив міністру енергетики та вугільної промисловості Володимирові Демчишину створити узгоджувальну комісію з питань реформування вугільної галузі та вирішення соціальних питань шахтарів (того дня гірники мітингували під Будинком уряду). Відомство діятиме разом із Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів, Національною комісією регулювання енергетики, ДП «Енергоринок», ДП «Вугілля України». До роботи залучатимуть і представників профспілок, народних депутатів.

Новостворений орган допоможе зробити програму реформування вугільної галузі в Україні відкритішою. «Люди повинні бути впевнені, що в них завтра буде робота. А коли та чи інша шахта підпадає під реформування — яку роботу люди, що працювали на шахті, отримають, яку фінансову компенсацію?» — дав завдання глава уряду.

Ще одна мета Кабміну — притягнути Російську Федерацію до відповідальності в міжнародних судах за порушення Конвенції ООН про спонсорування тероризму. Минулого тижня відбувся перший раунд технічних консультацій, які передують поданню відповідних позовів до Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй.

Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки повинні зібрати докази причетності Російської Федерації до фінансування тероризму, адже в Міжнародному суді ООН Україна має діяти «холоднокровно, чітко і жорстко».

«Росія йде шляхом ізоляції й заводить весь світ у стан холодної війни з гарячими конфліктами, які підтримують російські терористи, — такими словами Арсеній Яценюк відреагував на заяви деяких російських посадовців. — У Державній думі вирішили засудити падіння Берлінської стіни. До речі, незважаючи на те, що їхній президент у 2008 році заявив, що радянські війська окупували Східну Німеччину. Адекватна і об’єднана відповідь Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, країн «Великої сімки» і чітка та безповоротна позиція України в захисті своїх прав, територіальної цілісності й незалежності у всіх міжнародних інстанціях — це той шлях, який ми повинні пройти, зупинити російську агресію і притягнути Росію до відповідальності за скоєні злочини проти України».

Прем’єр перевірку пройшов

Глава уряду також повідомив, що пройшов перевірку на відповідність Закону «Про очищення влади». Запит від Державної фіскальної служби з вимогою пояснити арифметичні розбіжності, які є в даних декларації, і даних ДФС, він отримав 24 грудня.

«За 20 днів я мав подати всі дані за 14 років про всі депозити, кредити, проценти, все майно, пасивні доходи, роялті, витрати. Тобто треба було знайти папери, які складно знайти, — пояснив Арсеній Яценюк. — Якщо перевірка всіх посадових осіб проходитиме так, як щодо мене, думаю, закон працюватиме. У рамках проведення цієї перевірки дуже уважно і ретельно, так само, як ви ретельно перевірили кожен об’єкт нерухомості, кожну копійку доходів членів уряду, перевіряти всіх інших: суддів, прокурорів, державних службовців».

Проблема полягає в тому, що у країні немає баз даних документів, необхідних для проходження люстраційної перевірки. Проконтролювати подання даних має керівник ДФС. Якщо особа казатиме, що не має потрібних паперів, їй допоможе Міністерство внутрішніх справ та Служба безпеки і Генеральна прокуратура. «Треба архіви вдома тримати», — резюмував Арсеній Яценюк.

Потрібно прагнути кращого

Україна поліпшила позиції у Рейтингу ведення бізнесу за версією Світового банку (Doing Business), зайнявши, за попередніми даними 2015 року, 96 місце проти 112 у 2014 році. Наша держава посилила позиції, змінивши реєстрацію прав власності (на 29 пунктів) та процес оподаткування (на 49 пунктів). Однак глава уряду попросив міністрів звернути увагу на наші індикатори з реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, які відстають від європейських країн і країн Центральної Азії, та на процес реєстрації бізнесу.

Мінфін та Мінекономрозвитку, Нацбанк мають змінити процес отримання дозволів на будівництво, у сфері підключення до електромереж і доступ до кредитів.

У ході урядового засідання МВС, ДФС та Мін’юст доповідали про перебіг люстраційних перевірок. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що його відомство перевіряє 140 тисяч 817 співробітників. Другий етап, за його словами, має завершитися в квітні-травні цього року (перевіряють здебільшого  причетність правоохоронців до злочинів проти активістів Євромайдану). А торік з органів внутрішніх справ звільнили 21 тисячу осіб, з них 4 тисячі — за порушення присяги.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус презентував перший пакет дерегуляційних змін. Наступного тижня відомство подасть до парламенту законопроект щодо підвищення рівня захисту прав інвесторів. Ухвалення документа, за його словами, дасть змогу «досягти балансу інтересів усіх зацікавлених сторін, зокрема держави і бізнесу». А ще він заявив про намір Кабміну прийняти постанову про дерегулювання бізнесу в аграрній галузі та сфері IT. Від цього очікується сумарний економічний ефект до 2020 року 10—15 мільярдів гривень. Європейська Бізнес Асоціація та Американська торгова палата рекомендують Мінекономрозвитку ліквідувати Державне агентство «Укрекоресурси». Один з аргументів такий: кошти на утилізацію тари збирають, однак ніхто її не утилізує.