Проблеми схоронності вантажів  під час перевезення залізничним транспортом та розвитку залізничної інфраструктури обговорили  на засіданні робочої групи з питань взаємодії та співпраці Запорізької ОДА й Придніпровської залізниці. Робоча група, до якої ввійшли  директор департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов, заступник начальника залізниці Микола Кужавський, інші представники залізниці та її структурних підрозділів, була створена  для забезпечення реалізації положень Меморандуму про взаємодію та співпрацю між Запорізькою ОДА та регіональною філією «Придніпровська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця».

Фахівці та посадовці розглянули проблемні питання розвитку залізничного транспорту, серед яких травматизм, компенсація витрат залізниці на пільгові перевезення, розкрадання вантажів  під час перевезення залізничним транспортом та майна залізниці, фінансова підтримка Запорізької дитячої залізниці тощо. Справа в тому, що за 8 місяців 2016 року станціями Запорізької дирекції залізничних перевезень складено 2178 комерційних актів щодо розкрадання, нестачі й пошкодження вантажів. Найбільш криміногенними ділянками є Пологівський, Оріхівський, Гуляйпільський, Василівський і Кам’янсько-Дніпровський райони. За даними фахівців, дії розкрадачів завдають залізниці не тільки прямих матеріальних збитків, а й створюють безпосередню загрозу безпеці руху, життю та здоров’ю людей, виводять з ладу дороге залізничне обладнання.

Так, за даними ГУ Національної поліції в Запорізькій області, цьогоріч зареєстровано 2001 повідомлення щодо незаконного втручання в роботу залізничного транспорту і розкрадання вантажів, з них в ЄРДР внесено 1502  повідомлення. Усього зареєстровано 1171 кримінальне провадження, пов’язане з крадіжками вантажів.

За результатами засідання робочої групи визначено напрями роботи з розв’язання проблемних питань. Представники Придніпровської залізниці відзначили також активну позицію керівників Запорізької обласної влади у вирішенні питань, що стосуються розвитку залізниці, підвищення рівня якості та безпеки перевезень населення залізничним транспортом. Надалі члени робочої групи проводитимуть спільні засідання щомісяця.

ДОВІДКА «УК» 

У Запорізькій області залізничним транспортом перевозять до 80% усіх вантажів. На залізничний транспорт припадає 10% загальних обсягів пасажироперевезень в області.