НАРАДА

Влада поліпшить якість надання медичних послуг, фінансово стимулюючи лікарів

До Адміністрації Президента на нараду з питань реформування медичного обслуговування чи не вперше приїхали керівники та заступники майже з усіх обласних та міських управлінь охорони здоров’я нашої країни. Така увага регіонів була зумовлена передовсім необхідністю розібратися в суті проблем, які нині гальмують реформування медичної сфери. До того ж, тижнем раніше на виїзному засіданні Ради регіонів (у селі Майське на Дніпропетровщині) Президент Віктор Янукович висловив своє незадоволення ходом перевтілень у цій галузі в цілому та якістю проведення проектів у пілотних регіонах (Вінницька, Донецька, Дніпропетровська області та Київ).

Зарплата лікарів залежатиме від якості обслуговування: хочеш більше лікуй краще. Фото з сайту aok.de

Перейшли до практики

Власне, нарада відбулася під головуванням першого заступника Глави Адміністрації Президента Ірини Акімової. Тож посадовець розставила акценти вмить: задля ефективної та результативної співпраці центру із регіонами Президент наполіг на регулярному проведенні тематичних засідань, адже реалізовувати реформи лише через центр неможливо.

«На вже визначеному шляху необхідні своєчасні корегування. Зробити це можна лише зібравши всіх за одним столом. Чому це важливо? Тому, що потрібно визначити перші успіхи. А вони є. Розпочалася перебудова первинної мережі швидкої допомоги, системи екстреної допомоги, надходили й цікаві пропозиції щодо змін програм для лікарів. А про це мають знати всі регіони», — так вона окреслила тему наради.

Цим засіданням і було підбито перші підсумки реалізації концепції реформування системи охорони здоров’я в усіх регіонах України.

Докладніше окреслив кроки на шляху змін нашої медичної сфери, зазирнувши в перспективу, міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко. За його словами, вже до кінця 2012 року в усіх регіонах нашої держави почне працювати нова система первинної медичної допомоги, а у 2013 році — має з’явитися й система організації екстреної допомоги, яка базуватиметься на системі єдиного медичного простору. В цей період планується запровадити й нові механізми фінансування, задля того, щоб у 2014 році повноцінно та ефективно запрацювала вся вітчизняна система охорони здоров’я.

Він акцентував увагу й на тому, що у проекті держбюджету на наступний рік саме на фінансування нової системи надання первинної меддопомоги передбачено 35% коштів від загальної суми, виділеної на систему охорони здоров’я.

При цьому у пілотних регіонах до кінця наступного року планується створити ще й госпітальні округи. «Це формалізація другого рівня надання медичної допомоги», — резюмував міністр.

Говорячи ж про світлі сторони у медицині на даний момент, очільник МОЗу наголосив на появі вже 27 центрів первинної меддопомоги на Вінниччині та 53 на Дніпропетровщині.

Доступне лікування передовсім

А про міжнародний досвід реформування медичного обслуговування говорив експерт Світового банку Олександр Кацага. «Важливо, щоб під час реформування головна увага приділялася якісному, доступному лікуванню пацієнта. Адже ці реформи передовсім проводяться для людей!», — зазначив він, додавши, що в США відповідні перевтілення проводилися під гаслом: «Допомогти людям зберегти здоров’я».

Власне за двадцять хвилин до початку наради відбулася прес-конференція із вищезазначеними посадовцями. Відповідаючи на одне із запитань представників ЗМІ, Ірина Акімова наголосила на появі нових стимулів для лікарів, які полягатимуть у фінансових механізмах.

Відтак, із її слів стало зрозумілим, що надбавки чи то премії (це вирішуватиме вже керівництво кожної лікарні) отримуватимуть ті медичні працівники, які лікуватимуть найбільше хворих та робитимуть це найякісніше.