ДОСЛІДЖЕННЯ

За якістю буття більш успішні міські громади розташовані переважно на Заході та Півдні,  а найвразливіші — на Сході нашої країни

 

На загал громадяни не дуже жалують статистику, жартома порівнюючи її з купальником-бікіні. Мовляв, що вона показує — досить привабливе, та набагато цікавіше те, що приховується. Ось і оприлюднення матеріалів останнього на часі рейтингу якості життя вітчизняних міст можна розглядати, скорше, як бажання і не на дуже барвистому тлі знайти світлі плями, які, втім, підтверджуються відповідними статистичними даними.

Досліджуючи комфортність 178 великих (понад 50 тис. осіб) і малих (менше, ніж 50 тис. осіб) міст, автори, за їхніми словами, здійснили глибоку аналітичну роботу. Йдеться про вивчення офіційних даних Держстату, матеріалів ЗМІ та різних форм опитування власне містян. Деякі ЗМІ, до речі, вказали і на дані, одержані від Асоціації міст України, яка насправ- ді такими дослідженнями не займається.

З-поміж визначальних показників — якість управління, причім до уваги бралося не лише те, як його оцінюють очільники тамтешніх органів місцевого самоврядування, а наскільки це, обране громадою на останніх виборах, управління підзвітне виборцям. Затим аналізувався рівень міграції, соціальна інфраструктура, інвестиції в основний капітал та дитяча смертність.

Так-от, пальма першості за рівнем якості життя дісталася Калушу. Другою стала наша чорноморська перлина Ялта, а третє місце рейтингу за Івано-Франківськом.

Звісна річ, можна щиро порадіти за успіхи прикарпатського Калуша, та з пам’яті ще не стерлося, як два-три роки тому це місто називалося зоною загальноукраїнського лиха і навіть «другим Чорнобилем», а на його врятування від підтоплення з державної скарбниці виділялися чималі кошти. Приємно, що Івано-Франківськ, до речі, єдиний серед обласних центрів, також не перший раз відстоює свої позиції комфортного для проживання міста. І високий рейтинг стане підставою для українських та зарубіжних туристів ще раз відвідати сонячну Ялту.

Прикро лише, що некомфортними за багатьма показниками дедалі частіше стають столиця держави, інші міські громади (Запоріжжя), Алчевськ (Луганщина), Слов’янськ, Харцизьк та Костянтинівка (Донецька область), зокрема й через низький рівень управління, занепад місцевого самоврядування (як це має місце в Києві, де міський голова забув дорогу до мерії), екологічні проблеми тощо.

Найкращі показники серед 22-х малих міст щодо якості життя продемонстрували наймолодша за міським статусом Буча, що на Київщині, Острог (Рівненська область) та місто-курорт Трускавець (Львівщина).

Гадаємо, після оприлюднення рейтингу кожен український громадянин вправі вирішити для себе сам: жити йому й надалі в громаді, яка, за градацією авторів цього соціологічного дослідження, опинилася серед відсталих міських громад, чи лаштувати речі й прямувати до лідерів або хоча б перспективних. Звісно, не забуваючи при цьому стару істину — добре там, де нас немає.