ВІДНОСИНИ

Після тривалого періоду дипломатичного затишшя Україна та Румунія налагоджують діалог

Двосторонні відносини обох країн кілька останніх років переживали не найкращі часи. А найяскравішим прикладом цього став демарш румунського президента Траяна Бесеску, який у лютому 2009 року навіть відмінив свій офіційний візит до Києва. Щоправда, вже цього року міністр закордонних справ Костянтин Грищенко побував у Бухаресті, і ось візит-відповідь — у Києві головний румунський дипломат Теодор Баконскі. Напередодні керівник вітчизняного зовнішньополітичного відомства у коментарі журналістам дипломатично зазначив: «Ми здійснили низку кроків, які дають змогу нам говорити про те, що є тенденції до  істотного поліпшення відносин між нашими державами». Водночас він наголосив:  у Румунії діють громадські організації, які озвучують заяви, що не відповідають дружньому стилю двосторонніх відносин. Однак Україна воліє думати, що ці слова не є офіційною позицією румунської сторони.

Наше бажання налагодити добросусідські відносини підкреслив під час зустрічі з румунським міністром і Президент Віктор Янукович. «Ми зацікавлені у розвитку та поглибленні політичного діалогу», — зазначив він та висловив переконання, що для відновлення співпраці між двома країнами необхідна зустріч на найвищому рівні.

А ще потрібно відновити роботу міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва. У цьому контексті глава держави повідомив, що дав доручення Кабінету Міністрів провести переговори з урядом Румунії щодо проведення засідання цієї комісії.

Віктор Янукович переконував румунського дипломата у необхідності зустрічі з Трояном Бесеску. Фото Михайло МАРКІВА

Віктор Янукович зауважив, що рівень торговельно-економічних відносин між двома країнами задовільний, а товарообіг за поточний рік зріс на 75%. Президент також зазначив, що підтримка Румунією євроінтеграційних прагнень України дуже важлива для нашої держави.

А за підсумками переговорів у МЗС Теодор Баконскі заявив, що його країна не має територіальних претензій до України. «Румунія — прихильник недоторканності кордонів країн. Ми не брали на себе жодних претензій стосовно територіальної цілісності інших країн», — сказав він. Однак свою територіальну цілісність Румунія захищає як член ЄС і НАТО.

Розмірковуючи про поліпшення змісту діалогу між нашими країнами, гість висловив переконання, що доля румунської діаспори в Україні теж поліпшиться, повідомляє УНІАН.

Напевно, Костянтин Грищенко на переговорах також говорив про незавидне життя українців у Румунії, однак розповів журналістам про нашу зацікавленість у тому, аби розміщення елементів ПРО в Румунії не створювало напруги у відносинах між сусідніми нам державами. В Україні уважно стежать за розвитком ситуації і тими кроками, які робляться на створення системи ПРО.

Румунія на двосторонньому рівні підписала угоду із США щодо розміщення елементів системи ПРО, яка фактично передбачає сприяння у встановленні безпеки на рівні НАТО. Це виключно оборонна система, і  щодо її розміщення Румунія консультувалася з партнерами з НАТО та в регіоні. Водночас Теодор Баконскі зазначив, що дискусії між НАТО й Росією, між ЄС та Росією та між США і Росією тривають. «Можу запевнити, що призначення цієї системи — захищати територію союзних держав Альянсу», — сказав він.

Гість пообіцяв  підтримувати нас на європейському напрямку: «Підтримка Румунією європейських прагнень України постійна і вона буде ще виразнішою в майбутньому». Він висловив сподівання, що процес укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС завершиться і документ таки набере чинності.

Румунський міністр повідомив, що в ході переговорів сторони домовилися посилити співпрацю щодо євростратегії на Дунаї, розвивати транскордонне співробітництво. А Костянтин Грищенко додав: на переговорах ішлося про розвиток взаємної торгівлі та підготовку низки угод, зокрема про відкриття нових міжнародних пунктів пропуску через кордон, а також щодо співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища, що є принципово важливим для прикордонних областей.

Він повідомив про підписаний нині протокол про співпрацю між МЗС України та Румунії у сфері європейської інтеграції та угоду про співробітництво між міністерствами юстиції двох країн.