РОБОЧА ПОЇЗДКА

У Запоріжжі Президент узяв участь в урочистостях  з нагоди 80-річчя ДніпроГЕСу

Виступаючи на урочистому зібранні з нагоди ювілею, глава держави зазначив, що спорудження ДніпроГЕСу перетворило Запоріжжя на розвинений обласний центр, дало поштовх створенню унікального промислового комплексу, розв’язало проблему судноплавства на Дніпрі, водопостачання міст і зрошення засушливих земель півдня країни.

Потреби ринків зростають

Президент також порушив тему розвитку економіки країни. За його словами, потрібно забезпечити нові темпи економічного зростання та нову якість життя громадян. Тож уряд має передовсім зосередитися на розвитку реального сектору, створенні нових робочих місць та забезпеченні гідної оплати праці. «Ми зобов’язані перетворити наш ресурсний потенціал на конкурентну перевагу на світовому ринку», — сказав Віктор Янукович.

Окрім цього, розбудовуватиметься надалі й електроенергетична галузь шляхом введення в експлуатацію нових об’єктів. «Цей рік буде винятковим!» — сказав глава держави, наголосивши, що йдеться про об’єкти, спорудження яких поліпшить енергопостачання нашої країни, підвищить якість електроенергії й конкурентоспроможність економіки.

Президент висловив переконання, що саме модернізація та забезпечення ефективної діяльності потужностей гідроенергетики нашої держави стане невід’ємною частиною вирішення цих питань. «Нам потрібно мати конкурентоспроможну енергетичну галузь, яка б могла забезпечити зростаючі потреби як внутрішнього, так і зовнішніх ринків. Разом нам під силу успішно виконати ці непрості, але дуже важливі завдання», — сказав він.

А запорукою подальшого зростання економіки стане інноваційно-інвестиційна модель розвитку. Тому глава держави наголосив: «У сучасних складних світових умовах Україна не повинна гаяти часу. В цій конкурентній боротьбі ми не маємо права чекати кращих часів. Проблеми, які існують, слід розв’язувати невідкладно». У цьому контексті важливо шукати нові ринки збуту вітчизняної продукції для збільшення зовнішнього товарообігу.

Говорив Віктор Янукович і про те, що по завершенні парламентських виборів стратегічні пріоритети в діяльності влади залишаться незмінними.

За його словами, нині Україна увійшла у фінальну фазу підготовки до парламентських виборів, яка супроводжується підвищенням «політичної температури» в суспільстві. «Однак я впевнений: вибори пройдуть, причому, я переконаний, прозоро та демократично, а стратегічні пріоритети в діяльності влади залишаться незмінними», — передає слова Президента його прес-служба.

Дніпровська гідроелектростанція виробляє на рік у середньому4 млрд кВ/год. електроенергії.
Фото з сайту fw.org.ua

Найпотужніша в Європі

Того самого дня глава держави взяв участь у церемонії введення в експлуатацію Ботієвської вітряної електростанції ТОВ «ДТЕК». «Технічно це одне з найсучасніших підприємств вітроенергетики у світі. А в перспективі, з введенням повної потужності, Ботієвська вітряна електростанція буде найбільшою в Європі, — наголосив він. — Її потужність становитиме половину потужності Київської ГЕС і майже шосту частину ДніпроГЕСу. Ця електростанція не робить жодних шкідливих викидів в атмосферу. Вона екологічно чиста».

Говорив Президент і про намір активно розвивати відновлювальні джерела енергії. «Для нас такі кроки дуже важливі і з точки зору модернізації нашої країни, і конкретно з точки зору розвитку альтернативних видів енергетики», — сказав він, додавши, що влада створюватиме мотивації для інвесторів вкладати в будівництво таких об’єктів.

До слова, Ботієвська вітряна електростанція із запланованою потужністю 500 МВт стане частиною вітропарку «Приазовський». На ній змонтовано 20 вітрових установок, а до кінця року з’являться ще 10 турбін. Усі вони матимуть потужність 90 МВт. А в 2013 р. запускатиметься друга черга електростанції потужністю 110 МВт. Інвестиції в її будівництво становитимуть майже 350 млн євро. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»