НА ЧАСІ

Уряд прийняв програму «Доступне житло», яка дасть змогу придбати квартири десяткам тисяч сімей

Про це повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спілкування у Фейсбуці. Глава уряду зазначив, що кілька днів тому під будівлю Кабінету Міністрів приходила група людей з вимогою розв’язати їхні проблеми, пов’язані з тим, що вони вклали гроші в будівництво житла кілька років тому, будівництво зупинилося, а вони не можуть ні гроші повернути, ні квартири отримати.

Проблеми з недобудованим житлом уряд обіцяє розв'язати до кінця року. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

«Чомусь вони звинувачують у цьому наш уряд, хоча гроші вкладали в будівництво за іншого уряду, і саме тоді, в 2008 та 2009 роках, з кожних 10 будівництв 7 зупинилися. А в галузі житлового будівництва зупинилося майже  все», — сказав Микола Азаров. Він підкреслив, що це пов’язано з тим, що в країні був економічний крах: банки припинили кредитувати промисловість і будівельників, люди, які взяли валютні кредити, виявилися не спроможними повертати їх банкам, будівельники опинилися без засобів, тож роботи зупинилися.

«Нам ця проблема дісталася в спадок. Розв’язати її дуже непросто, тому що гроші наших людей розтратили, а будинки так і не були добудовані. До того ж, ці будинки виявилися в заставах у банків. І щоб будівельник міг отримати кредит, йому необхідно знайти чергову заставу, а їх у будівельників немає. Він міг би залучити гроші інших покупців квартир, однак люди йому не вірять і не збираються вкладати гроші в заморожене будівництво. Виходить замкнене коло», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За словами Прем’єра, це замкнене коло намагається розірвати чинний уряд шляхом прийняття програми «Доступне житло». За інформацією Миколи Азарова, програму буде реалізовано при повному державному супроводі. Йдеться про черговиків на житло з невеликими доходами. Таким людям будуть видавати кредит на 10—15 років під дуже низький відсоток — 3% річних. Різницю компенсуватиме держава. Відділення Ощадбанку укладе кредитний договір з таким громадянином.

«Здебільшого буде підібрано недобудовані будинки для реалізації цієї програми, в яких певна частина квартир не реалізована. Так, у будівельників з’являться кошти, необхідні для завершення будівництва та здачі будинку в експлуатацію. Завдання підібрати такі об’єкти з числа незавершеного будівництва поставлено перед керівниками облдержадміністрацій, і до кінця року ми плануємо, що 35 тис. сімей зможуть отримати за цією програмою житло. Ми назвали це програмою-мінімум», — підкреслив Микола Азаров.

За його словами, наступного року вже реалізовуватиметься «програма- максимум»: передбачається розгортання в країні будівельних комбінатів, що працюватимуть за сучасними технологіями та будуть здатні зводити житлові будинки за 6—8 місяців за доступною для людей ціною. Прем’єр також додав, що під цю програму в населених пунктах відводитимуть майданчики, максимально підготовлені в інженерному плані, щоб звести витрати будівельників до мінімуму. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»