СВЯТА НАБЛИЖАЮТЬСЯ

Кримські школярі планують показати вертеп і влаштувати парад зірок
 

Учні української школи-гімназії, що в Сімферополі, вже розпочали підготовку до найбільшого для українців свята — Різдва Христового. А допомогли їм у цьому майстри-звіздарі. Саме так на Львівщині називають тих, хто робить різдвяні зірки.

Ідеєю запросити майстрів до Криму директор Української гімназії Наталя Руденко загорілася після того, як побачила по телевізору щорічний парад різдвяних зірок у Львові. З того моменту і розпочався пошук майстрів, до якого долучилася і директор Львівського етнографічного музею Надія Звоник. І, нарешті, майже через рік у місті Дубляни знайшлося двоє братів-звіздарів Петро та Богдан Новаки, які погодилися приїхати до Криму.

З того моменту, як вони переступили поріг кримської гімназії, школярі не давали спокою майстрам, засипали запитаннями і просили показати щось нове. Для кожної дитини визначена своя ділянка роботи: хлопці роблять каркаси зірок, промені, держаки, а дівчата — прикраси.

Учні української гімназії в Криму із задоволенням і натхненням готуються до Різдва. Фото автора

А щоб працювалося веселіше, гості зі Львівщини навчили дітей різним пісням та примовкам, які зазвичай виконують під час роботи над зіркою. Зачаровували вони кримських дітлахів і всілякими розповідями та оповідками: для чого робиться зірка, яка її історія, як її треба крутити, з чого і як робити, які хлопці повинні її нести. «Після їхніх розповідей мені було не сила всидіти на місці. Хотілося схопити зірку, вийти на вулицю, привітати  всіх зі святом і показати, яку красу ми зробили», — поділився враженням кримський учень Сергій.

Звіздарі теж не приховували свого здивування. «Нам приємно, що комусь ще потрібні наші знання та вміння», — з радістю в голосі сказав пан Петро. Вже немолода, 73-річна, людина, він із сумом згадував, як раніше майстри збиралися в одній хаті і працювали, а дівчата біля них прикрашали зірки та співали пісень. «На жаль, такого вже давно немає, та й молодь цим не дуже цікавиться», — журився старий майстер.

Приємно враженими від шкільних подій були і вчителі гімназії.  «Ми не впізнаємо своїх дітей, а особливо хлопців. Вони з таким натхненням працюють. У нас за цей час зовсім зникла проблема поведінки, діти стали добрішими, відкрилися зовсім з іншої сторони», — поділилася своїми спостереженнями  вчителька праці Галина Михайлютенко.

А директор гімназії вже почала серйозно замислюватися над створенням столярної майстерні. «Наші діти вчать купу предметів, різні іноземні мови, а їм хочеться просто працювати з деревом і власними руками створювати гарні речі», — констатувала пані Наталя.

За тиждень наполегливої праці школярі разом з майстрами створили 12 зірок. Найбільша з них має в діаметрі 2 метри та 15 променів. Дві зірки діти  подарують церквам, одну прикріплять на вежі гімназії, аби вона сповіщала всім кримчанам про Різдво.  Багато хто з дітей зробив собі ще окрему маленьку зірку, з якою збираються вітати своїх рідних і друзів.

Згодом гімназія планує влаштувати парад різдвяних зірок та вертеп у Сімферополі, адже шопку з майстрами теж зробили. «Хотілося б, щоб Різдво було справжнім дивом і святом душі.  Щоб діти розуміли: колядування — це не пошук матеріальних благ», — сказала пані Наталя. Вчителі гімназії мають намір створити вчительський гурт колядників, щоб і в Криму закласти традицію гарною піснею та віншуваннями  вітати з Різдвом. 

Замість риби — вудки

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ЄВРОДОПОМОГА. Ще навесні 2010-го 69 жителів Володимирецького району Рівненщини отримали елітні саджанці відповідних сортів яблунь, полуниці, смородини та порічок, щоб усерйоз зайнятися садівництвом. Це був своєрідний подарунок від… Єврокомісії, яка вперше в Україні вирішила реалізувати тут, у «чорнобильському» районі, подібний проект загальною вартістю 700 тис. євро.  Експерти переконані: і на забруднених радіацією територіях можна виростити чисту продукцію. На додачу ініціативні володимирці отримали трактори та іншу техніку для обробітку майбутніх садів, які, до речі, розквітли вже цієї весни. А нещодавно на одному з переробних підприємств краю — заготівельному виробничо-збутовому комбінаті облспоживспілки — з’явився сучасний автоклав для переробки продукції садівництва кошторисною вартістю майже мільйон гривень. Проект має замкнений цикл — від вирощування ягід та фруктів до їх переробки.

  Єврокомісія вирішила продовжити опіку над проектом ще на рік. У Володимирецькому районі працюватимуть експерти-агрономи з Голландії та України, з’явиться буклет та фільм про співпрацю, аби поширити інформацію про нього на інші області України, — підсумовує координатор проекту Оксана Заліпська. — На Рівненщині вдалося досягти самозайнятості населення на території, що має статус чорнобильської. Цього року подвоїлася кількість жителів, які отримали саджанці вже від своїх земляків. Один з місцевих навчальних закладів готовий відкрити спеціальність «садівництво» для розвитку сімейного бізнесу.

— Довіра Єврокомісії, звісно, додає нам упевненості та бажання працювати. А мільйонна інвестиція у вигляді основних засобів виробництва — неабиякий бонус для області. Та найголовніше в тому, що це допоможе змінити психологію моїх земляків, яким цього разу дали не готову рибу, а вудки, аби її піймати. Саме цим шляхом нам треба йти, — каже голова облдержадміністрації Василь Берташ.

Ватутіне знову стане шахтарським

Владислав КИРЕЙ, 
«Урядовий кур’єр»

ЕНЕРГОРЕСУРСИ. У колишньому шахтарському містечку Ватутіному на Черкащині незабаром відновлять видобуток і переробку бурого вугілля. Про цю новину повідомив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. Він додав, що готується до розгляду на засіданні колегії облдержадміністрації відповідний проект, реалізація якого вже, власне, почалася. Втілює задум ТОВ «Енергетично-інвестиційна компанія», яка планує почати розробку Мокрокалигірського родовища бурого вугілля уже в березні наступного року. Запаси родовища — 7,7 млн тонн, планова продуктивна потужність становить 300–600 тис. тонн вугілля на рік. Видобуток вестимуть відкритим способом.

Цей проект допоможе наповнити  міський бюджет Ватутіного, який в останні роки зовсім обмілів, значними фінансовими надходженнями.

Лікарі стають ближчими  до людей

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

РЕФОРМА. Найбільший район Кривого Рогу незабаром отримає нову амбулаторію сімейної медицини. Вона відкриється на першому поверсі нового житлового будинку. Приміщення амбулаторії складається з кабінету лікаря, процедурної, оглядової, стерилізаційної, санвузла, кімнати очікування пацієнтів. Для нового медзакладу вже придбано все відповідне оснащення на суму близько 150 тисяч гривень: електрокардіограф, крісло гінекологічне, персональний комп’ютер, сумки лікаря та медичної сестри, ваги, офтальмологічне та отоларингологічне обладнання, кушетки, меблі. В сімейній амбулаторії працюватимуть у дві зміни лікар-терапевт та лікар-педіатр, акушер-гінеколог вестиме прийом за встановленим графіком. Вони обслуговуватимуть 4370 жителів прилеглих багатоповерхових будівель, у тому числі 3553 дорослих і 817 дітей.

У місті це друга амбулаторія, розташована в житловому будинку. Такий формат максимально наближує медичні послуги первинної ланки охорони здоров’я до людей.  Наразі в регіоні функціонують 264 заклади сімейної медицини. А згідно з проектом модернізації системи охорони здоров’я на Дніпропетровщині до кінця цього року медичну допомогу надаватимуть уже 379 амбулаторій сімейної медицини.
 

Довкола  Вінниці —  з вітерцем

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

МАГІСТРАЛІ. Ще навесні цього року окружна дорога довкола Вінниці нагадувала полігон. Понад 30 років її капітально не ремонтували. А це ж дорога державного значення: Стрий—Тернопіль—Кіровоград—Знам’янка. Втім, тепер нею можна їхати з вітерцем. Частину стратегічної ділянки М-12, що з’єднує південний напрямок із київським, а також веде до вінницького аеропорту, коштом з держбюджету реконструювали за 3 місяці. На 9,4 км зроблено двошарове асфальтобетонне покриття та подвійну поверхневу обробку. Реконструйовано та розширено мостовий перехід через залізницю. Модернізація автошляхів передбачена обласною програмою. Великий обсяг робіт заплановано виконати наступного року в київському  та хмельницькому напрямках. «Ми  повністю відбудуємо  кільцеву дорогу. З’єднаємо магістраль від Вінниці до Калинівки, об’їзну навколо якої відкрили у січні цього року», — зазначив голова облдержадміністрації Микола Джига.

Протягом останнього часу за новими технологіями відремонтовано понад 150 доріг у населених пунктах області. А до кінця поточного року буде здано в експлуатацію окружну дорогу довкола міста Ямпіль.

 В Ужгороді відроджується  хокей

Василь БЕДЗІР,
«Урядовий кур’єр»

ДИТЯЧИЙ СПОРТ. В Ужгороді відкрито найбільшу ковзанку Закарпаття. Льодовий майданчик має розмір 26 на 56 метрів, що дає змогу кататися на ковзанах і грати в хокей. На ньому можна проводити хокейні матчі за канадським стандартом.
 

Рішення про відкриття спортивної арени прийняте ще влітку, коли в міській раді відбулись громадські слухання щодо  побудови в Ужгороді «Льодової Арени». Виділили 0,9 га на пустирі. Стадіон будуватимуть у два етапи. До кінця цього року зведуть основну частину стадіону.  Другий етап інвестор розпочне наступного року. Саме тоді навколо виростуть стіни, а згори їх вкриє дах. Комплекс матиме власний прокат ковзанів, перевдягальні та душові кабінки.

Жителі міста, які зібралися на відкриття ковзанки, щиро раділи за дітей і молодь, які матимуть змогу зміцнювати здоров’я і тренуватися цілий рік.

Можливо саме в Ужгороді з'явиться видатний український хокеїст. Фото автора