НА КОНТРОЛІ «УК»

Підготували тепломережі, ще й інновації впровадили

Підготовку до опалювального сезону, звісно, треба проводити завчасно. Не встиг закінчитися попередній, як треба вже посилено готуватися до нового. Звісно, є плани підготовки, які затверджує місцева влада в районах Криму, а вже загальний план затверджується Радою міністрів автономії. В цей період приводяться у відповідність опалювальні системи, десь замінюються труби, десь стояки. Ремонтуються та вдосконалюються мережі водопостачання, котельні, житловий фонд. 

Готовність № 1

За інформацією Міністерства регіонального розвитку та ЖКГ Криму та підприємства «Теплокомуненерго» автономії, підготовка до опалювального сезону виконана на 98%. Усі котельні, які сьогодні експлуатуються, повинні в новому сезоні відпрацювати на 100%. Системи водопостачання також перебувають у цілковитій готовності. Важливим моментом для півострова є також накопичення необхідних об’ємів води. Цьому посприяло неспекотне літо.

Завдяки злагодженій роботі відповідних підприємств та відомств станом на 13 вересня цього року в містах і районах автономії на об’єктах теплоенергетики підготовлено 849 (96,6%) котелень, 1272,06 км (93,4%) теплових мереж, 196 (94,7%) ЦТП. Єдиним незавершеним об’єктом лишається реконструкція котельні в Білогірську, оскільки туди, нарешті, прийшов газ, а котельня працює ще на мазуті. Але, як запевнив перший заступник міністра Мінрегрозвитку та ЖКГ Анатолій Павлов, це не означає, що котельня не готова, вона працюватиме поки на мазуті, а паралельно проводитимуться роботи з заміни обладнання під газ.

«Особливу увагу при підготовці до опалювального сезону було приділено комплексній підготовці житлового фонду, внаслідок чого 9 874 (87%) будинків отримали значну допомогу. Відремонтовано 1145 (86%) дахів у житлових будинках, проведені ремонтні роботи 1344 (94%) одиниць опалювальних систем, виконана промивка 1572 (114%) систем, зроблено ремонт у 365 (89%) об’єктах систем гарячого водопостачання. Практично в Криму завершені в повному обсязі всі роботи на об’єктах водопровідно-каналізаційних господарств. Що стосується соціально-побутових об’єктів, то до опалювального сезону підготовлено 559 шкіл, 380 дитячих дошкільних закладів та 104 лікарні. Готовність 100%.

Але приведення до ладу котелень — це не все, необхідно забезпечити підприємства паливом. «На сьогодні в Криму не має проблем з рідким паливом для підприємств, які працюють на ньому, відповідні угоди заключені, поставка триває. У нас також забезпечені й малі котельні, які опалюють в районах школи, дитячі садочки, лікарні. Запаси вугілля є в повному обсязі», — завірив Анатолій Павлов.

Майже 70% виробництва тепла на півострові лягає на плечі підприємства «Кримтеплоенерго». За інформацією керівництва відомства, під час підготовчих робіт до опалювального сезону 2011-2012 рр. проведено заміну п’яти котлів з ККД 70% на сучасні котли із ККД 92% у містах Євпаторія, Сімферополь, Феодосія, Малий Маяк. Із великих обсягів роботи, які були проведені перед початком опалювального сезону, — це реконструкція вулиці Горького в м. Сімферополі, де провели заміну майже 460 м труби діаметром 325 мм, а також роботи на котельнях м. Керчі. У най-східнішому місті півострова проводяться роботи з переведення системи з мазуту на природний газ, для цього підприємство придбало відповідне сучасне обладнання.

Теплоізоляція  — запорука енергозбереження. Фото з сайту life.comments.ua  

Без проблем не буває

Найболючішою проблемою для Криму залишається оплата за газ. За даними Мінрегрозвитку та ЖКГ, теплопостачаючі підприємства півострова за минулий опалювальний сезон винні 190 млн грн. Досі цю заборгованість не погашено. Як повідомив представник відомства Анатолій Пав?лов, основні борги дають найпотужніші підприємства півострова — це «Теплокомуненерго» та «Кримтеплопостачання». «Як з’ясувалося, діючі тарифи на теплову енергію, розроблені та затверджені НКРЕ України, покривають лише 70% витрат, а все інше — це ніким і нічим не компенсована частина. Через це виникла заборгованість за спожиті енергоносії», — констатував перший заступ?ник міністра.

Існування проблеми підтверджує і генеральний директор підприємства «Теплокомуненерго» Сергій Заяць: «Діючі тарифи на теплову енергію на 40% не покривають витрати підприємства. Крім того, не вистачає коштів на проведення ремонтних робіт у необхідному обсязі. Відповідно до чинного законодавства, нами очікується отримання дотації щодо різниці у тарифах за 2010 рік у розмірі 63 млн грн, що, у свою чергу, надасть можливість підприємству скоротити заборгованість за спожитий природний газ».

Контроль —означає гроші

Перед місцевими відомствами і організаціями держава поставила завдання — оснастити технологічними приборами обліку котельні та джерела водопостачання. У Криму тільки 25% котелень мають повний комплект облікового обладнання. І це не абияка проблема, але за рік її не вирішити. За орієнтовними підрахунками Міністерства регіонального розвитку АРК для цього необхідно витратити до 200 млн грн. Цьогоріч було поставлене завдання — з 40% встановлених облікових обладнань вийти на показник 70%. Але сталося не так, як гадалося. Оскільки встановлення цього обладнання повністю лягає на плечі місцевих бюджетів, то процес загальмувався через

відсутність коштів. Нині встановлено тільки 113 з необхідних 1852 теплолічильників, 489 водомірів з 6005. Зараз у Криму прибудинковими приборами обліку тепла та води забезпечені відповідно 2207 (39,4%) та 3895 (27,1%) будинків.

Нещодавно в Раді міністрів АРК обговорювалося це питання з керівниками міст і районів. Перед ними поставлені конкретні завдання, щодо позитивного вирішення цієї проблеми. У свою чергу, на місцях робота не припиняється, шукаються додаткові гроші. Як зазначив заступник міністра Анатолій Павлов: «У нас не повинно бути в системі розрахунків тарифів, повинні бути фактичні та нормовані, економічно об∂рунтовані суми».

Все нове — добре забуте старе

Крим відрізняється від інших областей наявністю власної програми з енергозбереження, яка затверджена ВР України. За повідомленням керівника Республіканського комітету з палива, енергетики та інноваційної політики АРК Ігоря Зосімова, цей документ був серйозно опрацьований з усіма районами Криму. Оскільки грошей мало, то цього року республіканський бюджет виділив 1 млн 300 тис. грн на створення п’яти проектів, спрямованих на енергозбереження. Це уможливить нового опалювального сезону перевести котельні республіканських будинків-інтернатів з мазуту на пелетні котли, що дасть можливість в декілька разів збільшити тепловіддачу та економію енергоресурсів. Пелети — це пресовані невеликі капсули із залишків спеціально обробленої виноградної лози, деревини, соломи. І що важливо, від їх застосування покращується екологія, тобто не має такої шкоди, як від інших паливних матеріалів.

Ще одним інноваційним проектом є створення термальних свердловин. Хоча для Криму, це не новина, на півострові вже давно існують 14 таких джерел тепла. Одним із них є об’єкт в Джанкойському районі, але за 20 років незалежності його бездарно використовували і фактично знищили. «Тепер ми плануємо переобладнати його з урахуванням сучасних технологій і запустити в роботу, створивши на його базі комунальне підприємство. І в цьому випадку, ми не залежатимемо від будь-яких зовнішніх чинників, як у випадку з газовими котельнями, вугільними чи електро, які традиційно використовуються населенням. Термальні джерела — це невичерпний ресурс, який можна використовувати. Сам Бог велів, як кажуть, це робити, адже у нас тепліші зими, ніж на континентальній Україні», — повідомив Ігор Зосімов.

Він також повідомив, що торік з бюджету Криму було профінансовано встановлення першого на півострові теплового насоса в селі Геройське Сакського району. Цей насос працює за принципом відбору тепла у землі. Затрати проекту склали 800 тис. грн. Після першого року експлуатації, порахували, що насос окупиться за 4 роки. А експлуатувати його можна 20-25 років, без будь-якої суттєвої модернізації. До речі, обслуговує його лише одна людина. Тепер село має теплий будинок культури, який відвідують 134 дитини, а їхні батьки не хвилюються, що дітям немає де подітися.

На думку голови Рескомтеплоенерго АРК, всі ці технології: пелетні котли, теплові насоси, термальні свердловини, звичайно, впроваджувались і раніше. «Не можна сказати, що це інновація, якої в Україні ніколи не було. Просто зараз використовуються сучасніші технології — от і все. На наступний рік ми хотіли б приділити більше уваги ще й геліоколекторам. Адже це в Криму практично не використовується, і це дивно. Ефект буде колосальний, якщо, наприклад, садки, школи, лікарні для своїх потреб зможуть використовувати воду, нагріту сонячними батареями», — запевнив Ігор Зосімов.

ПРЯМА МОВА

                                   
Анатолій ПАВЛОВ,
перший заступник міністра
регіонального розвитку та ЖКГ Криму:

— На селекторній нараді в Раді міністрів ми поставили конкретне завдання: до 1 жовтня всі системи повинні бути заповнені водою. Основна робота вже завершена, залишилися дрібниці — перевірити систему. Як правило, першими у нас починають опалюватися об’єкти соціального призначення: школи, садки, лікарні, інтернати, а приблизно через тиждень-два починаємо опалювати жилий фонд. Впевнені, що цей сезон відпрацюємо гідно. Єдине, що нас турбує в новому опалювальному сезоні, — це ціна на газ. Але яка б вона не була, топити все одно треба і ми будемо це робити.

КОМПЕТЕНТНО

                                   
Сергій ЗАЯЦЬ, генеральний директор 
підприємства «Теплокомуненерго»:

— Цього року підприємство на підготовку до опалювального сезону витратило 8 млн грн власних коштів. Хочу запевнити, що на сьогодні вже практично повністю підготовлені і опресовані всі теплотраси. Ми в повному обсязі провели тендери на закупівлю ізоляції і труб для теплотрас, а також закупили рідке паливо, хімреагенти, сіль. Наразі наше підприємство готове до опалювального сезону на 98%.

ТІЛЬКИ В «УК»

Наступний матеріал, про підготовку Закарпаття до зими, читайте в п’ятницю 7 жовтня.