Учора українські парламентарії ухвалили постанову щодо подій у Криму. Передовсім Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, зокрема відмовитися від підтримки сепаратизму в будь-якій формі. Зі свого боку Верховна Рада наголошує: всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов’язаннями, зокрема мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні. 

Далі у документі український парламент вимагає від усіх держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму практичними діями підтвердити закріплені в меморандумі принципи: поважати незалежність та суверенітет і кордони України, які існують.

Також Верховна Рада вимагає від держав-гарантів у разі ескалації ситуації домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН для надання допомоги Україні, яка є учасницею договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Депутати також запросили в Україну спеціальну місію ОБСЄ та Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій у Криму та інших регіонах України. Звернулися парламентарії і до Ради безпеки ООН із пропозицією скликати засідання для  розгляду цих проблем.

Чи допоможе надзвичайний?

Правоохоронні структури України посилили охорону адмінбудівель у південно-східних областях. Про це розповів на брифінгу в п’ятницю серктертар РНБО Андрій Парубій. За його словами, «спецслужби іншої держави планували розширити операцію (із захоплення адмінбудівель) ще на кілька регіонів.

Він також додав, що РНБО готує низку заходів щодо локалізації конфлікту в Криму. Однак не уточнив, про які саме заходи йдеться, з міркувань безпеки. На прохання уточнити, що вже зроблено, він нагадав, що українським силовикам та правоохоронцям вдалося попередити захоплення двох аеропортів у Криму російськими військовими: «Тепер вони перебувають виключно зовні».

Відповідаючи на запитання, чому не було проведено силову операцію по звільненню від екстремістів будівлі Верховної Ради Криму,  секретар РНБО зазначив, що «ці люди були озброєні навіть кулеметами, а крім них у будівлі перебували цивільні (депутати ВР Криму), а тому проводити бойову операцію було небезпечно для їхнього життя».

А на запитання, чи розглядає РНБО можливість введення надзвичайного стану Андрій Парубій відповів: «Це є один із варіантів, але надзвичайний стан все-таки не дає нам змоги застосувати армію». Тому зараз за його словами розглядаються  інші варіанти локалізації конфлікту.

Водночас посадовець попередив, що у разі відкритої агресії українські військові діятимуть в рамках закону для захисту території.

Українські посадовці стверджують, що озброєні люди в камуфляжі не заважають реєстрації пасажирів в аеропорту. Фото з сайту bigpicture.ru

Перша справа — аеропорти

Тим часом у ніч з четверга на п’ятницю  точка кипіння перемістилася із кримського парламенту в аеропорти Севастополя і Сімферополя.

Про озброєних людей в аеропортах спершу повідомили кримські кореспонденти, а вранці у п’ятницю ця інформація з’явилася на сторінці міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у Facebook.

За його словами, аеропорт «Бельбек» у Севастополі заблоковано, а в Сімферополі озброєні люди перебувають на території аеропорту, але не втручаються в його роботу. Вони вдягнені у військову форму без розпізнавальних знаків, а на їхніх машинах немає номерів.

За словами Арсена Авакова, вони не приховують своєї належності, йдеться, пише він, про військові підрозділи флоту Росії.

На зовнішньому периметрі аеропорту «Бельбек» стоять пости української міліції, ситуація напружена, але «статична». Водночас, за словами міністра, це не що інше, як «озброєне вторгнення та окупація», що порушує міжнародні норми.

«Протистояти регулярним воєнним силам органи правопорядку не зможуть. ...Це вже не компетенція МВС. Це компетенція РНБО. Поки ще немає прямого збройного зіткнення, мають говорити дипломати», — йдеться в повідомленні пана Авакова.

А що дипломати? Росія наполягає на своїй непричетності до цих подій — про це, за словами Держсекретаря США Джона Керрі, йому заявив російський міністр закордонних справ Сергій Лавров. Пан Лавров також запевнив, що Росія поважатиме територіальну цілісність України. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус засудив ескалацію військового сценарію і закликав Росію розпочати діалог. А сьогодні Україну відвідає міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу.

Учора  ж виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Андрій Дещиця провів зустріч з представниками дипломатичних місій, акредитованих в Україні.

Легітимність підтвердити нікому

Попри те, що в ніч на 27 лютого будівлю Верховної Ради Криму захопили невідомі озброєні люди, у четвер там  відбулася позачергова сесія парламенту. На засіданні ухвалили  постанову про проведення республіканського референдуму з питань удосконалення статусу і повноважень Автономної Республіки Крим, на підтримку якого проголосували 61 з 64 депутатів, і рішення про недовіру Раді міністрів Криму та припинення його повноважень, за що проголосували 55 з 64 кримських парламентаріїв. (Усього до складу Верховної Ради Криму входить 100 депутатів).

Цікаво, що про  такі рішення повідомляла журналістам у телефонному режимі з приймальні голови Верховної Ради Криму начальник інформаційно-аналітичного управління секретаріату Верховної Ради Криму Ольга Сульнікова.  Нікого з працівників секретаріату кримського парламенту в приміщенні не було. Також неможливо було перевірити, чи присутні насправді всі зареєстровані депутати в залі засідань парламенту під час голосування, чи використовувалися їхні електронні картки без їхньої  участі.

У такий спосіб проголосували депутати і за нового очільника Ради міністрів, голову партії «Русское единство» Сергія Аксьонова.

Про призначення повідомили  згодом самі парламентарії, які вийшли з будівлі Верховної Ради Криму. А Сергій  Аксьонов, звертаючись  до людей під парламентом, заявив: Росія, мовляв, Крим у біді не залишить, і зауважив, що вважає легітимним президентом країни Віктора Януковича і має намір підкорятися саме йому.

Сам Віктор Янукович учора  дав прес-конференцію у Ростові-на-Дону, прикордонному місті Російської Федерації, на якій наголосив: наполягає на виконанні угоди від 21 лютого, а   Верховну Раду вважає нелегітимною. Екс-президент хоче також провести загальнонаціональний референдум, на якому поставити питання про нову Конституцію і державний устрій.

Віктор Янукович звернувся до кримчан з проханням не допустити кровопролиття, а Крим, на його переконання, має залишитися у складі України.

Росія розглядає події в Криму як наслідок внутрішньополітичних процесів в Україні і не має наміру брати участь в консультаціях з цього питання.  Про це йдеться в повідомленні МЗС РФ, оприлюдненому в п’ятницю.

У ноті МЗС Росії наголошується, що російська сторона розглядає події, що відбуваються в Автономній Республіці Крим, як наслідок внутрішньополітичних процесів останнього часу в Україні.

«У цьому контексті Росія не бачить необхідності в проведенні пропонованих українською стороною невідкладних двосторонніх консультацій».

Як відомо, у зв’язку з подіями в АРК Україна запропонувала провести невідкладні двосторонні консультації згідно статті 7 Договору про дружбу , співпрацю і партнерство між Російською Федерацією і Україною від 31 травня 1997 року.

P. S. Учора росіяни Криму звернулися до президента Російської Федерації В. Путіна не вводити війська в Україну для врегулювання надуманого конфлікту.