Позмагатися у поглиблених знаннях з географії до індійського міста Масур приїхали школярі з 27 країн. Українську команду представляли четверо дівчат із Криму, Волинської та Львівської областей, а також із Києва. Кожна з них ішла до власної та командної перемоги. Але поповнити скарбничку нагородами вдалося лише киянці Анастасії Сидоренко, що здобула «золото» і «бронзу», і кримчанці Олені Чигодаєвій — дві бронзові медалі. 

Згідно з програмою олімпіади, учні виконували теоретичні і практичні завдання з геології, гідрології та метеорології, а також астрономії. «Завдання для мене не були складними, вони просто ділилися на ті, які я знаю, і які ні, — розповіла Олена. — Я рада такому результату. Адже їхала туди без якихось великих планів на перемогу, бо розуміла: зберуться на олімпіаді найсильніші».

Найцікавішим для дівчини був конкурс групових дослідницьких проектів у складі міжнародних команд. «Нашу команду з 12 осіб посадили в автобус і вивезли в поле, де ми виконували практичні завдання: проводили різні заміри. Керувати інтернаціональною командою взялась я», — розповідає Олена.

Олена Чигодаєва ретельно готувалася до кожного випробування. Фото надане автором

Олімпіада позаду, тому нині все здається простим і досягнутим без великих зусиль. Але потрапити на змагання такого рівня зовсім не просто. Олена пройшла кілька відбіркових турів в Україні й до кожного ретельно готувалася.

Підготовку до олімпіади школярка почала ще влітку. «Спочатку приділяла навчанню не більше двох годин на день, а вже ближче до поїздки збільшила кількість часу», — згадує дівчина. Олена зауважила, що в цю перемогу не лише вона вклала свою працю. Адже чимало зусиль доклала і Тетяна Косарєва – вчителька географії ялтинської школи-ліцею №9, де навчається дівчина. Саме завдяки їй три роки тому Олена захопилася цим предметом. «Тетяна Василівна надзвичайно цікаво викладала свій предмет, і він мені сподобався», — каже призерка олімпіади.

Свою майбутню професію одинадцятикласниця не пов’язує з цією наукою. Олена планує реалізуватися в галузі комп’ютерних технологій. Мріє стати розробником комп’ютерних ігор. А ще дівчині подобається малювати комікси і книжки-мініатюри з придуманими нею ж фантастичними сюжетами.